Stundtals strålande i cupsegern

Inledningen och den avslutande kvarten på cupmatchen mot Varberg innehöll mycket som lovar gott inför säsongen. Första tjugo minuterna var ren fotbollsgodis och att vi bara ledde med 0-2 då var i underkant. Sedan blev vi kanske lite väl försiktiga, och fram till Herdonssons 1-3 var matchen onödigt spännande. Därefter kändes det som spelarna vågade spela ut igen och avslutningen med ett fjärde mål var logisk.

Bänk:
Lundahl Persson, Thórisson, Söderberg, Adjei, Gabrielsson, Mörfelt, Bladh Pijaca

77' Söderberg (Aliev), Adjei (Bergquist), Mörfelt (Seger)
87' Thorrisson (Rodic)

Mer statistik på förbundets matchsida.

FOYSTON OM MATCHEN:

"Vi sa före matchen att vi ville få kontinuitet från Malmömatchen och ta med oss den ergin in i den här matchen och få rätt start. Vi tror starkt på att hur du börjar matchen präglar matchen, och inledningen, de första tio minuterna, var helt fantastisk. Spelarna visar verkligen vad det innebär att gå ut för Öster och kämpa.

Vi var först på bollen, vi vann duellerna och förtjänade rätten att spela vår fotboll. Det är signalen på hur vi ska göra det här. Vi visar att vi är här för att kämpa OCH för att spela fotboll. Väldigt stolt över grabbarnas insats idag, och glad över en tung seger mot en stark seriekonkurrent.

Det är fjärde matchen på försäsongen men det är viktigt att fira sina segrar och idag förtjänar vi att jubla.

Lite besviken över målet vi släpper in, tycker inte det kommer ur en schysst situation. Men jag tycker våra spelare höll sig kalla och reagerade inte på en del situationer, utan vi höll fokus och koncentrerade oss på vårt spel."

Det var två lag som tänker vara med och slåss om de Allsvenska platserna i årets Superetta som möttes på ett blåsigt Håstens IP, och det var tydligt att Öster gick ut för att sätta sig i respekt redan från start. Smålänningarna låg väldigt högt i pressen och gav inte ex-Allsvenskarna en sekund att tänka efter.

Redan i andra minuten var vi nära ett farligt läge när Vladimir Rodic slog ett inlägg från sin högerkant som stack någon decimeter framför pannn på Alibel Aliev, som var rätt tydlig med att han tyckte försvararen ryckte för mycket i honom men det var omöjligt att avgöra från läktarplats.

Vi såg tidigt flera fina exempel på strategin att Adam Bergmark Wiberg nickskarvar bollar för åttorna (oftast David Seger med tanke på hans placering till vänster) springer på, och i tredje minuten öppnade det för ett bra läge. Seger tog emot, spelade tillbaka till ABW som prickade ett inlägg mot bortre stolpen där flera sandmarina spelare kom störtande, och Daniel Ljung (som verkar stortrivas i sin offensivare position) kan inte ha varit många centimeter från att få foten till bollen.

Det hände mycket tidigt och vi var bara inne i fjärde minuten när Varberg kunde sticka upp och lyfta en frispark från distans som gamle Österbekantingen Lindner nåde högst på men nickade i en rätt ofarlig båge över.

Öster fortsatte styra matchen och i åttonde minuten kunde det blivit farligt när Ljung lyfte in en bra boll framför mål mot Seger men Lindner kunde precis hinna mellan och nickrensa.

Även om vi såg en del bolltapp under den här perioden var Östers sätt att vinna tillbaka bollen exemplariskt och Varberg tilläts aldrig ta sig över mittlinjen. Därför kändes det bara rättvist när ledningsmålet kom i tolfte minuten. Bergmark Wiberg fick bollen efter ett rensat inspelsförsök, drog till stenhårt från straffområdets yttre hörn och tvingade Varbergs målvaktveteran Fedrik Andersson att boxa bollen rakt upp i luften för att freda sitt mål. På returen fanns tre Österspelare inne i boxen och den som hann dit var Daniel Ljung som kunde trycka in Östers första mål i tävlingssammanhang för året.

