Tungt tapp på Ullevi

Två snabba mål en timme in i matchen mot GAIS såg ut att leda till seger men en ödesminut i 83:e där Göteborgarna reducerade och Damir Mehic i samma moment skadade sig gav hemmalaget mod och med mål i 90e och 98e kunde de grönsvarta vända och vinna toppmötet.

Mortensen - Keene

70' Pavic (Astvald)
79' Westermark (Mortensen)
87' Stulic (Mehic)

Mer statistik på förbundets matchsida.

DENIS VELIC OM MATCHEN:

"Det är väldigt märkligt, när vi gör 2-0 målet är känslan att vi blir väldigt passiva, vi vill ta ett steg bakåt istället och säkra och det är väldigt mycket tid kvar.

Sen uppstår det väldigt många situationer som stör rytmen ganska mycket. Jag känner att vi gör både ettan och tvåan och matchen flyter på för oss, vi vinner dueller. Sedan kommer avbrottet med nätet, sedan blir Damir skadad, det blir många hack och GAIS kan hämta energi och snacka ihop sig lite.

Där nånstans känner jag att vi blir för passiva, lite för defensiva och tappar i struktur och organisation. Vi har inte för vana att släppa in så här mycket mål och idag så faller vi ihop, tyvärr.

Vi får analysera och lära av det här men just nu är det klart man är extremt besviken för vi hade ett bra utgångsläge med väldigt lite tid kvar av matchen och det är klart vi känner att det här ska vi kunna stänga.

Om vi ska ta något postitivt så är det att det kommer så tidigt på året och det finns massor av tid att rätta till det."

I en match där GAIS styrde spelet först fjärdedelen var det ändå Öster som skapade första farligheten och nog skulle haft straff redan i 25e sekunden. Markus Astvald lyfte in en perfekt boll på Nicolas Mortensen som smög sig mellan backarna och var först på bollen men fick en oförklarlig frispark mot sig när Grozdanic (oavsiktligt) sparkade honom på baksidan av vaden istället för på bollen.

Därefter var det grönsvart för hela slanten de kommande tjugo minuterna och göteborgarna stod för tre riktigt bra lägen. I tionde minuten vann man boll på mitten och ställde om med många spelare men Kargbo tog eget avslut - om än stenhårt så ganska lättläst för Damir Mehic uppe i högra krysset. På returen kunde sedan Oliver Silverholt styra Ladans avslut ut till högerhörna.

Fem minnuter senare höll vinden på att ställa till det när ett långt uppspel från Östers backlinje på ett närmast komiskt sätt stannade upp i luften och damp ner en bit utanför eget straffområde där Åberg drog till men skickade sitt låga avslut strax utanför högra stolpen.

Hemmalagets hetaste chans kom dock i 20e minuten när snabbe Kargbo smet runt Stenberg på ett inkast och levererade en fin boll in i mitten där Moenza dessbättre kom lite fel till bollen och stötte avslutet en bra bit över öppet mål.

Därefter tog Öster över allt mer av spelet och i 24e minuten var det ånyo frågan om man inte skulle haft straff när Calle Johansson lyfte ett perfekt inlägg från vänster på Mortensen, som fick en en rejäl tryckare i ryggen av försvarande Andersen precis innan han skulle trycka till med pannan men domare Daradic tyckte inte detta räckte utan lät spelet gå.

Halvtimmen in i matchen låg samma duo bakom Östers bästa läge dittills när Johansson lyfte in en lite högre boll och Mortensen nådde högst men fick lite  för hög vinkel på sin nickstyrning som passerade målvakten men även över ribban.

Nu kände Öster vittringen av mål och i 32a minuten var man ytterst nära när Astvald försökte nå in med en låg hård boll mot Mortensen men Mello-kände GAIS:aren Boris Lumbana hann mellan och styrde stenhårt mot eget mål men målvakten  hann ner och tryckte ut bollen till hörna.

