Tionde raka hemmasegern

rivstart gav målkalas

Efter årets (århundradets?) mest händelserika matchinledning, med tre mål på dryga tio minuter, kunde Öster till slut inkassera sin tionde raka hemmaseger, Freddy Söderbergs femte raka match som målgörare och andra raka matchen med fyra gjorda mål.


ÖSTERS IF - BROMMAPOJKARNA 4-1 (3-1) 
1-0 1 S Karlsson 
1-1 8 Eriksson 
2-1 11 Söderberg 
3-1 20 Persson 
4-1 90+1 Vidarsson 

Publik: 3779 

Öster ställde upp precis likadant som i storsegern mot Umeå senast: 
Nadj 
Stefan K - Månz K - Vasilj - Bojent 
Persson - Vidarsson 
Henningsson - Velic - Wihlborg 
Söderberg 
Byten: 
77 Nurkic - Wihlborg 
87 Hellgren - Velic 
87 Blomqvist-Zampi - Söderberg Trots det fruktansvärt ombytliga vädret hade 3779 personer letat sig till Värendsvallen för att se om Öster kan fortsätta sin förlustfria svit, och de bjöds på en otroligt händelserik matchinledning. Innan många åskådare ens hunnit på plats stack Stefan Karlsson upp längs högerkanten, och lyfte in en boll som seglade över Blazevic i BP-kassen. Tjugotre sekunder hade då hunnit passera sedan Nermin Cisic blåste igång matchen. 
Målet blev inledningen på en fullkomligt halsbrytande intensiv period, där båda lag blåste på för fullt helt utan bromsar. Bara halvannan minut senare kom Nabil Bahoui fri med Alexander Nadj (vilken strålande panikvärvning han visat sig vara!) som distinkt styrde ut bollen till hörna. En hörna som BP slog lågt och som slank långt in mot mål innan den kunde rensas, och på det följande inlägget fick Öster frispark med sig. Minuterna senare fick Öster frispark i hyfsar läge när Stefan Karlsson rivits ner, och Velic såg ut att få bra träff på frisparken som dock nickstyrdes ut till hörna av muren. En hörna som slank lågt men nesligt ostört genom gästernas straffområde. Strax därefter skulle gästernas offensivvilja löna sig. Anders Eriksson slet sig runt starkt på en framlyftning från Albornoz, och avslutade iskallt fri med Nadj. Irriterande men rättvist.
Oavgjort tilltalade inte något av lagen och den böljande anfallsfotbollen fortsatte, men om den fram till BPs mål fokuserats mot Östers mål var det nu åter hemmalagets tur. Först drog Velic upp ett bra anfall som avslutades med skott tätt till vänster av Johan Persson, och när lite drygt tio minuter förflutit nickade samme Velic ner ett inlägg till Freddy Söderberg, som kallt placerade bollen i nät för sjunde gången på sju matcher. 
Efter denna furiösa inledning mattades spelet en aning efter matchens tredje mål. 18 minuter in i matchen var BP dock nära att utjämna igen, när Anton Sandberg Magnusson var på väg genom, men en kombination av rutinerat undanhållande av Vasilj och bra reaktion av Nadj styrde upp situationen. Istället skulle hemmalaget strax därefter spä på sin ledning. Denis Velic drog på skott på ett Stefan Karlsson-inlägg, men skottet fastnade på en försvarare och på returen klippte Johan Persson till på sitt distinkta Super-Macvis, och Blazevic förmådde inte hålla skottet som gick via stolpen in. 
Perssons mål dämpade tempot ytterligare en smula - båda lagen såg ut att börja tänka lite mer på defensiven efter den galet offensiva inledningen. Fem minuter senare var Velic nära att få bollen i bra läge efter en hörna, men lagkaptenskollegan Segerström avväpnade honom effektivt. 
Därefter dröjde det chockerande nog sju minuter innan någon chans vaskades fram igen, och än en gång var det gästernas målvakt som inte kändes helt trygg. Den här gången var han sent ute att boxa en hörna som Henningsson förtjänstfullt jobbat fram, men hade lite tur och drog bara på sig en ny hörna (som Vasilj tyvärr nickade en bit över). Ytterligare någon minut senare hade BP åter tagit över spelet och skapade ett par halvfarligheter kring en lång frispark och en hörna, där Nadj tvingades vara på tårna. 
Mot slutet av halvleken såg Östers kanter ut att få mer problem med den tilltagande vinden, och ett flertal inlägg svävade iväg på ett vis i inte är vana att se i år. Men om spelet tappat fart tog det sista minuten före pausvilan ny fart likt i halvlekens inledning. Först var Söderberg framme och högg på en snål bakåtpass och kan inte varit många centimeter från att få med sig bollen runt Blazevic. Direkt därefter drog gästerna upp ett överraskande snabbt anfall som avslutades med ett skott i stolpen av Petrovic från långt håll. Som avslutning på en intensiv minut kunde Blazevic sekunderna före paus styra en Söderbergnick från nära håll i stolpen och ut. 

