Välförtjänt seger bröt trista trenden

Efter stundtals riktigt bra spel kunde vi ta hem första segern efter uppehållet och ta oss upp på samma poäng som kvalplatsplacerade BP. En imponerande första halvlek där en tvåmålsledning efter ett tjusigt mål av Rodic och ett straffmål av Rochester var i underkant  följdes upp av en andra där vi släppte in Eskilstuna mer i matchen men kunde hålla undan tack vare Westermarks precisa nickmål, bara minuten efter gästernas reducering.

Westermark

83' Bonnah (Rodic), Engqvist (Kusu)
88' Magnusson (Bergmark Wiberg)
90' Herdonsson (Kozica)
Mer statistik på förbundets matchsida.

TÚFA OM MATCHEN:

"Jag tycker vi spelar bra i stora delar av matchen, och får ut tre mål av det. Vi borde nog ha gjort något mål mer och kunnat stänga matchen tidigare, nu blev det onödigt spännande och de hade chansen att ta en poäng i slutet.

Vi har haft problem med det hela sommaren och pratade om det inför den här matchen också - vi spelar bra stora delar av matcherna men när vi droppar i nivå blir vi väldigt hårt straffade för det och släpper in mål.

Allt som allt tycker jag vi hade en bra dag idag och såg fina insatser från många spelare. Det var viktigt, vi har inte vunnit på fyra matcher efter uppehållet. Jag tycker spelarna visade bra mentalitet idag, vi gick ut och kämpade bra, vann andrabollar och visade att vi vill vara med.

Vi har pratat mycket om att vi tar så mycket poäng på bortaplan men inte får det att lossna hemma, och jag har bara försökt inpränta i killarna att vi måste vilja mer, visa mer hunger för vi har en skyldighet till åskådarna som kommer och stöttar oss varje match. Jag är riktigt nöjd med hur de visar idag att de tagit det till sig, för idag tyckte jag det syntes på dem att de ville visa upp det och då får man publiken med sig.

Jag ser så mycket potential i det här laget när vi når upp i nivå, men problemet hittills är att vi faller för djupt när vi inte når den nivån.

(Om målvaktsvalet) Det var ett svårt val, ärligt talat. Målvaktsvalet är annorlunda än andra positioner och extra svårt när vi har två unga duktiga målvakter. Men jag tycker Stulic har gjort det bra i de matcherna han har fått stå och vi tyckte han hade förtjänat att få stå idag också."

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

FÖRSTA HALVLEK

Vi fick se en händelserik inledning på hemmamatchen mot Eskilstuna. Gästerna lyfte sin första boll in för Victor Stulic att plocka redan efter 24 sekunder och efter bara dryga minuten kunde det blivit riktigt farligt åt andra hållet när Vladimir Rodic skickade in en låg boll som Dzenis Kozica glidtacklingsstyrde mot mål men Michel kunde få foten mellan och styra undan.

Det var tydligt att de rödblå var på hugget och trots ett bortslaget inlägg vann man tillbaka bollen direkt och innan klockan slagit över två spelade minuter hade Manasse Kusu hunnit skicka ett rappt avslut lite väl rakt på AFCs målvakt Wolters.

Eskilstuna jobbade sig sedan in i matchen men Öster hade mer spets och i 11e minuten bjöds vi på en riktig pärla. Kozica spelade upp bolle på Oliver Silverholt, som hittade en perfekt löpande Rodic, vars avslut visar ytterns klass när han tog emot bollen med högern och sedan avslutade nästan retfullt enkelt med vänstern in i bortre burgaveln.

En kvart in i matchen hade sedan Öster dubbla lägen när Jesper Westermark först nickstyrde en frispark in framför mål där Månz Berg var nära att nå den med pannan och i andravågen stoppades Kozicas boll definitivt av armen av en AFC-försvarare innan Rodics avslut täcktes av en AFC:are.

Öster jobbade sedan fram ett par hörnor i snabb följd där bland annat kapten Berg hade ett bra avslut som styrdes strax utanför.

