Seger: Urladdning i måstematchen

Öster har genom åren haft problem med att vara bäst när det gäller, men i måndagens livsviktiga hemmamatch mot Syrianska rådde det aldrig något tvivel o vilket lag som både ville och kunde mest. Slutresultatet 4-0 var närmast i underkant efter en stark uppvisning.

Kapcevic

77' Drott (Andreasson)
78' Vall (Helg)
80' Örnblom (Berg)

Mer statistik på förbundets matchsida.

DENIS VELIC OM MATCHEN:

"Jag är självklart otroligt nöjd med utfallet av den här matchen. Vi gör kanske vår bästa prestation när vi behöver den allra allra mest och det tycker jag visar på en otrolig styrka i den här gruppen.

Det är en ganska jämn inledning även om vi vill mer framåt, det känns som Syrianska vill förstöra vår rytm och tar väldigt god tid på sig i många situationer vilket skapar frustration, kanske mest hos mig vid sidan. Därav var första målet otroligt viktigt, att få hål på dem vilket gör att de inte kan dra ner på tempot lika mycket.

Vi vill inte heller hamna i situationen att det har gått 70 minuter av matchen  och vi blir frustrerade och stressade, så det var väldigt viktigt.

En bra första halvlek och vi pratar i halvlek om att inte backa av utan sätta ännu större tryck på dem och det tycker jag vi löser fantastiskt. Det är någon minut i början vi är lite tveksamma men sedan öser vi på och när vi gör tvåan känns det som vi har ganska bra kontroll på matchen.

Sen var det skönt för oss att få utdelning på chanserna vi skapar, och det kan bli otroligt viktigt med målskillnaden i bottenstriden.

Otroligt nöjd och stolt med grabbarnas insats med tanke på matchens dignitet.

Nu ser det lite ljusare ut framåt, men vi gar två otroligt viktiga matcher kvar. Vi njuter ikväll men imorgon är det träning och fullt fokus mot Degerforsmatchen. Jag hoppas att spelarna känner att vi är såhär bra när vi är bra, men det är en helt ny match uppe i Degerfors."

Efter några avvaktande minuter i inledningen tog Öster så småningom tag i taktpinnen ordentligt och när gästernas målvakt Dwayne Miller redan i åttonde minuten, efter att ha fått en välvillig frispark med sig, började ta rejält med tid på sig rådde det ingen tvekan om vilket lag som ville mest i den här matchen.

Trots stort spelövertag hettade det inte till ordentligt framför mål, och en lurig Dragan Kapcevic-lyftning strax över bortre krysset i elfte minuten var det hetaste man hade innan det blev rejält farligt i 14e minuten. Miller gick ut för att boxa och fastnade lite på (en helt oskyldig) Kapcevic vilket gav Calle Johansson ett jätteläge, men avslutet förbi målvakten räddades på mållinjen av Demir.

Fyra minuter senare började publiken hoppas när Simon Helg visade sin snabbhet och rundade sin försvarare innan han spelade in bollen mot straffpunkten där Anton Andreasson mötte med en vänstervolley men skickade bollen halvmetern utanför högra stolpen.

Prick halva halvleken in i matchen hotade i alla fall gästerna på en omställning när Sebastian Rajalakso, storebror till  Österbekante Joel, rev sig loss på högerkanten och slog en farlig boll in mot Ahmed, men en minst sagt resolut rensning av Stefan Karlsson avstyrde hotet.

Öster fortsatte dominera spelet men kom inte till några klockrena avslut och vi var nog mer än en som började oroa oss innan det förlösande målet kom åtta minuter före paus. Simon Helg, som såg ut att ha en bra kväll, vann tillbaka bollen efter ett eget avslutsförsök, rundade halva försvaret och yttersidade bollen in i mitten där Månz Berg dundrade in ledningsmålet i nättaket.

Öster föll inte in i gamla ovanor utan fortsatte ligga på hårt och fem minuter efter målet visade Mattias Pavic upp sig när han trots en rejäl smäll från en motståndare tog sig vidare och stod för en bra boll fram mot Johansson, som tyvärr inte alls fick till avslutet. Minuten senare var det desto närmre när Kapcevic drog till från distans och mål-Miller tappade avslutet decimetern utanför stolpen.

I halvlekens sista ordinarie minut sprang sig Calle Johansson till ett jätteläge innan han såg ut att få en motståndares arm över ansiktet och föll, men domare Kanerva valde att fria och släppte spelet vidare.

Efter paus såg det ännu bättre ut och de första minuterna hade hemmalaget såväl en lyftning från Pavic över målvakten parallellt med mållinjen och ett hårt avslut av Johansson tätt utanför högra stolpen.

Tio minuter in i halvleken spelade Johan Persson fram Helg som fortsatte ha roligt på sin kant och rullade in bollen i mitten där Johansson hade bra läge men drog avslutet rejält över mål.

I 61a minuten lossnade det så. Pavic vände runt sin försvarare och lade en snabb boll fram på Johansson som klasserverade bollen in i mitten där Kapcevic fanns på precis rätt plats och vinklade in tvåan.

Samma trio låg bakom nästa mål redan tre minuter senare när Johansson och Pavic klapp-klappspelade fram Kapcevic som återigen stod fri och rullade in sitt andra mål för dagen.

Jakten fortsatte och bara inom någon minut hade Öster nickavslut ur bra lägen från både Kapcevic och Johansson. Minuten senare tog Pavic sig in i straffområdet innan han klippte till ordentligt med vänstern, och Miller fick slita för att styra avslutet ovanför ribban.

Nu var det spel mot ett mål och Dwayne Miller hade en hel del att göra, men i 76e minuten fick han ge sig igen. Pavic spelade fram Stefan Karlsson som skickade en låg hård boll in mot straffpunkten där Kapcevic mötte och styrde in bollen för ett hattrick på en kvart.

Efter det utnyttjade Velic sina tre byten inom ett par minuter, men när man fått igång spelet igen såg det ånyo lovande ut. I 84e minuten stack Johannes Vall till vänster och skickade bollen förbi Miller men tyvärr också decimetern utanför högra stolpen.

Därefter höll man kontrollen över matchen, och kunde tryggt vänta in den efterlängtade segerkullerbyttan framför klacken på Södra Stå.