Trygg seger i återstarten

Som supporter blir man snabbt bortskämd, och vi var nog mer än en som muttrade lite över att det "bara" blev 2-0 idag, sett till hur spelet såg ut. Men visst är det bättre att fira omstarten med stundtals bländande spel, en trygg 2-0 seger mot Sundsvall, dubbla mål av Aliev och veta att potentialen till mycket mer finns, även om avsluten inte alltid satt idag.

Rodic, Johansson, Lundahl Persson

69' Thorisson (Varmanen)
74' Rodic (Mörfelt)
78' Bladh Pijaca (Kusu)

Mer statistik på förbundets matchsida och fotbollplay. Se matchen i efterhand på Max/Discovery+

FOYSTON OM MATCHEN:

"Jag tycker Sundsvall stod för en bra insats, men det visste vi att de skulle göra. De borde inte vara ett bottenlag men kämpar för överlevnad och har fått in ny energi med en ny tränare. Med ett uppehåll också är det alltid svårt att förutspå hur spelet ska se ut.

Vi var okej första tjugo men kunde visat mer mod och spelat genom dem, nu spelade vi runt dem. Vi har bra energi men tjugo minuter in börjar vi se ut som vi vill se ut och kom till en del bra chanser innan halvtid.

I andra blev det väldigt varmt. Vi vill inte skylla på det men det var svårt. Vi hade fokuserat mycket på att behålla vårt fina hemmafacit och vet hur vi kan styra matchen när vi gjort första målet. Idag spelade vi också för Seb (Sebastian Starke Hedlund) som inte kunde vara med idag och de tre poängen är för honom.

Jag är riktigt glad för Aliev och de målen han gör, särskilt det andra när han kände av kramp och sin baksida men sliter vidare och får sätta ett till och stänga matchen.

En fantastisk känsla nu. Vi ger killarna lite ledigt för de har förtjänat det och de betalar tillbaka på bästa sätt. Det var tuffa förutsättningar idag, vi på solsidan lär ha rejäla solbrännor och då ska vi tänka på spelarna som sliter i 90 minuter.

Jag är väldigt nöjd med hur killarna tryckte på. De sparade ingenting, utan de som klev av var verkligen slut. Alibek (Aliev) var också totalt slut men då hade vi gjort våra byten och han visade hur man spelar för laget och tog sig in och stängde matchen ändå.

Det var en seger för gruppen och vår karaktär idag. Vi visar att vi kan komma tillbaka efter ett uppehåll med fullt fokus och visa vad vi kan.

Vi ville inte ha något cooling break idag, för det skulle släppa Sundsvall av kroken. Vi är bättre tränade och har hastighet och intensitet i vårt spel och vi ville inte bjuda dem på extra tid att vila. Vi ville rock'n rolla dem och inte släppa av.

Vi sa det redan innan matchen mot Helsingborg, vi måste bygga sviter och nu har vi vår chans. Just nu jobbar vi på återhämtning men sedan tar vi fart mot Helsingborg, som lär vara revanschsugna."

Vi såg Öster pressa väldigt högt från start på ett soldränkt Visma Arena, men i femte minuten kunde det ha kostat. en slarvigt bortslagen boll strax utanför offensivt straffområde öppnade för en farlig kontring men en högt stående Mattis Adolfsson klev in och vann tillbaka bollen tio meter ovanför mittlinjen och lugnade även ner spelet.

Trots enormt spelövertag kom Öster inte till några lägen i inledningen, och det var faktiskt gästerna som var nära att skapa matchens första farliga läge i 14e minuten när Nordh tog med sig bollen på vänsterkanten och var på väg genom, men en sedvanligt bra brytning av Ivan Kricak avvärjde till inkast.

Efter mycket bollinnehav kom så Östers första riktiga läge halvvägs in i första men då blev det också riktigt farligt. Daniel Ljung väggspelade med Adam Bergmark Wiberg till vänster innan han rullade in bollen framför mål där Albin Mörfelt togs hårt och inte nådde den men Alibek Aliev jagade ikapp och fick iväg ett lågt avslut som målvakt Olsson med viss möda kunde ta.

Nu stod det Öster vi sett de senaste matcherna mer att känna igen och i 25e minuten var det nära igen när David Seger direktskarvade fram bollen på en djupledslöpande Ljung men Jelassi kunde få ut bollen till hörna innan Ljungs passning nådde Aliev.

I 28e minuten stod Ljung för en fantastisk bollvinst och hittade Bergmark Wiberg som spelade över på Mörfelt som spelade och fick en fin klackpass tillbaka från Aliev. Skottet blockades dock och studsade ut till Bergquist, som endera missade eller genialiskt sköt ett stenhårt skott för styrning rätt inåt i pannan på Ljung som mer eller mindre omedvetet nickade stenhårt precis utanför vänstra stolpen.

