Välförtjänt poäng mot Allsvenska topplaget

Öster fick en riktigt tuff inledning på årets Svenska Cupen-gruppspel när Norrköping dominerade inledningen och tog ledningen redan i fjärde minuten. Vi jobbade oss dock in i matchen och efter paus var bollen mer på Norrköpings planhalva än Östers. En frenetisk jakt på slutet gav resultat när Ahmed Bonnah klippte in kvitteringen i sista ordinarie matchminuten, följt av en farlig nick av Zahihovic i 95e.

Westermark

71' Johansson (Pavic), Bonnah (Westermark)
82' Engvist (Hauksson), Zahirovic (Magnusson)
86' Brenner Toris (Kozica)
Mer statistik på förbundets matchsida

Se höjdpunkter på TV4 Play:

Vi var nog många som blev lite oroliga i inledningen av Svenska cupen-premiären mot Norrköping. Hemmalaget är förvisso ett lag som siktar på en topplacering i Allsvenskan, men de hittade rätt väldigt fort. Redan 45 sekunder in i matchen hittade Öster-bekante brassen Lucas Lima en yta på vänsterkanten och var nära att hitta Nyman med ett inlägg men inlägg mot duon Mattis Adolfsson/Månz Berg kräver en speciell fot för att lyckas med och den här gången var det kapten Månza som kunde nicka undan.

Tre minuter senare lyckades idrottskamraterna bättre när Skulasson hoppskarvade bollen, Ishaq skickade vidare och nye Ortmark klippt till direkt och sänkte bollen i höger burgavel otagbart för Mathias Nilsson.

Bara minuten senare visade planens - åtminstone före paus - hetaste spelare Manasse Kusu sedan sin nivå när hansjälv snodde bollen fem meter utanför offensivt straffområde och gick inåt men satte avslutet strax utanför högra stolpen.

Om det var detta bevis på uppstickarnas förmåga eller viss bekvämlighet från hemmalaget som sedan satte sin prägel på halvleken ska vi låta vara osagt, men faktum är att Öster allt mer satte den höga press tränare Tufegdzic vill att man ska jobba med och det på pappret mångfalt starkare hemmalaget allt mer hemföll till långbollar för att hitta anfallslösningar.

I åttonde minuten jobbade Kusu fram till Dzenis Kosica som sånär nådde in med sitt inlägg men fick nöja sig med en hörna.  På denna var det uppenbart vad hemmalaget trodde den skulle gå på och Nymans livtag och omkullvräkning av Mattis Adolfsson var i världsklass - om det utspelat sig i en oktagon. På fotbollsplan är enda förklaringen till att det inte blev straff att Adolfsson alltid kommer bli straffad för sin längd.

I elfte minuten kunde Östers höga press kostat när Norrköping ställde om och anföll fem mot fyra men Berg läste spelet bra och täckte Skulassons inlägg (där det fanns tre vitblå mottagare inne runt boxen) och störde yttern så att andrabollen slogs på Matte Pavic som sånär kunde sätta igång ett eget anfall när han spelade Magnusson som sökte en lång boll upp mot Westermark, som inte riktig förmådde springa om sin försvarare.

Efter en halvchans för Öster i 23e när Magnusson missade Kozicas fina diagonallöpning och höll i bollen själv innan han tappade den var det hemmalagets tur att hota i 27e. Efter mycket snyggt kortpassningsspel mellan Nyman och Ishaq kunde den sistnämnde spela en helt fri Lima som rullade in 2-0 men då hade signalen redan gått för offside i näst sista spelmomentet.

Halvtimmen in i matchen var Öster sedan nära att utmana på en av de styrkor vi sett senaste åren, frisparkar från distans på kanten. Bollen lyftes mot bortre stolpen där Westermark visste att han skulle dyka upp, men Nyman höll rutinerat undan Österanfallaren så bollen kunde sticka över kortlinjen.

Fyra minuter senare var hemmalaget ytterst nära att utöka sin ledning när Nyman mötte en högerhörna och satte huvudet till i en sånär perfekt nickstyrning men bollen tog retfullt i stolpen och Westermark kunde rensa undan.

Resten av halvleken kändes ganska jämn spelmässigt, kanske till och med visst övertag i bollinnehav för Öster men det var Norrköping som skapade sista farligheten när Eid i 44e minuten slog ett lågt inlägg från högerkanten och Nyman försökte sig på en Ludde Ernstsson-låg (läs knähöjd) språngnick och fick bra fart på bollen men styrde det någon metr till höger om målet.

