SM-GULD 1968
SM-GULD 1968
"De fyra minuterna till slutsignalen är de längsta i mitt hittills 53-åriga liv.
Men så äntligen. Jublet på Värendsvallen vet inga gränser.
Spelarna i en enda hög. Men där ändå.
Tommy kommer springande emot mig- -
Far vi är i allsvenskan... Jag håller sonen i mina armar en bra stund.
Måtte denna lycka vara länge"
Stig Svensson (Utdrag ur "Mr Öster", 1994)
Så beskriver Stig Svensson sin känslor efter 1967 års kval till allsvenskan. Efter tre tidigare misslyckande försök under 60-talet gick äntligen Östers IF upp till Sveriges högsta division. Hela 26.404 personer kom till Värendsvallen för att se matchen mellan Öster och Brage. En match som vid vinst skulle ge ett säkrat avancemang till allsvenskan. Detta kom till att bli en väldigt spännande tillställning. Brage var ett defensivt bra lag och hade bara släppt in 18 mål under seriespelets 22 matcher detta år. Många la sitt öde i Harry Bilds händer, det stora nyförvärvet, som efter flera år utomlands,
hade återvänt hem till Sverige. Men vid ställningen 0-0 och fem minuter kvar så tvingas febersjuke Harry Bild lämna planen och mycket talade för att 0-0 resultatet skulle stå sig. Ett resultat som skulle innebära en helt avgörande kvalmatch mot tuffa Åtvidaberg veckan efter. Men både publiken och spelarna ville annorlunda, och med enbart 4 fyra minuter kvar avgjorde den nyligen inhoppande Sune "Sotarn" Persson med sitt 1-0 mål. Inge Ejderstedt slår en perfekt långpassning till en fristående "Sotarn" som enkelt vinklar in en bredsida i målet. Målet betydde att Öster var i Allsvenskan 1968 och lyckan var total.
Glädjescener vid avancemanget till 1968 års allsvenska.
I och med kvalvinsten 1967 så börjar en ny period i Östers historia. Många frågor skulle få ett svar. En fråga som ofta ställdes under vintern 1967 och våren 1968 var, huruvida Östers kommer att klara sig kvar i allsvenskan kommande säsong. Stig Svensson svara bestämt med: - Vi har kommit till allsvenskan för att stanna. Men det var många som tvivlade på laget. En av de främsta tvivlaren var profilen Gunnar Gren som menade att: -Österbublan spricker snart. Den tunna kedjan håller inte. Men Stig Svensson och Öster hade bestämt sig för att lyckas och inför säsongen gavs kontrakt till 16 spelare. Åtta av dem fick 6.000 kronor för helåret, medan övriga åtta fick nöja sig med hälften. Det bestämdes även att det skulle införas en eftermiddagsträning, vilket vid den här tiden var ett relativt okänt begrepp inom svensk amatörfotboll. Östers IF var först i Sverige med att införa spelarkontrakt och eftermiddagsträning.
Med den filosofin och inställning inför säsongen så växte intresset för fotboll
snabbt i Växjö.Det pratades fotboll överallt. Ja, i hela Kronobergs län. Också i grannlänen Kalmar och Blekinge. Alla ville haka på Östers äventyr och imponerande publiksiffror visades upp i Växjö.
Inför säsongen 1968 valde laget att åka till Danmark på träningsläger. Väl i Danmark väntades tufft motstånd i form av både danska och holländska lag. Men trots tuffa matcher så stor sig Öster bra i förhållande till övriga ute i Europa och väntan var stor inför den första allsvenska fotbollssäsongen för Växjös stolthet.
