Tre poäng i efterlängtad premiär

Utan att ha skapat mycket de första 79 minuterna visade Denis rödblå krigare järnvilja när man - trots måltapp med en man mer - satte otrolig fart på slutet och vände till seger mot Norrby.

Keene

61' Drott (Ahmed)
70' Petrovic (Pavic)
85' Henningsson (Johansson), Alexandersson (Rochester Sörensen)

Mer statistik på förbundets matchsida.

Tränare Denis Velic om matchen:

"Jag tycker de gör en bra prestation, det är det röda kortet som ställer till det för dem, annars tycker jag matchen generellt är ganska jämn. Första 30 är det jämnt, mycket intensitet, mycket energi, mycket dueller och vi springer mycket. Det är lite som kalvar på grönbete, känna efter var står man.

Sen tycker jag vi har en dålig period där vi slarvar med vårt passningsspel och ge Norrby lite energi. De snor en boll där och träffar utsidan av stolpen, slutet av första halvlek är jag inte belåten med.

Andra halvlek är jämnt, det skapas inte mycket men vi visste att Norrby är fysiskt och defensivt starka. Men jag måste ge mina grabbar cred, vi har jobbat stenhårt på det att vi ska försöka vara offensivt kreativa men samtidigt behålla en struktur och defensiv och inte bjuda på så mycket chanser. Så länge du håller nollan och inte bjuder på för mycket så kommer det förr eller senare chanser framåt. Men då gäller det att man är hundraprocentig.

Det röda kortet ger oss lite energi, men samtidigt blir vi lite naiva och går iväg med alldeles för mycket folk. Norrby gör en fantastiskt fin omställning men det där får förstås inte ske. Vi måste ha bättre balans i den sekvensen.

Vi har haft ett tufft 2019 och vi ledare har försökt bygga ett lag med karaktär, ett lag med attityd, som aldrig ger upp och som springer. Vi har sagt att vi ska ge alla lag en match i det fysiska - fotbollsmässigt vet jag att vi har ganska mycket kvalitet som vi visar på slutet. Liten kalldusch med 0-1 men moralen efter det tycker jag är  fantastisk!

1-1 kommer ganska snabbt och ganska logiskt. Rättvist eller inte, jag är otroligt nöjd och stolt över hur grabbarna genomför den här matchen, framför allt efter underläget."

Till ingens förvåning syntes det väl att inget av lagen spelat ens träningsmatcher på länge. Även om spelet inte var lika tvekande som i en del matcher vi kunnat se på TV sedan idrottsvärlden drog igång igen (tvärtom smälde det på ganska rejält stundtals), men det kändes att ingendera laget var tvärsäkra i sitt spel.

I sjunde minuten visade nye dansken Marc Rochester Sörensen bra takter när han vände runt sin försvarare, men skickade inlägget väl brant och målis  Krasniqi kunde norpa bollen utom räckhåll för tilltänkta måltavlan James Keene.

I tolfte minuten hade  Öster ett bra anfall på gång när Mattias Pavic åkte på en rejäl tryckare. Än värre var att Ivo Pekalski efter att domaren blåst frispark valde att aktivt ställa sig i vägen och bromsa spelet - en strategi som konsekvent användes av Norrbyspelarna under hela första halvlek utan större reprimander från domaren förrän Abbas Mohamad i 34e helt sonika joggade iväg med bollen och domaren inte kunde undvika gult kort.

I tolfte minuten blev det lite nervöst när Pekalski och Stefan Karlsson gick ihop i Östers straffområde men de rödblå kunde  andas ut när man fick frispark med sig.

I 26e minuten fick Öster frispark i bra läge efter ännu en tryckare på Pavic men Ammar Ahmeds frispark från dryga 25 meter mot högra stolproten blockerades fint av Krasniqi.

Ahmed var inblandad även i nästa målchans när han i 29e minuten tappade boll halvvägs ner på egen planhalva och Saidi - som sänkte Öster på stopptid hemma på Myran förra säsongen bjöds på ett jätteläge men Månz Bergs täckning styrde avslutet i stolpens utsida.

Åtta minuter senare såg det riktigt svettigt ut när gästerna jobbade fram en vänsterhörna som lagkapten Mohamad nickstyrde in i nät men fick se bortdömt efte att domaren redan hade blåst av.

Gästerna hade även en rad hörnor runt 40e minuten, där Mammar Chaouche hade en bra nick som Mehic precis kunde tippa över ribban.

Efter paus var det nära att smälla direkt när Norrbys målvakt redan efter 14 sekunder rensade slarvigt rakt på Johan Persson som klippte till från distans mot vänstra burgaveln, men Krasniqi hann tillbaka och kunde plocka avslutet.

Öster kunde dock inte behålla pressen och gästerna hade mycket boll, vilket i 55e minuten öppnade för en rödblå omställning. Rochester Sörensen hade Keene och Pavic med sig men fick en rejäl törn i ryggen och en korrekt frispark med sig.

Därefter pendlade spelet en hel del, och hettade inte till förrän i 70e minuten när Öster satte full fart i en omställning och åkte på dubbla proppar, För både Rochester Sörensen och Keene, varav den andra resulterade i Mohamads andra gula för kvällen och numerärt överläge för hemmalaget.

Öster såg ut att som sig bör ta tag i spelet men chockades i 77e minuten när Norrbys stjärnförvärv Ezequiel Montagna tog med sig bollen från egen planhalva och stack mo Östers straffområde, där han spelade in bollen mot en alldeles för fri Rasmus Örqvist som efter bara en minut på plan kunde kassera in sitt första mål i Superettan.

Hemmalaget tog dock motgången på bästa tänkbara sätt och började spela en betydligt mer strukturerad fotboll. Tre minuter efter 0-1 målet fick lagkapten Karlsson en fin boll från Fredrik Lundgren, stack på sin kant och lyfte en fin boll in i mitten. Försvarets rensning landade rakt gapet på Calle Johansson som iskallt prickade in bollen förbi en rad blåklädda i bortre burgaveln.

Johansson hann med ett bra läge i 84e minuten där det såg ut som han borde fått hörna med sig men fick inspark mot sig innan han gick av plan i ett dubbelbyte. Inbytte Simon Alexandersson var nära succé redan efter fyra minuter på plan när han fick en lyftning från vänsterkanten men inte riktigt fick till den svåra nedtagningen och tappade bollen över kortlinjen.

Öster fortsatte ligga på och med en minut kvar av ordinarie skulle det löna sig. Inbytte Petar Petrovic lyfte in ett bra nära perfekt inlägg från vänsterkanten mot Simon Alexandersson som smög sig fint genom backlinjen men inte nådde bollen, som dock gick via högra stolpen in i nät. Ett mål som påminde mycket om Jsödras segermål mot Öster i den klassiska "allting kan hända" 4-3 matchen på Stadsparksvallen 2010 (där det var Pär Cederkvist som inte nickade och ställde målvakten Björn Åkesson).

Norrby gav sig dock inte och i 92a minuten hade Öster lite flyt när västgötarna kom i ett anfall med rejäl fart men fick en frispark med sig och tappade momentet totalt. Öster hade även de en (än bättre) sista chans i sista stopptidssekunderna när hemvände Alexander Henningsson kämpade till sig bollen och var centimeter av en Norrbyhäl från att frispela en helt ren Alexandersson.

Ett lättat Öster kunde sedan avsluta med traditionsenlig kullerbytta framför Södra Stå trots att denna var tom för dagen.