Ljung verkade väldigt sugen på att fortsätta målskyttet från senast och kunde mycket väl lyckats i 31a minuten när han gick själv, tog sig in långt och avslutade med ett skott som inte satt riktigt så nära stolpen som det såg ut live men ändå mycket väl kunde ställt Olsson.

Två minuter senare kom så äntligen ledningsmålet, och det var vänsterkanten som låg bakom. Kricak hade sökt sig högt, väggspelade med Ljung och hann ikapp bollen nära kortlinjen innan han vrickade en delikat boll in mot första stolpen där Aliev - efter en klasslöpning genom straffområdet - satte pannan till och styrde in 1-0.

Bara två minuter senare bjöds vi på nytt fotbollsgodis och vad som kunde blivit en kandidat till Årets Mål när ABW rullade in bollen hårt på Seger som klackskarvade fram till en helt fri Ljung som avslutade förbi målvakten men tyvärr prickade kryssribban istället för krysset.

Bara minuten senare var det Mörfelt som offrade sig och fick en rensning i ansiktet, vilket öppnade för ett jätteläge för Seger som avslutade tätt över.

Sex minuter före paus kom nästa bra läge när Ljung serverade en låg vänsterhörna mot första stolpen som Bergmark Wiberg nickskarvade men målvakten precis kunde trycka ut till ny hörna.

Öster tog kontroll direkt efter paus, och lånade knappt ut bollen. I 49e minuten borde det nog också blivit straff när Seger lyfte in en boll framför mål som solklart tog på armen på Jelassi men domare Sjöberg stod i olycklig vinkel och fick ingen hjälp från sin assisterande så spelet gick vidare.

Öster jobbade sedan fram ett läge i 53e när målvakten drällde med bollen och rensade den på Mörfelt men försvaret räddade honom. Trots mycket rödblå boll stod gästerna sedan för matchens nästa läge, när högerbacken Jelassi fick bollen tio meter in på egen planhalva och satte rejäl fart, slank genom stora delar av hemmalaget innan han spelade Engblom som fick ett jätteläge från nära håll men Wallinder var på hugget och hann ner och plockade avslutet.

17 minuter in i andra fick Öster en frispark från distans som Bergmark Wiberg klippte till på, och gjorde så bra att målvakten var tvungen att släppa retur på och sedan rensa ut till hörna när Ljung kom stormande.

Med tjugo minuter kvar till full tid var våra båda mittbackar nära att avgöra matchen. Ljung lyfte in en väldigt fin boll från vänsterkanten och både Kricak och Adolfsson sprang sig fria genom ett inte helt påkopplat försvar. Kricak styrde bollen förbi målvakten i ribban varpå Adolfsson nickade i stolpen innan den studsade ner på målvakten och sedan ut i plan förbi alla rödblå spelare.

Med kvarten kvar lyfte gästerna upp spelet och skapade ett par hörnor i rad innan en olycklig (och till synes helt oavsiktlig) spark av nyss inbytte Finney i bröstet på Bergmark Wiberg skapade ett spelavbrott.

I 82a minuten var Kricak nära igen när assistkungen Bergquist lyfte in en frispark och mittbacken återigen sprang sig fri men placerade nicken (som målvakten inte haft en chans på om den gått på mål) knappa halvmetern utanför vänstra stolpen.

Två minuter senare kom ändå det så förlösande 2-0 målet. Mattis Adolfsson vann boll tio meter in på egen planhalva och spelade Bergmark Wiberg ute till höger för att sedan ta en egen jättelöpning i mitten. ABW rullade en magnifik boll in framför mål som förmodligen var tänkt till Mattis som löpt sig till ett jätteläge men släppte den, och istället fick Aliev - som gick på knäna men fortsatt springa - öppet mål och rullade in tvåan.

Trots gästernas prekära läge var det nu bara Öster som visade vilja. Minuten före full tid sprang sig nyss inbytte Vladimir Rodic fri men var precis offside. En minut in på de fyra stopptidsminuterna var samme Rodic nära att bli målskytt när Ljung lyfte en lång vänsterhörna som nickskarvades av en hårt ansatt Kricak till Rodic på bortre men lagkaptenen satte avslutet över.

Istället kunde Aliev blivit hattrickskytt två minuter senare när Bergmark Wiberg tog en fantastisk löpning och rundade Forsberg (som på något sätt inte fick gult trots en av årets tröjdragningar) innan han spelade en ny perfekt boll fram på Aliev som inte orkade runda målvakten och av repriserna att döma blev rätt rejält kapad av denne och nog kunde fått en straff med sig.

Minuten senare trodde vi ändå alla att hattricket kom efter att Rodic snurrat upp försvaret och tagit ett avslut som Aliev stötte in returen på, men då visade det sig att anfallaren gått lite tidigt och var offside, och fick nöja sig med de två mål han redan gjort.