Premiären gick hemma på Värendsvallen och motståndet som väntade var Åtvidaberg som även dem hade tagit steget upp till allsvenskan efter vunna kvalmatcher mot Brage och Sandvikens IF i 1967-års kval. Men återigen visade Öster prov på styrka och premiären slutade i vinst. Det allra första allsvenska målet som bevittnades på Värendsvallen kom från Leif "Boda" Fransson(se bild). Premiärsegern följdes upp av två efterföljande segrar och vägen till guldet hade börjat. De största utmanarna till slutsegern var storlaget Malmö FF, ett lag som såg sig besegras av Öster med hela 4-1 på Värendsvallen inför hela 22.123 åskådare. Östers IF hade för övrigt det högsta publiksnittet i 1968-års allsvenskan, med ett snitt på 15.622 åskådare. Efter en lyckosam start så följde en period av lite trögare resultat. Men efter sommaruppehållet radade man återigen upp vinster och inför de sista omgångarna stod det mellan fem lag, Östers IF, Malmö FF, Djurgården, Örebro och Norrköping. I den näst sista omgången stod AIK inför motståndet, med en vinst här så kunde Öster på egen kraft bli svenska mästare. Men AIK, som kämpade för att stanna kvar i allsvenskan, blev ett för tufft motstånd denna gång och många trodde nu att guldet var förlorat med tanke på att starka Malmö FF hade fördel i tabellen inför sista omgången.
Läget inför sista omgången låg till så att Malmö FF ledde med ett poäng mer och med ett minde insläppt mål. Både lagen hade spelat in 42 mål. Malmö hade Elfsborg hemma på Malmö Stadion och Öster hade Örgryte hemma på Värendsvallen. Men några tankar på guld kändes allt för orealistiska och laget gick in med tankarna att avsluta allsvenskan med stil. Vid den här tiden gav en vinst två poäng så således krävdes att Öster vann sin match och samtidigt som Malmö tappade poäng. Även Djurgården och Norrköping låg poängmässigt med men har för dålig målskillnad för att verkligen blanda sig in i guldstriden.
Det var mycket folk på Värendsvallen sista matchen, trots att huvudläktaren var under ombyggnad. Publikstödet var stort och Växjöborna drömde om guld. Men matchen hemma mot Örgryte började nervöst. Örgryte kämpade på bra och pressade på hårt under fösta kvarten. Örgryte behövde poäng för att klara sig kvar i allsvenskan. Men efter första kvarten släpptes nervositeten och Öster tog tillbaka matchen. Men resultatet i halvtid var 0-0, samma resultat som det stod i halvlek nere i Malmö. En bit in i andra halvlek så gör den snabba österforwarden Inge Ejderstedt 1-0. Ett mål som innebär att han har spelat in 13 mål för Öster detta spelår, samma antal som Harry Bild vid den här tidpunkten. Emellertid så håller detta inte länge då Harry Bild gör sitt fjortonde mål och fastställer slutresultatet till 2-0. Öster har nu 27 poäng och 44 inspelade mål. Matchen nere i Malmö är fortfarande igång och publiken samlar sig till radioapparaterna för att höra de sista minuterna. Elfsborgs målvakt John Hedin hade gjort årets match och resultatet stod fortfarande 0-0 vilket innebar att man var ett upp mot Malmö i målskillnad. Det resultatet stod sig och Östers IF hade tagit sitt första guld i allsvenskan. Det slutade med att hela fyra lag hamnade på samma poäng men där Öster hade bäst målskillnad. Lyckan i Växjö var stor. Man hade gått upp i högsta serien året innan och nu stod man som svenska mästare. Detta var en fantastisk bedrift och det var fösta gången det hänt i Sveriges historia.
Champage till Svenska Mästarna i fotboll 1968. Inge Ejderstedt och Harry Bild som tillsammans har gjort 27 av 44 mål som ser till att fylla SM-pokalen tillsammans med "Mr Öster" Stig Svensson.
Leif "Boda" Fransson firar SM-guld med cigarr och gott sällskap.
Östers IF hyllas av landshövdingeparet Gunnar Helén. Här mottager Stig Svensson SM-pokalen.
Materialet är hämtat från Östers IF arkiv och flera utdrag från Stig Svenssons memoarer skrivet av Lars-Göran Åkerberg.
Svensson, Stig & Åkerberg, Lars-Göran (1994). En match i taget. [Norrahammar]: [Reportage och förl.]
SVENSKA MÄSTARE 1968
Laget:
Sune Persson
Roland Winsth
Harry Bild
Inge Ejderstedt
Lars-Göran Fjordestam
Leif Fransson
Lars-Erik Bergstrand
Börje Axelsson
Jie Bergqvist
Georg Svensson
Tommy Svensson
Jan Fransson
Axel Lindberg
Rolf Damberg
Karl-Axel "Acke" Blomquist
Leif Blom
Peo Bild
Tränare: Vilmos Varszegi