Denna blev också farlig när Mortensen dök upp vid första stolpen och nickade stenhårt upp i krysset - men på burgavelns utsida.

Efter detta mattades Östers press igen och lagen stod bara för varsin halvchans innan pausvilan.

Efter paus var det hemmalaget som tog tag i spelet direkt och nog kunde tagit ledningen tämligen omgående när Ladan fick iväg ett tungt avslut efter en tidig hörna men Mortensen visade att han kan nicka defensivt också och styrde bollen ut till hörna.

I 50e minuten var det ännu närmre, när ett avslut såg ut att styra på en Österspelares arm fram till Maric som lyfte bollen över Mehic men fick se den nickas undan på mållinjen av Silverholt.

Med knappa tio minuter spelade tippade spelet över allt mer i rödblå favör igen. I 57e minuten visade Astvald spets när han avslutade stenhårt lågt mot högra stolpen men målvakten touchade ut bollen till hörna.

Knappa timmen in i matchen radade Öster upp tre farliga hörnor men kunde inte överlista målvakten, något man ändå skulle göra tre minuter senare. Astvald fick bollen efter att ha kommit ur ett misstänkt offsideläge och drog iväg ett rappt avslut som målvakten inte kunde hålla och på returen högg James Keene snabbt och placerade in 0-1.

Nu var GAIS i gungning efter säsongens första insläppta mål och det tog bara tre minuter innan Öster kunde utnyttja detta igen. Calle Johansson vann boll efter en misslyckad rensning och spelade Mortensen, vars skott tog en spännande båge och helt ställde GAIS målvakt innan det knorrade sig via högra stolpen in i mål.

Det dröjde dock inte länge innan hemmalaget fick en jättechans att kvittera i 68e minuten. Tatu Varmanen kom snett till ett inlägg och fick bollen på högerarmen för en odiskutabel straff. de flesta hade nog räknat med en snabb reducering men Mehic väntade ut Ladan och kunde till synes retfullt enkelt stoppa bollen.

I 73e minuten borde sedan Öster ha stängt matchen, när Johansson snappade åt sig ett misslyckat uppspel och spelade en helt fri Mortensen, som dessvärre skickade avslutet centimeter utanför vänstra stolpen.

Fyra minuter senare var hemmalaget istället nära att reducera när man nickstyrde en hörna i ribbans överkant. I samband med denna situation lossnade nätet från målställningen och ett flertal minuter gick medan reparationerna höll på. En synbart frusen Damir Mehic försökte hålla sig varm i regnet genom bland annat armhävningar, och kylans effekt skulle visa sig senare.

I 83e minuten kom nämligen vädpunkten när en låg boll in från vänster styrdes på Drott till en helt fri Maric som dunkade upp reduceringsbollen i nättaket. I samma läge sträckte sig dessutom Mehic i sitt försök att blockera avslutet och vinkade oroväckande snabbt för byte.

Efter mål och målvaktsbyte var Öster synbart skakade och hemmalaget satte full fart framåt. I sista ordinarie minuten kom också kvitteringen när bollen efter dubbla GAIS-hörnor hamnade hos inbytte Egnell vars skott såg ut att styra på en försvarare in i bortre burgaveln förbi Stulic.

Nu jagade båda lagen tre  poäng och i 93e minuten var Öster nära när Mattias Pavic lyfte in en lång frispark som till slut hamnade hos Rochester, vars låga skott blev en passning fram till Westermark, som styrde bollen tätt utanför vänstra  stolpen.

Westermark hade sedan ett läge till två minuter senare när han nickade ett inlägg utanför västra stolpen, men det var hemmalaget som skulle ta med sig alla tre poäng. En till synes onödig defensiv frispark med två minuters stopptid kvar lyftes in av Egnell på Lumbana, som visade exceptionell fysik när han utan att ruffa ändå kom först till bollen och med nacken/ryggen styrde in segermålet.