Uppvisning inför storpubliken

Nordvästskånskt motstånd verkar locka fram både publik och det bästa ur spelarna. Mot Helsingborg bjöds årets största publik på en både spelmässigt men framför allt resultatmässigt lyckad match med få föregångare. Med ett tidigt - fantastiskt - mål av  Rodic (som hade föregåtts av årets hårdaste nick av ABW i ribban mindre än minuten tidigare) kunde laget spela ut mot ett motstånd som tvingades jaga och vi bjöds på en match där 4-0 faktiskt var i underkant.

Herdonsson, Ljung, Johansson, Basic

69' Herdonsson (Varmanen), Ljung (Aliev)
81' Johansson (Bergquist)
88' Hedlund (Kricak), Thorisson (Seger)
Mer statistik på förbundets matchsida och fotbollplay.  Se matchen i efterhand på Max och Discoveryplus. Se höjdpunkter från matchebn HÄR.

FOYSTON OM MATCHEN:

"Jag vill tacka fansen för stödet idag, jag vet inte vad siffran var men stämningen var som det hade varit fullsatt. Det hjälpte idag för spelarna kände stödet hela tiden fast det var många bortasupportrar och det går hand i hand med resultatet.
Vi visste att vi behövde gå ut och höja tempot, höja hastigheten och vara aggressivare men att kunna göra det i samarbete med supportrarna är helt fantastiskt. Vi höjer varandra idag.
Jag tycker vi förtjänade segern och vi gjorde det enkelt för oss. Det är alltid en bättre känsla att vinna en match du förtjänar än att vinna på tur och jag tror vi har förtjänat det varje gång vi vunnit i år.
I dag tycker jag vi spelar 90 minuter av det spel vi så ofta visat sista tio tidigare och visar att vi kan prestera det och klarar att hålla i.
Helsingborg kommer med två segrar i ryggen och vi visste att vi måste vara på topp från start. Vi har pratat om energin i laget och vi är ganska trötta på att inte få utdelning på det spel vi har haft i tidigare matcher. Idag belönades vi ganska tidigt och det syntes i hur spelarna växte av det med mer energi och tro på det vi gör, och då har du förtjänat att dominera matchen.
En del spelare stod ut extra men jag vill inte peka ut nån idag, utan tycker alla gick ut som den bästa versionen av sig själva och det lyfte hela laget.
Meddelandet i halvtid var att fortsätta med samma fart, energi och aggressivitet och det var ingen slump att vi fick ett tidigt mål efter paus - det var en konsekvens av hur vi ville starta halvlekarna.
Vi vet att vi har den här nivån i oss, jag tycker vi har sett det förut men idag fick vi ut det mesta av det.
"

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

FÖRSTA HALVLEK

Öster hade pratat om att visa mer aggressivitet inför klassikermötet mot Helsingborg, och det syntes inledningsvis. De första tio minuterna av matchen bjöd definitivt på mer kamp än skönspel, men inramat av två välfyllda och högljudda kortsidor var det ingen som klagade.

I tolfte minuten kom så matchens första riktiga läge. Öster vann tillbaka bollen högt efter en relativt ofarliga hörna, och trillade runt densamma riktigt bra på högerkanten av offensivt straffområde utan att låta gästerna låna den. Rappt kortpassningsspel mellan Manasse Kusu, Adam Bergmark Wiberg, Albin Mörfelt och David Seger fick det att se ut som en övning på träning mer än matchspel innan ABW skickade iväg avslutet tätt utanför vänstra stolpen.

Två minuter senare var det än närmre när Kusu lyfte in en av sina fina bollar mot straffområdet där Seger dämpade ner den till Bergmark Wiberg som kom i sin favoritposition och försökte skruva in den i bortre men Joelsson i HIF:s mål hade läst på och var nere bra och styrde undan.

Tjugo minuter in i matchen bjöds vi sedan på vad som kunde blivit två drömmål, men nu får antecknas som en av årets snyggaste missar samt en kandidat till årets mål. Först ett fint inlägg av Tatu Varmanen som Bergmark Wiberg språngnickade stenhårt förbi målvakten men i ribbans undersida och ut.

