Trygg seger i hemmapremiären

Darijan Bojanic på väg att göra 3-0.

Tre av Östers nyförvärv fick begå hemmadebut i fredagens 3-0 seger mot Värnamo (Josef Elvby och Pablo Piñones-Arce var tyvärr inte helt kuranta), och ingen av dem gjorde storpubliken i Tipshallen besvikna.

ÖSTERS IF - IFK VÄRNAMO 3-0 (0-0,1-0,2-0)
52 1-0 Pavey
63 2-0 Bergholtz

68 3-0 Bojanic

Publik: 1409

Öster startade även denna match i en uppställning lik fjolårets framgångsrecept:
Nadj
S Karlsson - M Karlsson - Robledo - Bojent
Persson - Bergholtz
Pavey - Velic - Zlojutro

Söderberg

60 Bojanic (Pavey), Birgersson (Söderberg)
69 Nurkic (Bojent), Johan Andersson (Robledo)
77 Lundgren (Velic)
80 Lindblad (S Karlsson)

86 S Karlsson (M Karlsson)

Växjöpubliken hungrar efter fotboll, det är en sak man kan konstatera efter fredagens hemmapremiär i Växjö Tipshall. 1409 åskådare fick en ordentlig presentation av de nya spelarna före match, och så snart spelet var igång passade de tre som var i spelbart skick på att presentera sig själva:
Kenny Pavey - fighterhjärta, en stenhård kille som man aldrig kan kosta på sig att slappna av mot - men även en påpasslig målskytt.
Juan Robledo - lång, trygg, viktig på fasta situationer och med en definitivt bättre passningsfot än Kuno påstod när värvningsspelet pågick för fullt.

Vlado Zlojutro - en av få spelare som spelade hela matchen, men ändå aldrig tappade i intensitet. Snabb, ständigt utmanande men också villig att hjälpa till i arbetet hemåt.

Den första "perioden" av tre i denna lite speciella match inleddes tämligen avvaktande. Ett skott en bit utanför av en halkande sheriff var det enda som hände innan matchens första rejäla farlighet i sjätte minuten. Då bröt Söderberg (måhända lite hårdhänt) genom och friställde Kenny Pavey, som helt fri med målvakten blev nersprungen av en Värnamoback men inte fick domslutet med sig.
Därefter lossnade det för hemmalaget. Två minuter senare räknade de flesta i publiken hem ett ledningsmål, när Zlojutro efter fint samarbete med Bojent (något som upprepades ett flertal gånger under matchen) spelade in bollen till Freddy Söderberg som kom rusande på första stolpen, men bollen tog klockrent i stolpen istället för att slinka in. Bara minuten senare var det nära igen när Erik Ferman lyckades avstyra ut till hörna efter att kapten Velic frispelat Söderberg i bra läge, men trots dubbla hörnor lyckades Öster inte näta.
Efter en period av Österpress kom gästernas första chans i tjugonde minuten, när Freddy Winsth rann genom backlinjen (en av läxorna från matchen - att mittbackarna naturligt nog inte riktigt hittat sitt samarbete ännu) och sånär nådde bollen, men Nadj var på hugget och hann dit först.
Så här dags hade Östers 4-2-3-1 mer utvecklats till ett 4-3-3 med Zlojutro och Velic bredvid Freddy Söderberg, och i varje anfallsvåg hade bollhållaren minst ett passningsalternativ. I 23 minuten var detta nära att ge utdelning, när Stefan Karlsson rensade efter viss Värnamopress, och Velic och Zlojutro ställdes mot en ensam försvarare. Velic såg dock ut att hinna tänka lite för mycket, och la den avslutande passningen mot en fri Zlojutro precis så mycket för brant att Värnamomålvakten Andreas Linde hann mellan. Tre minuter senare uppstod en nästan identisk situation, men den här gången var det Söderberg som slog passningen en smula för brant för att Zlojutro skulle hinna på den.
Värnamo hann med en chans till innan första periodpaus, och det var en av periodens bästa möjligheter. Joel Löw kom fri med Alexander Nadj, och såg ut att kunna lyfta bollen förbi Östermålvakten, men Nadj hann få upp högeraxeln och rädda avslutet.

Precis före vilan hann Pavey även med att försöka sig på en låg cykelspark som rev ner en del applåder trots att han missade bollen.

Trots att tanken med tre perioder var att få mer variation ställd Öster upp till mittperioden på precis samma sätt som inför första. Även här tog det ett tag för spelet att få fart, och de första riktiga applåderna kom efter sju minuter, när Juan Robledo inte chansade utan helt enkelt steg in mitt framför Elmin Kurbegovic, som inte såg fullt så road ut som publiken av det tvärstopp som uppstod. Robledo fortsatte visa att han inte är rädd för att trycka till när Abdul Khalili minuterna senare var nära att hinna genom backlinjen i en omställning, men istället bjöds på en liten flygtur med Air Robledo.
Mot matchens mitt uppstod ett visst spelmässigt tomrum, som bröts i 50 minuten när en delikat klackskarvning på mittfältet friställde Söderberg, som avslutade via en försvarare till - en tyvärr resultatlös om man bortser från att sheriffen kan ha satt rekord i höjdskjutning - hörna.
Två minuter senare skulle Söderbergs jobb belönas. Han själv jobbade hårt mot två försvarare, men fick iväg bollen till Kenny Pavey som kunde smälla upp sitt första mål i världens vackraste tröja i nättaket bakom Värnamomålvakten.

Minuten senare blev gästerna dessutom av med Martin Claesson i försvarslinjen, efter att den förre Österspelaren välförtjänt fått sitt andra gula kort för kvällen (som träningsmatchkutym bjuder fick Värnamo dock ersätta honom).

I andra periodpausen ersattes Söderberg och Pavey av Birgersson och Bojanic, och den sistnämnde var ytterst nära att näta direkt. På ett lågt inlägg från likaledes Gislavedsbördige Zlojutro styrde han i 61 minuten bollen så den skruvade sig precis utanför högerstolpen. Öster fortsatte ligga på, och de envetna högerhörnorna in i målgården gav till slut utdelning när Bergholtz i 63 minuten kunde slå in 2-0 på volley.
Därefter hände inte mycket spännande innan Bojanic i 68 minuten skulle få sin revansch. På passning från Velic avancerade han iskallt ett par sekunder innan han klippte in bollen nere vid stolpen, utan chans för Värnamomålvakten.
Så här dags såg Öster ut att ofta spela med två anfallare, men precis som det gjorde för Zlojutro och Söderberg alldeles i början av matchen stämde inte timingen hundra mellan Birgersson och Zlojutro, och ett par riktigt vassa anfall rann ut i offsideavblåsningar. Några avvärjdes även av försvaret, med kvarten kvar stod en försvarare (möjligen gamle Österbekantingen Sebastian Göransson) för en riktigt tjusig glidbrytning på en boll från Birgersson som annars skulle gett Bojanic fri lejd mot kvällen andra mål.
Mot slutet var det tydligt att ingen ville riskera alltför mycket mer i en match som ändå var avgjord. Värnamo trummade på för att spräcka nollan men Öster försvarade utan att förta sig. Med fyra minuter kvar tvingades Månz Karlsson utgå, okänt ännu hur allvarlig skada.

Svårt att veta vad lagen går för så här års, men det känns som tränare Thomsson ändå fick ett par trevliga besked trots att spelarna fortfarande ska vara inne i en fas av hård fysisk träning. Riktigt kul att se så många hitta till Tipshallen trots att matchen inte riktigt har samma status som förra årets träningsmatchpremiär mot Kalmar.