Uddamålsförlust i genrepet

Öster tog ledningen i genrepsderbyt, men Kalmar kunde vända genom mål strax före och efter paus och vann med 2-1. Tränare Thomas Askebrand kunde ändå se positiva sidor av matchen.
- Jag tycker vi gör en hel del saker bra. Det är ett bra Allsvenskt lag vi möter och förutom första 22 minuterna är vi med bra. Jag är positivt överraskad av hur bra vi orkade hela matchen, vi har inte tränat alls på gräs och jag trodde vi skulle ta slut runt 60e minuten.

Levi - Johannesson - Östlind

64' Bajrovic (Östlind)
72' Adu (Pavic)
78' Andreasson (Crona), Shaze (Drott)

Se målen på smp.se.

Alla bilder: Andreas Nilelind/bilderna.it

Bara minuten hade gått av genrepet mot Kalmar när det såg farligt ut, Tobias Eriksson tog sig in i straffområdet från vänster, men domaren tyckte att knuffen han tog sig förbi Mattias Pavic med var väl brysk och blåste frispark för Öster.

Hemmalaget hade mycket boll men efter en hörna i sjätte minuten satte Robin Östlind fart och spelade ut bollen till Jesper Lövdahl, som hamnat på högerkanten, men när backen skulle hitta tillbaka in med bollen kunde en försvarare få foten mellan och bryta.

I elfte minuten skapade hemmalaget ett jätteläge när Sachpekidis vred sig runt och fick iväg ett lurigt avslut från nära håll. Malmkvist gjorde en bra räddning, men returen hamnade hos Romario som hade vidöppet mål, men ett rådigt ingripande av Månz Karlsson som fick foten ivägen höll matchen mållös.

Allt efterhand tog Öster för sig mer och mer av spelet och i dryga kvarten in i matchen utmanade Östlind ett par gånger från sin vänsterkant, först med ett hårt inlägg mot Johannesson som nickades undan och momentet senare med en rullande boll som ställde försvaret men dessvärre även den Österspelare som fick bollen på sig och inte fick iväg avslutet.

Efter en knapp kvart med mycket bollbyte hettade det till i 31 minuten. Levi lyfte en bra boll ut på Östlind, som tog sig förbi sin försvarare och rullade en boll in mot Johannesson, som fick bollen lite bakom sig och störd av Söderberg inte lyckades få avslutet på mål.

Tre minuter senare var Johannesson nära igen. Efter att Mario Vasilj nickat undan en hörna tog DJ bollen djupt på egen planhalva och drog upp en lång löpning med boll. När han vid offensiv straffområdeslinje bröt inåt satte en burdus axel från mellanbror Elm tyvärr stopp för framfarten och domaren vinkade åt Johannesson att resa sig.

I 38e minuten skulle Johannesson så få utdelning på sitt jobb, när han stal bollen från en försvarare och sprang sig fri med Söderberg i Kalmarmålet innan han rullade in ledningsmålet mellan benen på denne.

Två minuter senare var det nära igen. Drott lyfte fram en boll på Johannesson, som rullade in bollen i straffområdet där Drott fortsatt sin löpning och hade ett bra läge, men inte fick träff på bollen som stack långt åt vänster.

Mitt i en Österperiod blev det Kalmars tur att ställa om när Diouf stack på en lång boll och sånär sprang sig till ett friläge, men Vasilj gick helt rätt och kunde störa anfallaren tillräckligt för att avslutet bara skulle bli en passning till Malmkvist.

Minuten senare såg det ut som om Johannesson skulle utöka sin målskörd när han än en gång fräckt snodde bollen från en omständig försvarare och sprang sig fri, men den här gången ville han lite för mycket och skickade avslutet precis över högra krysset.

Istället kom ett snöpligt kvitteringsmål i halvlekens sista minut. Efter hög bollvinst spelade Sachpekidis in bollen till Romario, som sprang ihop med Vasilj och fick straff med sig och själv slog den välplacerat in i vänster burgavel - Malmkvist gick rätt men var ändå tyvärr chanslös.

Efter en tvehågsen inledning på andra halvlek drabbade Kalmars kanske främsta vapen Rasmus Elm Öster på en dubbelt olycklig frispark. Först fick Johannesson gult kort för att han ställde sig för nära när Elm skulle slå en snabb frispark, och på andra försöket smekte Elm bollen mot bortre stolpen där Eriksson mötte och skickade bollen in framför mål där Biskupovic stötte upp ledningsmålet i nättaket.

Några minuter senare visade Sachpekidis klass när han tog sig runt till vänster och lade ett bra inlägg mot Edqvist men strategiskt jobb av Lövdahl störde den unge Kalmariten tillräckligt för att nickavslutet skulle sticka högt ut mot Kalmarsund.

I 60e minuten kom så ett tufft slag mot Östers möjligheter att jaga ikapp. Johannesson snodde åter åt sig bollen och stack, men rev i sin jakt på bollen ner Rasmus Elm väl tufft och fick sitt andra gula kort för dagen, och fick bege sig ner i omklädningsrummet. Då regelverket numera inte tillåter att man ersätter utvisad spelare i träningsmatcher fick Öster spela sista tredjedelen en man kort, vilket man gjorde disciplinerat även om det förstås blev en annan matchbild.

Bara minuten efter utvisningen blev det dock farligt åt rätt håll. Drott snappade upp en passning och lyfte en fin boll mot Östlind, som utnyttjade sin snabbhet och sprang förbi Biskupovic, men denne satte en perfekt glidtackling och fick undan bollen från fötterna på Östlind så en kollega kunde rensa.

Kalmar tilläts sedan ha mycket boll men det dröjde till 70e minuten innan det blev farligt. Då drog Romario en frispark via muren precis utanför högra stolpen, men på den resulterande hörnan blev det ännu en av många ineffektiva varianter från R Elm.

Tretton minuter före full tid bjöd hemmalaget sånär på en delikatess, när Rasmus Elm chippade fram en fantastisk boll till inbytte Isak Magnusson som avslutade i ribban och sedan kunde trycka undan Robin Malmkvist när denne skulle ta returen. När det sedan kom ett avslut kunde Vasilj dessbättre täcka ut detta till hörna.

I 85e minuten ställde Öster om piggt efter en misslyckad Kalmarfrispark och var på väg mot ett fyra-mot-två-läge men detta stoppades när Magnusson satte in en ful tackling på Levi och fick ett välförtjänt gult kort men nog ändå var ganska nöjd.

Två minuter före full tid kunde Diouf spikat igen matchen när han fick bollen i bra läge i mitten och kunde ta tid på sig, men knorrade avslutet flera meter över ribban.

Istället kunde Öster få en sista chans på stopptid när Levi jobbade fram en hörna, men trots att skåningen själv slog den bra fanns det en Elm-panna i vägen framför mål som kunde nicka ut bollen, och när den landade hos Bajrovic fick denne inte alls till avslutet som studsade en bit till vänster om mål.