Direkt i start i andra halvlek ville Wihlborg visa att vänsterkanten också kan, och gjorde ett starkt jobb som avrundades med ett bra inlägg, som dessvärre ingen Österspelare kunde nå. Fem minuter senare var det nära igen, när Henningsson slet sig loss på sin högerkant och rullade in bollen till Söderberg som inte fick träff på bollen men vars halvmissade skott sånär spelade fram Andreas Wihlborg, som dock inte riktigt nådde bollen. 
Öster jobbade, inte helt oväntat eller oönskat, mer på att täta än göra mål i andra halvlek, men vissa lägen uppstod ändå. Med halvtimmen kvar la Wihlborg upp bollen till volleyläge åt sig själv, men skottet gick en bit över. Henningsson såg också målsugen ut efter fullträffen senast, och sköt ur såväl väl valda (73 minuten, en bit över ur vinkel) som mindre väl valda (80 min, fick förvisso hörna med sig men hade Stefan K på utsidan i full fart) lägen. 
När segern började se trygg ut höll inbytte Pontus Åsbrink på att hota. Ur inget läge alls från vänsterkanten såg han i 82 minuten att Nadj var på väg mot bortre stolpen, och drog iväg ett långskott på chans, som i den hårda sidvinden med lite tur kunde skruvat sig ner mot mål. 
Åsbrink var den Brommapojke som hade mest vilja kvar, och med fem minuter kvar ryckte han sig förbi på vänsterkanten och fick iväg ett bra inlägg, men ingen medspelare hade haft krafter kvar att följa med ända upp utan bollen kunde lugnt tas omhand av Österförsvaret. 
Med två minuter kvar bjöd Henningsson på en delikatess, när han klacklobbade över sin motståndare och rundade densamme, men varken han eller någon annan hade krafter kvar efter många sprungna kilometer i det tunga våta gräset, utan anfallet rann ut i sanden. 
En som - som vanligt - hade spring kvar i benen var inbytte klackfavoriten Matteo Blomqvist-Zampi, som i matchens sista sekunder rundade sin försvarare på en löpboll från Johan Persson, och i svårt läge hade lite tur när backen valde att trycka ner honom. Föra andra gången på årets fyra hemmamatcher hade Matteo fixat straff i slutsekunderna mot Värendsvallens södra målbur, och precis som i matchen mot Ängelholm för nästan exakt en månad sedan slog Vidarsson kallt in straffen på stopptid. 

Efter en osannolik första halvlek gjorde Öster precis vad som behövdes i andra, och har nu inte tappat poäng hemma på Värendsvallen sedan 30 juli. Hur länge årets förlustfria svit kan fortsätta ska vi låta vara osagt, men läget för fortsatt serieledning även efter sjunde omgångens avslutande match imorgon är i alla fall ytterst gott.