Uddamålsseger på Gamla Ullevi

Vi bjöds på en ganska underhållande match på Gamla Ullevi på måndagen, där Vladimir Rodic avgjorde med sitt första mål i Superettan efter att ha vänt runt fint på Kusus framspelning i första halvlek. Efter paus blev för dagen vitklädda Öster lite försiktiga men släppte inte till några lägen, och borde nog spikat igen matchen på något av många lägen under Örgrytes vilda kvitteringsjakt mot slutet.

Bergmark Wiberg

68' Magnusson (Bonnah), Westermark (Bergmark Wiberg)
70' Kozica (Rochester)
90+1' Varmanen (Rodic, Engqvist (Kusu)
Mer statistik på förbundets matchsida.

TÚFA OM MATCHEN:

"Vi visar kampvilja idag, och det ger oss segern.

Första halvlek tycker jag vi var riktigt bra, och med lite mer beslutsamhet och aggressivitet i sista biten kunde vi gjort ett andra mål och kunnat få det lite lugnare i slutet.

Det fanns ett par lägen i andra också där vi kunde ha stängt matchen, men jag är jättenöjd med den kämparglöd alla killarna visar idag. De visar sin karaktär idag."

Öster inledde vassast på Gamla Ullevis gräsmatta denna annandag påsk, och redan i andra minuten fick Vladimir Rodic med sig bollen fram på vänsterkanten - efter en horribel satsning av Azulay mot Alex Hauksson där ÖISförsvararen helt missade boll och när som helst utom i matchens absoluta inledning hade fått minst gult - men efter att ha slitit sig förbi sin försvarare körde yttern sedan fast på just Azulay på väg in i straffområdet.

Två minuter senare var det nära igen när Månz Berg slog en perfekt boll upp i mitten för Ahmed Bonnah att springa på, men när Österspelaren vände förbi sin försvarare högg denne helt sonika tag i Bonnahs arm och höll kvar tills en försvarare hann dit och kunde ta undan bollen.

Bara minuten senare var det så hemmalagets tur att sticka upp när man ställde om snabbt och kom tre mot två. Öster hade faktiskt lite flyt när Zeljkovic fattade helt rätt beslut och direktskarvade bollen ut till Dahlqvist som hade ett riktigt bra läge men fick snedträff och kunde se bollen studsa iväg långt utanför mål.

Öster dominerade sedan bollinnehavet i tio minuter men jobbade bara fram ett riktigt bra läge, när Rodic i 13e minuten hann ikapp en svår boll och spelade Oliver Silverholt, vars inlägg inte kan ha gått många centimeter över pannan på en välplacerad Marc Rochester Sørensen.

Hemmalaget kunde istället få till ett riktigt bra läge kvarten in i matchen. Bärkroth slog då endera en misslyckad passning mot Abraham eller en lysande mot Paulson, vilket ställde Österförsvaret och Örgrytekaptenen kom sånär fri framför mål men en bra utrusning av Mathias Nilsson stoppade läget tidigt.

Efter att lagen hade utbytt småchanser slog Öster så till i 33e minuten. Mattias Pavic, som såg väldigt pigg ut idag, vann bollen på mittplan och ut den på kanten innan han spelade Kusu. Denne såg Rodics löpning inne i straffområdet och lade passningen perfekt (det såg ut som offside live men videobilderna visar att Rodic var onside) till Rodic som kliniskt placerade in 0-1 under målvakten i bortre burgaveln.

Öster vågade mer efter målet och fyra minuter senare var man mycket nära att utöka ledningen efter fint samarbete på vänsterkanten. Hauksson, Rodic och Rochester spelade runt bollen fint innan den gick ut till Silverholt, som såg ut att slå en chansboll mot första stolpen men hade sett att Bonnah ville ha bollen där och fanns på plats för styrning, vilken Örgrytemålvakten precis lyckades styra ut till hörna.

