Underbar omställning sänkte GAIS

Matchen mot GAIS blev till stora delar ett ställningskrig, men vi bjöds på ett riktigt stort ögonblick. Sex minuter före paus täckte Silverholt skott i eget straffområde, och sex bolltouchar (12 sekunder) senare, efter en omställning av internationell nivå, hade Tatu Varmanen med ett drömavslut nätat för andra gången denna vecka.

Mortensen

47' Engqvist (Nordström)
72' Brenner Toris (Westermark)
83' Magnusson (Mortensen)

Mer statistik på förbundets matchsida.

DENIS VELIC OM MATCHEN:

"Vi ser två lag som matchar varandra ganska väl både i struktur och position. En jämn och tight första halvlek som vi inte är riktigt nöjda med, jag tycker inte vi får grepp om GAIS i uppspelsfasen, de får komma runt oss och över oss med bollar på Simon (Alexandersson) och där är vi inte bra första 20-25.

De får vinna både första och andraboll och bygga upp ett spel och vi blir fast lågt och försvarar oss. Vi växer in i matchen men jag tycker att GAIS är bätte än oss om vi summerar första halvlek och vi lever lite farligt stundtals. Det är inga solklara målchanser förutom stolpskottet.

Sedan är ju vår omställning på den fasta situationen fantastisk och det är ett magiskt avslut av Tatu Varmanen. Jag har lovat att bjuda honom på lunch om han gör mål med vänstern och han gjorde ett med vänstern senast och ett idag så det blir ett par luncher för min del.

Andra halvlek tycker jag är bättre kontrollerad från vår sida. Vi har ledningen och det är klart GAIS måste spricka upp mer och vi kan hålla bollen bättre, framför allt i fösta delen av halvleken. Vi har ett par bra chanser och med lite mer skicklighet hade vi satt tvåan men så mycket bättre är vi faktiskt inte idag.

Det är en jämn fotbollsmatch, krig och kamp därute och jag är självklart nöjd att vi vinner och fortsätter vår formkurva. Det är tionde raka utan förlust och det är vi såklart nöjda."

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

FÖRSTA HALVLEK

Öster lyfte en boll mot Mattias Pavic halvminuten in i matchen som GAIS-målvakten Mathias Karlsson hann först ut på, men efter det handlade matchen i det omväxlande men kylslsgna novembervädret mest om de grönsvarta gästerna från Göteborg.

I tredje minuten fick Lindberg frispark med sig i bra läge efter en resolut kapning från Billy Nordström. Frisparken levererades bra av Åberg men anfallet var inte alls på tårna och John Stenberg kunde förvånansvärt ohotad nicka iväg bollen.

Öster jobbade sig så småningom in i matchen och i 17e minuten var det nära ett riktigt bra läge när Oliver Silverholt lyfte bollen mot Nicolas Mortensen som rann genom backlinjen men var halvmetern från attkunna ta ner bollen som istället rann ut över kortlinjen.

Båda lagen hade svårt att komma till avslut men i 34e minuten hotade ändå Öster. Ett inlägg från Nordström hamnade via en styrning hos Westermark, vars cykelspark blev till en passning fram till Mortensen. Dansken spelade ut till Varmanen vars skott/avslut tvingade målvakten att rädda till Östers första hörna.

Hörnan slutade, efter mycket nickande i och runt GAIS straffområde, till ett distansavslut av Kusu som Karlsson utan större bekymmer kunde stoppa trots bra riktning upp mot högra krysset.

I38e minuten tog sig Lindberg fram fint för GAIS och avslutade klockrent i stolpen. Returen gick ut till lagkapten Wängberg, vars avslut styrdes på en försvarare ut till hörna.

I efterdyningarna av denna bjöds vi på ett mönsteranfall. Silverholt täckte Lindbergs skott, xlog en snabb boll upp på Mortensen som tagit löpningen längs högerkanten och på en touch vände tillbaka in mot mitten där Varmanen sprungit sig fri. Efter en halvlyckad mottagning såg finnen ut att vara på väg ur läge, men en lätt lyftning med vänsterfoten över utrusande GAIS-målvakten ledde till vilt jubel efter matchens första mål.

ANDRA HALVLEK

Öster gick tydligt ut än mer defensivt efter paus men skapade ändå halvlekens kanske bästa läge redan i 48e minuten.

Mortensen väggspelade med Westermark och tog avslut från vad som såg ut som väl optimistisk distans, men skottet ställde Karlsson som inte kunde hålla bollen och tappade den centimeter förbi högra stolpen.

GAIS är i poängnöd och Öster spelade på detta, lät gästerna ha mycket boll men utan att släppa till några farligheter. Istället såg det lovande ut framåt i 57e minuten när Hauksson rev sig loss och skickade in en boll från vänster som Westermark nickade strax över mål.

I 62a minuten kom gästernas bästa kvitteringsläge när en klart onside Lindberg sprang sig fri och levererade en bra boll in framför mål där Simon Alexandersson dessbättre fick bollen mitt i steget och inte fick träff innan Månz Berg kunde rensa.

13 minuter före full tid var Öster nära att utöka ledningen när Teo Brenner Toris jobbade stenhårt mot tre man och gav Varmanen en lucka att springa i, vilket Sundbybergs-finnen återgäldade med en bra boll tillbaka på foten för Brenner Toris men en GAIS-fot kom mellan yttern och hans första mål för året.

Returen hamnade hos Emil Engqvist som fick bra träff men skottet styrdes av Wängberg ut till hörna.

Brenner Toris jobbade fram Östers nästa chans i 87e minuten, när han vann boll och via en hårt jobbande Isak Magnusson fick tillbaka bollen och lyfte en fin boll över till bortre sidan av straffområdet där Pavic drog till tätt nere vid vänstra stolpen men Karlsson hann ner fint och kunde plocka avslutet.

Göteborgarna hann sedan med en chans till på stopptid när Sterner jobbade bra ner mot kortlinjen och fick in bollen till Andersen, vars avslut styrde på Engqvists häl upp på armen, vilket enligt dagens handsregelr inte innebär hands och domaren korrekt också släppte det.

Vi kunde dock spela av resterande tid och kunde gå till fjärde raka segern hemma på Visma Arena - dessutom nionde raka utan förlust hemma och hela tionde förlustfria matchen på rad i serien.