Uddamålsunderläge inför kvalreturen

Inför den största publiken på många år - frågan är om den officiella publiksiffran 6705 räcker, det såg väldigt välfyllt ut på alla öppna läktaren - bjöd Öster långa stunder på riktigt bra fotboll, men föll på Varbergs rutinerade cyniska spel. Två mål av Simovic precis före och efter paus vände vad som innan dess såg väldigt lovande ut till underläge inför avgörandet på söndag.


ÖSTERS IF - VARBERGS BoIS 1-2 (1-1)

1-0 21 Varmanen
1-1 41 Simovic
1-2 46 Simovic
Publik: 6705

 

Öster startade med:
Nilsson
Varmanen - Berg - Stenberg - Pavic
Kusu - Rochester
Rodic - Kozica - Bergmark Wiberg
Westermark 

Bänk:
Adolfsson, Hauksson, Stulic, Engqvist, Magnusson, Drott, Zahirovic

Byten:
70' Hauksson (Rochester), Drott (Kozica)
83' Engqvist (Kusu)
88' Magnusson (Pavic)

Mer statistik på förbundets matchsida.
 

 

TÚFA OM MATCHEN:

"Jag tycker vi började matchen bra, första 30 tycker jag vi styrde spelet bra, i den utsträckning det nu går. Mot Varberg är det viktigt att hålla bollen på marken och det blir mycket duellspel, men där tycker jag vi ligger bra i posirionerna och får det spel vi vill ha.

Vi tar en rättvis ledning och styr spelet bra, men sedan såg mina spelare lite väl nöjda ut sista tio (före paus) och faller lågt i vårt försvarsspel. Sedan släpper vi in ett riktigt olyckligt mål där Rodic spelar hem och Simovic visar vilken känsla han har när han hugger och hinner först på den.

Vi gick in i halvtid med en bra känsla, och det enda jag är riktigt missnöjd med från mitt lag är första minuten efter paus. Jag är inte nöjd med hur vi försvarar på fasta i den här matchen, för vi är vanligtvis väldigt bra på det och något vi måste förbättra till returen.

Sedan blir matchen mer i Varbergs smak med en svårspelad gräsmatta och mer långbollande, och mycket fasta situationer där de tog väldigt god tid på sig. Jag tycker ändå vi borde kunnat skapa en kvittering på de chanser vi jobbade ihop.

Vi ligger under med ett mål i halvtid av kvalspelet, men vi var noga i förberedelserna med att jobba på att det bara är halvvägs, oavsett resultat här idag. Vi har visat under säsongen att vi kan resa oss direkt efter smällar, och det är därför vi är här idag. Det ska vi dra nytta av på söndag. Jag är stolt över den här föreningen och det stöd vi fick av publiken idag, och hoppas på bra stöd på söndag och att vi kan vända det här."

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

 

FÖRSTA HALVLEK

Vi var nog många som hade drömt om en Brage borta eller BP hemma-inledning på kvalspelet mot Varberg, men dagens stora publik möttes av ett mer örsiktigt Öster inledningsvis. Gästerna fick istället vädra sitt vassaste vapen, de fasta situatonerna, redan i andra minuten. Ett långt inkast från vänsterkanten skapade oreda i Österförsvaret men till slut kunde en resolut insats av Adam Bergmark Wiberg avsluta anfallet.

Ganska snart tog ett mer spelande Öster dock över matchbilden och bet sig fast runt det södra straffområdet. I fjärde minuten kunde detta resulterat i en straff när Vladimir Rodic (i en sedvanligt fri roll) lyfte in en bra boll från vänsterkanten mot Tatu Varmanen, som verkligen såg ut att ta på vänstra armen när Johansson rensade ut den över kortlinjen.

Hörnan blev en många varianter för dagen, men slutade med en nick i svårt läge av Månz Berg som inte nådde mål och efter lite studsande ett avslut av Manasse Kusu som ruggigt rutinerade Varbergsmålvakten Lukic inte hade några bekymmer med.

I 17e minuten var Öster sedan på väg mot ett bra omställningsläge efter att Kusu vunnit boll djupt på egen planhalva och snabbt spelade upp mot Jesper Westermark, som direktskarvade ut till vänster där Dzenis Kozica kom i full fart. Nu hade Öster tre spelare i full fart mot ett stillastående försvar men en vänligt uttryckt rutinerad axel i ryggen på Kozica av sydafrikanske landslagsmannen Le Roux satte effektivt stopp för chansen.