Efter en jämnare period såg vi i 22 minuten vad som kunde blivit ett riktigt bra läge när Rodic och Pavic samarbetade ute till höger men i sistaläget fick Rodic bollen lite snett och passningen in mot Westermsrk stack metern bakom anfallaren.

Knappa halvtimmen in i matchen hade Öster bitit sig fast en stund runt gästernas straffområde, när Silverholt lyfte in en lång boll och Michel gick upp med armbågen mot Berg i en helt onödig situation och domaren - helt korrekt, men irriterande om man är på det försvarande lagets sida - blåste och pekade på straffpunkten.

Straffen rullade Marc Rochester Sørensen sedan iskallt in i högra burgaveln.

Öster kunde sedan tagit ett rejält steg mot att stänga matchen i 36 minuten när Kozica vann bolllångt upp och avancerade innan han spelade in framför mål på Westermark, men Williams täckte bra och i andraläget stack Westermarks läckra cykelspark en bit utanför högra stolpen.

Fem minuter före paus var Öster nära att utöka igen efter att Rodic gjort en fantastisk acceleration från sidlinjen in mot straffområdet innan han, med viss tur, fick in bollen på Bergmark Wiberg som stod för ett atletiskt avslut mot högra stolpen som målvakten endast med stort besvär kunde knuffa ut till hörna.

ANDRA HALVLEK

Efter paus fick vi se en annan matchbild där AFC gick för det direkt och faktiskt kunde fått straff redan minuten in i halvleken när ett skott såg ut att ta på armen på Berg men domaren ansåg att armen var nära/framför kroppen och vinkade avvärjande.

Spelet jämnade sedan ut sig och Öster stod för det som närmast liknade lägen genom Rodic i 53e och 58e minuten innan högeryttern sedan kom till ett riktigt bra läge i 63e minuten när han efter en lång boll från Kusu vände bort två försvarare innan han försökte placera in bollen i bortre men Wolters lyckades precis få dit knät och styra avslutet ut till hörna.

I 68e minuten närmade sig sedan AFC när Mammar klippte till från distans och fick perfekt båge på bollen mot bortre krysset, där Stulic nådde den men inte hade nog kraft att stoppa bollen utan fick se reduceringen retfullt studsa vidare i en båge in i bortre burgaveln.

Detta satte dock fart på Öster som via Pavic knappa minuten efter reduceringen lyfte en bra boll in framför mål mot bortre stolpen där Westermark mötte och nickplacerade in 3-1 via högra stolpen.

Fem minuter senare borde nog Öster kunnat stänga matchen med ett fjärde mål, när Westermark tog med sig bollen (bokstavligen) genom en försvarare och vi slutade med fem spelaare i offensivt straffområde men Bergmark Wiberg fick avslutet på en täckande försvarare.

I 77e minuten jobbade Westermark sedan fram ett bra läge när han precis höll sig onside på Stenbergs långa boll innan han med ett visst mått av flyt nådde in med bollen till Rodic som placerade bollen mot vänstra stolpen men Wolters stod för en riktigt bra räddning.

Fem minuter före full tid fick gästerna sedan ett jätteläge att ta sig in i matchen när Maaroufs avslut som nog i rättvisans namn hade gått i mål annars) stoppades av Stenbergs arm och domaren pekade ånyo på Visma Arenas norra straffpunkt. Stulic gick, precis som på straffen mot Utsikten, åt rätt håll och fick handen på bollen, men hade inte kraft nog utan den fortsatte in i burgaveln.

Nu kände gästerna vittring och i 89e minuten lyfte man in en hörna som nickades från nära håll, men Stulic kunde rädda på mållinjen och hålla bollen.

Sekunderna före att ordinarie tid kunde nyss inbytte Adam Herdonsson, som stod för en bra debut i inhoppet mot Östersund senast, jobbat fram ett läge att stänga matchen när han tog sig genom, men domare Strömbergsson valde att blåsa för en eftersläng från en AFC-spelare istället för att låta spelet gå och Öster lyckades inte dra nytta av frisparken.