Bara 40 sekunder senare drog Ivan Kricak upp bollen på vänsterkanten innan han spelade Rodic som väggade med Seger och såg ut att springa sig ur skottläget - innan han satte ett helt otagbart skott upp i vänstra krysset, snett bakåt ur sin egen löpväg räknat.

Fyra minuter senare såg det lovande ut när Joelsson fick sträcka sig långt för att boxa undan en välslagen hörna, och Seger fick bra träff på bollen från 20 meters håll men målvakten hann upp och kunde plocka ner avslutet.

I 38e minuten var gästerna ändå nära en riktig farlighet när Öster slarvade med bollen på mittplan och Svanberg kunde sno åt sig den och spela Loeper, men dennes inspel var alldeles för brant för att lillebror Silverholt skulle kunna nå bollen.

Fem minuter före paus kom en chans som Öster kunde utnyttjat bättre, när Kusus lyfte in en boll mot Aliev som en mittback kunde nicka undan men satte rensningen rakt på Seger som avslutade hårt men en bit över.

Halvlekens sista spänningsmoment var sedan i 42a minuten när Kjellnäs satte en fin boll fram för Silverholt, som Robin Wallinder hann ner och plockade men höll av farten på att glida ut över straffområdeslinjen, men en fin vändning säkrade läget, bromsade honom och säkrade bollen en bit innanför linjen.

ANDRA HALVLEK

Vi hade inte hunnit två minuter in i andra halvlek när Seger vann boll på egen planhalva och sedan vann en väldigt fysisk löpduell mot bjässen Örn på vänsterkanten, sprang sig fri och levererade en bra boll fram på Aliev - som väntade till sista ögonblicket innan han stack dit foten och yttersidade in bollen framför mål där en helt fri Mörfelt kunde trycka in kvällens andra mål.

Tre minuter senare kunde det smällt igen när skåningarnas målvakt missade en rensning på en studsande boll och Aliev sånär blev fri, men Österanfallaren valde att springa runt för att inte träffa Joelsson och hann därför inte först på bollen som studsade retfullt framför mål.

Efter att matchen sett ut att gå i stå kom Öster med knappa timmen spelad till tre avslut på någon. Först avslutade Seger hårt men strax över efter ett fint inlägg, strax därefter vann Öster tillbaka bollen och Aliev sköt hårt men ganska rakt på Joelsson. Till sist sköt Seger från distans och tvingade Joelsson att styra ut bollen men försvaret kunde blockera Varmanens inlägg.

I 61a minuten kunde Rodic sedan mycket väl blivit tvåmålsskytt när han fick en bra boll från Mörfelt, vek inåt och knorrade bollen mot bortre krysset men träffade nättakets ovansida.

Tjugo minuter efter paus jobbade sedan Mörfelt fram en hörna efter en ny fin boll från Kusu. Hörnan serverades av Bergquist mot första stolpen där Bergmark Wiberg dök upp och nickstyrde den otagbart in i bortre burgaveln.

Bergquist var sedan högst inblandad i nästa nästanläge två minuter senare. vänsterbacken bröt ett uppspel halvvägs ner på egen planhalva, spelade upp på Rodic och tog sedan en jättelöpning upp till motsatt kortlinje där han hann upp Rodics passning och vinklade in ett inlägg mot mitten men då kunde en mittback nicka undan.

13 minuter före full tid blev det lite förvirrat när HIF:s Kabashi lyfte in bollen mot Muhsin som nickstyrde bollen i en hög båge över mål, men domaren valde att blåsa hörna istället för den inspark alla väntat sig. Beslutet blev dock lyckat då skåningarna slog bollen på Ljung, som via Mörfelt fick den till Rodic som hittade en jättefin lång markboll upp på en alltid springande Bergmark Wiberg. ABW tog en lång touch innan han rullade bollen precis bakom siste försvararen och serverade Mörfelt, som hade betydligt mer att göra än på sitt förra mål men gjorde det oh så bra när han petade fram bollen för att sedan dunka upp den i nättaket bakom Joelsson.

Sedan handlade det om defilering, och det kan man unna spelarna efter kvällens insats. Med lite mer marginaler kunde det blivit ytterligare något mål men det var få som klagade på Vismans soldränkta läktare när laget anförda av Albin Mörfelt firade med kullerbytta framför den välfyllda klacken.