Öster förvaltade dock den resulterande frisparken väl när Bergmark Wiberg nickskarvade Pavics boll i en lurig båge som tvingade Lukic att styra bollen ut till hörna.

Trots spelövertag skulle Östers ledningsmål sedan komma på en spelvändning. Bergmark Wiberg snappade i 21a minuten upp en sned nednickning av Varbergsförsvaret, fick bollen på hälen men hade turen att den studsade till Kozica som returnerade bollen ut på vänsterkanten till ABW. Yttern sökte sig inåt i plan men hittade inte skottläge, ut rullade istället ut åt höger till Varmanen som prickskjöt in 1-0 nere vid vänstra stolpen.

Tre minuter senare kunde även tvåan kommit, när Bergmark Wiberg tog ner bollen fint ute till vänster och sedan lyfte den från långt håll tätt tätt utanför högra krysset.

I 27e minuten utmanade så gästerna för första gången på allvar, när en vänsterhörna nickskarvades av gamle Österspelaren Lindner i bortre, men på returen kunde Bergmark Wiberg rensa.

Nu hände det mycket. I 29e minuten var Johansson nära att springa sig fri men stoppades av Rodic. Bara moment senare kom en lång boll från Östers mittfält som ABW hann ikapp och spelade in framför mål, men Varbergs försvar kunde rensa.

Fyra minuter senare var Öster nära igen när Bermark Wiberg tog en bra löpning och rullade in bollen mot Rodic, vars avslut dessvärre täcktes undan.

Efterhand sjönk Öster därefter lägre ner och hittade inte samma lägen. Trots detta kom det som en rejäl kalldusch när gästerna i 41a minuten kvitterade. Varberg försökte lyfta bollen ut mot Boman till vänster men slog bollen snålt, och Rodic kunde nicka hem mot målvakt Nilsson. Nicken blev dock aningen lös och direkt högg Simovic, rev med sig bollen förbi Nilsson och kunde placera in den i öppet mål.

 

ANDRA HALVLEK

Efter paus hann det inte ens gå en minut förrän det rasslade till i nät igen, och även denna gång var det signerat Simovic. En kort inkastvariant ledde till ett nickskarvat inlägg och på något sätt fick anfallaren fram benet och styrde in 1-2.

I 51a minuten skarvade Westermark in bollen framför mål för Kozica att springa på men Lukic hann klart före bollen och fiick en rejäl törn när Östermittfältaren gick in hårt i duellen.

Nu hade Varberg matchen där de ville ha den och Öster började också lyfta långt. Dryga timmen in i matchen såg det lovande ut när Pavic smekte fram en lång boll på Westermark som såg ut att vara på väg att bli fri, men fick frispark blåst mot sig efter att Lindner gått omkull.

I 69e minuten kunde sedan Varberg tagit ett rejält grepp om inte bara matchen utan hela dubbelmötet, när man jobbade fram en hörna som Lindner kunde nicka stenhårt men precis över.

Öster började hitta tillbaka till sitt eget spel och rullade mycket boll på offensiv planhalva. Kvarten före full tid kunde det gett utdelning när man spelat runt bra och Drott spelade fram Rodic, som slog en låg boll in framför mål där Westermark inte kunde ta avslut men styrde till Hauksson som fick bra kraft i sitt avslut men fick se det täckas ut till hörna.

Minuten senare var det dags för en ny omdiskuterad situation när Bergmark Wiberg lyfte bollen in i straffområdet och Boman såg ut att rensa den med armen men välmeriterade domare Ekberg ansåg att BoIS:aren hade armen intill kroppen.

I 82a minuten var kvitteringen nära när Drott bröt på mitten, Westermark ånyo lyftskarvade fram bra och Rodic sprang sig fri men rullade avslutet precis utanför vänstra stolpen.

Öster hade sedan svårt att komma till avslut även om man spelade fram bra ett par gånger, men på matchens absolut sista spark, halvminuten efter att de fem annonserade stopptidsminuterna passerat, kunde kvitteringen ändå kommit. Drott spelade fram Bergmark Wiberg som avslutade från distans tätt utanför vänstra krysset.