Öster fortsatte se tryggare ut i sitt spel efter paus och i 47e minuten såg det lovande ut när man ställde om snabbt med fyra spelare men Magnusson valde att ta eget avslut som dessvärre stack en bit över mål.

Fyra minuter senare kombinerade Öster sig fram snyggt när Rochester Sørensen vann boll precis framför mittlinjen och fyra Österspelare stack direkt. Numerären lämnade en yta för Kozica som fick en fin boll från sin danske mittfältskollega men dessvärre valde att söka inspel mot Magnusson istället för att gå på eget avslut och vitskjortorna kunde bryta.

Magnusson å sin sida stod för en snygg uppvisning i 54e minuten när han vände bort Ishaq totalt ute vid sidlinjen och sedan stack inåt, men tappade tyvärr bollen över kortlinjen innan han hann leverera in i den box där såväl Westermark som Kozica befann sig.

Öster såg nu ut att trivas väl och i 58e minuten var det bara bråkdelar av en sekund som skiljde från ett kvitteringsmål när Varmanen lyfte ett perfekt inlägg in framför mål där Westermark bara kan ha varit centimeter från att få pannan på bollen inne i målområdet.

Efter en kvart av mest Öster kunde Norrköping så utmana med dryga timmen spelad. Först snurrade Ekpolo runt ordentligt med Östers försvar precis utanför straffområdet men Skulasson skickade avslutet ett par meter över. Efter ett par minuters vitblå press kom också ett avslut efter hörna farligt mot bortre stolpen men Nilsson var före i tanken och hann dit med marginal.

Sedan dröjde det tills hemmalaget bytte in gamle Österspelaren Jonathan Levi innan det blev farligt igen, men den numera schackrutehårige skåningen kunde, trots bra boll på nära håll framspelad av Ekpolo inte lura Mathias Nilsson.

Mot slutet hettade matchen till ordentligt. I 79e bjöd Varmanen på bästa finska delikatessen sen pirogen när han fick en bra boll från Rochester och fullständigt lurade bort de Brito innan han försökte knorra bollen in i bortre krysset, men skottet styrde på en egen spelare och vi fick inte ens hörna med oss.

Istället borde Norrköpings-kamraterna nog avgjort i 81a minuten när Ekpolo vann boll högt och spelade en kusligt fri Nyman, som siktade över Nilsson men skickade bollen klockrent i ribban och ut över kortlinjen.

Mot slutet syntes det ändå tydligt att Öster var hungrigast och chanserna kom också. I 88e minuten lyfte Rochester in en av de svepande frisparkar vi lärt oss älska, och när hemmaförsvaret nickade undan dök inbytte Alen Zahirovic upp och slog till på returen. Han fick dock inte optimal träff på en svår boll och Jansson kunde utan större bestyr rädda.

Två minuter före full tid blev det ordentligt stökigt i Norrköpingsförsvaret. Annars stabile Jansson rensade i ryggen på egen spelare - vilket nog var tur då näste man i bollens färdriktning var Rochester - och bollen tog en båge upp i luften innan Öster kunde vinna den högt. De rödblå bet sig kvar och fick till slut en hörna efter att Zahirovics avslut styrts utanför högra stolpen.

Öster försökte en hörna mot första stolpen där en hemmaspelare nickstyrde undan, men inte bättre än att den landade hos inbytte Ahmed Bonnah som på en perfekt volley tryckte in sitt första mål i Österdressen efter bara nitton minuter i tävlingsspel.

Norrköpings sena anfallsdrag att byta in Maic Sema i 91a minuten kunde sedan mycket väl lönat sig när denne kom till avslut efter mindre än en minut på plan, men Nilsson hade avslutet under kontroll och svettades knappast. Det var istället Öster som skulle skapa matchens sista riktiga chans, och en riktigt bra sådan, i 96e minuten.

Kusu kunde då, trots en rejäl propp, spela fram Teo Brenner Toris, som med pigga ben accelererade på högerkanten innan han klackade in bollen till Rochester som direktlyfte vidare in mot straffpunkten där Zahirovic fanns, men inte fick tillräcklig kraft i nicken så fast den var ganska välplacerad hann Jansson ner och kunde rädda en poäng åt sitt Norrköping.