Varberg för svåra även i returen

Öster hade uppförsbacke i kvalreturen efter förlust hemma, och den blev brantare när Tranberg gav Varberg ledningen halvvägs genom första halvlek. Westermarks kvittering 25 minuter före slutet tände hoppet igen, men när Varberg drog nytta av en fast situation kvarten före full tid släcktes det igen.

 

VARBERGS BoIS - ÖSTERS IF 2-1 (1-0)

1-0 26 Tranberg
1-1 66 Westermark
2-1 75 Carlsson
Publik: 3738

 

Öster startade med:
Nilsson
Varmanen - Berg - Stenberg - Pavic
Kusu - Hauksson
Rodic - Kozica - Bergmark Wiberg
Westermark

Bänk:
Adolfsson, Rochester Sörensen, Stulic, Engqvist, Magnusson, Drott, Zahirovic

Byten:
64' Rochester (Varmanen)
76' Drott (Pavic), Engqvist (Kusu), Adolfsson (Kozica)

Mer statistik på förbundets matchsida.

 

TÚFA OM MATCHEN:

"Jag har svårt att samla tankarna, det känns väldigt tungt just nu.
Jag är stolt över mina spelare, jag tycker vi gör en bra match och försöker från första till sista sekund.
Vi hade en bra start och hade ett par chanser att få ett viktigt första mål men skillnaden i erfarenhet märks. De straffar oss hårt även för små misstag.
Andra halvlek ser liknande ut, vi har verkligen chansen efter vår kvittering men sedan visar de effektivitet och avgör. Det är synd, för jag tycker supportrarna har visat att det här är en förening som hör hemma i Allsvenskan.
Det här är ändå ett steg i rätt riktning och nästa år utgår vi från detta och siktar högre.
"

 

 

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

 

 

FÖRSTA HALVLEK

Öster behövde jaga ett snabbt mål efter förlusten senast och var inledningsvis hetast på ett annars kylslaget Varberg Energi Arena. Ett par försök att lyfta in bollen framför mål ersattes i 3e minuten av ett snabbt uppspellängs marken sedan Adam Bergmark Wiberg vunnit boll och avancerat. De rödblå kom tre man brett med Vladimir Rodic till höger och Jesper Westermark i mitten, men Bergmark Wibergs försök att nå en  Westermark i jätteläge fastnade precis på ena mittbackens tår.

Bergmark Wiberg startade bra och i 5 minuten låg han bakom matchens första avslut på mål. Efter bollvinst på mittplan tog ABW med sig bollen upp till offensivt straffomrråde innan han försökt spela Westermark. Passningen blockerades men studsade tillbaka till ABW som på en väldigt svår bollbana åtminstone fick iväg avslutet mot mål, även om det kanske inte skrämde Varbergsmålvakten Lukic.

I 8e minuten kom sedan matchens första riktiga farlighet, när Rodic slog en lång frispark upp från egen planhalva mot Varbergs straffområde där Bergmark wiberg inte kunde nå den men stressade tillrävkligt för att en hemmaspelare skulle få bollen i ryggen så den studsade till Westermark i bra läge, som avslutade hårt mot vänstra stolpen men Lukic hann ner och kunde ta den.

Efter hand skapade Varberg mer och i 21 minuten kunde det blivit riktigt farligt när Simovic var på väg genom och stod för en tjusig nedtagning på en hög boll, men samtidigt tappade rejält med fart så Mpnz Berg hann trots ett antal meters undertag ikapp och kunde knäa hem bollen till Mathias Nilsson.

I 26e minuten hände så det som absolut inte fick hända. Varberg vann boll på mitt och vände snabbt, Tranberg spelade ut bollen till höger och fick sedan tillbaka den inne i straffområdet där han med ett tillslag rullade in ledningsmålet för hemmalaget.

Kvitteringen kunde mycket väl kommit redan två miuter senare, när Hauksson lyfte en lång boll mot Rodic. En mittback hann före Österspelaren på bollen men nickskarvade den över egen målvakt och precis utanför vänstra stolpen.

Trots mycket bollinnehav för Öster resten av halvlekenhade man som ånga gånger tidigare svårt med sistabollarna och lyckades int skapa någon mer riktig möjlighet.

 

ANDRA HALVLEK

Efter paus hettade det til direkt när Pavic lyfte in en frispark mot bortre där Lukic plockade ner den, men Westermark sprang ihop med målvakten varpå de tog sig en svängom med varsitt livtag innan domaren kunde trassla ut situationen.

Öster fortsatte ha mycket boll på offensiv planhalva men lyckades första tio minuterna efter paus knappt få i några bollar in i boxen då stenhårt uppoffrande grönsvarta täckte i stort sett varenda boll innan de letade sig inåt.

I 58e minuten hittade Pavic in med en boll på Kozica framför mål, men en diskret knuff i ryggen av en försvarare gjorde att Östermittfältaren kom helt fel till bollen och inte kunde få iväg nicken.

De kommande fem minuterna utsattes Varberg straffområde för en formlig kanonad av såväl skott som inlägg men de tidigare blockerades och de sistnämnda nådde inte fram och när de studsade gick det alltid åt "fel" håll med rödblå ögon sett.

I 66e minuten hittade bollen ändå in. Rodic, nu som offensiv vänsteback, samarbetade med nyss inhoppade Rochester innan han lyfte en perfekt boll mot bortre stolpen som Westermark nickskarvade in.

Nu piggnade även Varberg till och bara minuten senare slet sig nyss inbytte Bohman loss och avslutade lågt mot vänstra stolpen och tvingade Nilsson att göra en bra räddning.

I 69e minuten var Rodic på väg genom på en bra boll från Rochester och hann sånär runt, men en försvarare kunde precis peta undan bollen ut till hörna. Hörnan knorrade Rodic i ribban, men den studsade sedan vidare ut till inspark.

Tre minuter senare blev det farligt flera gånger om efter en Österhörna, närmast var nog Stenberg som inte riktigt fick träff på volley och Kusu vars hårda avslut täcktes.

Kvarten före full tid blev sedan uppförsbacken till ett stup, när Varbrg kastade långt, Lindner nickskarvade och mittbackskollegan Carlsson vräkte sig fram vid bortre stolpen och tryckte in ledningsmålet med pannan.

Med differensen i dubbelmötet åter uppe på två mål blev Öster stressat medan Varberg tog god tid på sig och kunde spela ut, och det avspeglade sig i matchbilden.

Öster kunde ändå skapat ett riktigt bra läge i 85e minuten när Hauksson lyfte fram bollen och Adolfsson direktskarvade vidare mot en i stort sett fri Westermark men en försvarare kunde styra undan bollen.

Närmre en kvittering än två nickar av Westermark sista minuterna - en över, en på Lukic - kom sedan inte Öster, och vi får bygga om för en ny säsong i Superettan. Förhoppningsvis stärkta av det stöd den enorma tillresta klacken visade, när dessa stod kvar längre än hemmapubliken och sjöng stöttande trots förlusten.