Bergmark Wiberg var sedan nära att springa sig fri på en fin framspelning från Bonnah men åkte på en rejäl kapning precis utanför straffområdet och kune inte fullfölja. På den resulterande frisparken försökte Öster en variant där bollen rullades till Rochester men danskens skott fastnade på ett ben och styrdes undan.

Fem minuter före paus borde nog tvåan ha suttit, när Bonnah slet sig loss och skickade iväg ett lågt skott som målvakten inte kunde hålla. På returen fanns både Rodic och Bergmark Wiberg långt fram och det är svårt att säga om Rodics boll in var ett avslut eller skott för styrning, men i vilket fall stack det strax utanför högra stolpen.

Precis när klockan smög upp mot halvtid fick hemmalaget en lysande chans att kvittera när man fick frispark några meter utanför straffområdet och Zeljkovic placerade frisparken fint mot vänstra stolpen, men Mathias Nilsson tog det säkra före det osäkra och styrde bollen ut till en hörna, som John Stenberg sedan kunde nickrensa.

Efter paus såg Österspelarna mer nervösa ut och förutom en bra möjlighet i 50e när Bergmark Wiberg och Rochester dessvärre sprang ivägen för varandra inne i boxen var det nu hemmalaget som stid för mest konstruktivt spel.

Trots en mycket meriterad offensiv (Bärkroth, Abraham, samt fjolårets SE-skytteligavinnare Zeljkovic) var de rödblå konkurrenterna ändå aldrig riktigt nära att nöta ner det nu mer defensiva Öster. I 63e minuten hotade hemmalaget ändå när Ahl-Holmström, som kommit in istället för Bärkroth, kom till bra nickläge inne i boxen men skickade avslutet långt utanför högra stolpen.

Ahl-Holmström och Paulsson jobbade sedan hårt och skapade mindre lägen, men stoppades effektivt av endera Nilsson eller valfri Öster-mittback. Det dröjde istället till 78e minuten innan det dök upp någon riktig farlighet och då var det mot Örgrytes mål. Inbytte Dzenis Kozica utnyttjade att hemmalaget blivit långt i sin kvitteringsjakt och gick själv. När passningen sedan kom in till Westermark stod denne i bra läge men hade en svår vändning att göra och kunde inte få iväg avslutet.

Nio minuter före full tid jobbade Öster så fram ett jätteläge att ta mer grepp om matchen. Rodic vann boll på egen planhalva, klackade fram Hauksson som tog med sig bollen upp mot straffområdet innan han (efter att ha fått den lite för långt från sig) signaturenligt glidtacklade fram bollen till en fri Kozica, men målvakten läste spelet bra och kunde hinna på bollen innan Kozicas lyftning hann iväg.

Nu var det vidöppet mot Gamla Ullevis södra mål och i 86e minuten rann Westermark igenom efter snyggt samarbete mellan Kozica och Rodic, men kom ur vinkel och bollen tillbaka in i mitten mot de båda medspelarna bröts precis.

Två minuter senare blev en halvt panikartad rensning av Mathias Nilsson - efter en för kort boll från försvaret - till ett riktigt bra läge när Westermark rundade sin försvarare, men i farten passerade den tvärstannade bollen och tvingades vända och göra ett försök till cykelspark som tog en olycklig båge ut över kortlinjen.

Vi var nog många som satt med andan i halsen när det signalerades för hela sex minuters tillägg, men hemmalaget drog inte mycket nytta av detta. Istället var det Kozica som sprang till sig två jättelägen, i femte stopptidsminuten när han vänd förbi sin försvarare efter en misslyckad nick av hemmaförsvaret men revs ner på väg att bli helt fri, något som bara bestraffades med gult för försvararen.

Minuten senare stal samme Kozica en boll för ÖIS-målvakten som kom helt fel i sin utrusning, men fick bollen för långt från sig och hann inte dra nytta av den tomma buren. Öster kunde sedan spela av de sista sekunderna tryggt och fira med en kullerbytta framför de tillresta supportrarna.