Turkiet dag 5: Regissören
Istället för träning spelade Östers allsvenska herrar match mot superettanlaget IFK Värnamo igår. Värde: Drygt en träning. Inte mer. 

Det blev till slut en ganska väl genomförd match där snedstudsarna på det dåliga underlaget ledde till att ett hungrigt Värnamo kunde göra två mål innan paus, och där Östers IF sen var fullständigt överlägset i andra halvlek, och gick upp till 2-2 (som borde varit 3-2 eller 4-2). 

Nej, jag tänkte istället ägna några rader åt regissören. Mannen som byggt detta lag. Spelarna är förstås de som ska göra det på planen, tränar-trion ska få dem att göra det, sjukgymnaster, materialare och lagledare ska backa upp på bästa sätt och ge förutsättningar… men utan regissören blir det ingenting. 

Eller rättare sagt: Det blir väldigt fel. Osynkat, otakt, haltande. I Östers IF heter regissören Peter Kuno Johansson. En 58-årig man från Nättraby i Blekinge, som bestämmer. Han har vigt stora delar av sitt liv till fotbollen. Han spelade själv i Östers IF i fyra år i mitten på 70-talet, och han har tränat massvis med lag… och nu är han den som snickrat ihop det Östers IF som nått allsvenskan 2013. 

Men vem är han då? Denne Kuno. Ja det är ju förmätet av mig, som just nu lär känna honom, att ge en totalbild av sportchefen. Men en sak vet jag: Det är mycket hjärta. Den Kuno jag känner går alltid ”all in”. Här finns inga mellanting. Är något bra, så är det så in i helvete bra. Är något dåligt så ryker det ur öronen på den lilla mannen från Blekinge. 

Han har nästan lika nära till skratt som till en uppsträckning, men allt sker med hjärtat. Och så gillar han människor. ”I den här branschen är man ibland tvungen att skiljas åt. Men oavsett om de besluten måste tas, så respekterar vi människan. Personligheten hos en spelare respekteras alltid, även om inte fotbollskunskaperna alltid räcker till” sa Kuno till laget på en samling här under lägret, och jag är inte förvånad. 

De spelare som nu tillhör Östers IF allsvenska lag, är bra killar. Det vet Kuno. Det är därför just dessa killar får chansen. ”Jag vill träffa varje spelare innan de skriver på. Och även om några av dem jag suttit ner med har varit gudabenådade spelare, så har jag sagt nej. De har helt inte passat in i Östers IF.” 

Det är lätt att bli känslig och säkert finns det någon som tycker att det är fjäsk att beskriva Kuno på detta sätt. Men egentligen är det bara en bild av var Östers IF herrlag står idag. Ett bra gäng som respekterar varandra, oavsett vad det står på resultatstavlan, i lönekuvertet, eller vilken titel man har. Och mycket ska tillskrivas Kuno. 

”Låt hjärtat va med, allt du gör beror på det”. Borde vara ”The Kuno theme”… 

/Marcus Sjöholm, Östers IF