Bara två minuter - men ett missat nästanfriläge för ABW - senare kom också tvåan. Lukas Bergquist slog vad som såg ut att vara ett alldeles för långt inlägg från sin vänsterkant, men prickade precist på Rodic som hoppsparkade in bollen framför mål där Seger styrde in 0-2.

Det kunde blivit mer bara minuten senare, när Bergmark Wiberg sprang sig fri men en Varbergsförsvarare valde att falla framför honom och fick frisparken med sig.

Efter ett par minuter där Varberg faktiskt hade eget spel på Östersplanhalva var vi sedan nära att få se en jätteinsats. Bergquist tog bollen precis utanför eget straffområde och stack blixtsnabbt uppåt i mitten. Obrydd av två grönsvartrandiga som ryckte i armarna var han på väg genom och hade Aliev i fint läge i mitten, men åkte på en riktigt cynisk nedsparkning från Montiel, som dessbättre inte tog så illa som det först såg ut att göra.

Där någonstans tappade Östers spel sedan lite av sin initiala glöd, och bollinnehavet började jämna ut sig. Öster kändes ändå alltjämt farligast, och dryga halvtimmen in i matchen var man nära att utöka ledningen. Rodic fick en av sina favoritbollar ner mot kortlinjen, rusade ikapp den och lyfte i hög båge in framför mål mot Bergmark Wiberg, som kom lite för långt fram mot bollen och inte lyckades hålla ner nicken som stack en bit över mål.

Förutom två frilägen för Varbergs Mjällbylån Yusuf - båda ganska solklart avblåsta för offside respektive ruff - skapade hemmalaget ändå inga direkta farligheter, men i 38e minuten borde det blivit värre. Yusuf stal bollen från en lite väl tillkrånglande Kusu och drog upp ett anfall med tre man mot två, men en extra passning räckte och när bollen väl gått via Bjerkebo fram till Montiel hade Öster hunnit hem och var fem man i eget straffområde och kunde täcka undan.

Fem minuter före paus kom så reduceringen. Varberg vann en omdiskuterad situation på mittplan, där Tranberg såg ut att kapa Kusu över vaden men domaren tyckte det var spel på boll, och helt plötsligt såg Östers förvarsspel stelt ut och hemmalaget snabbpassade fram till Bjerkebo som dundrade upp 1-2 bakom en chanslös Wallinder.

Nu var det hemmalaget som var hetast och redan i 43e minuten kom nästa läge. Bjerkebo tog sig in framför mål, men täcktes undan bra av Mattis Adolfsson och fick vänta med att ta sitt avslut, som Wallinder sedan enkelt kunde plocka.

Wallinder fick sedan göra en svettigare räddning i tredje stopptidsminuten när Yusuf fick en bra boll från Bjerkebo och avslutade stenhårt mot första stolpen men Östermålvakten styrde ut bollen till en resultatlös hörna

Varberg uppehöll sitt momentum efter paus, delvis understödda av att Östers lagkapten Vladimir Rodic tidigt vred till foten i konstgräset och fick behandlas bredvid plan ett par minuter. I 47e minuten var man nära att maximera detta övertag när ett slarvigt Österuppspel gav Tranberg bollen mitt i banan och Varbergsspelaren fick till en ruggig träff men satte avslutet ganska rakt på Wallinder som bara tryckte ut bollen.

Fem minuter in i halvleken fick vi se bra spel när Adolfsson påpassligt klev framför sin spelare och bröt i ett Varbergsuppspel, varpå Öster ställde om snabbt fram till en sistaboll från Bergmark Wiberg fram mot Seger som blev lite för brant och försvararen kunde hålla undan så bollen rann ut över kortlinjen.

Nu hände det mycket. I 54e minuten rensade hemmaförsvaret en hörna rakt ut i plan mot Seger, som fick fin träff på halvvolley och skickade ett avslut som nog hade letat sig in i vänstra hörnet om Montiel inte fått dit huvudet och styrt det över.

Bara minuten senare kunde kvitteringen kommit när Sverrisson skickade in en lysande boll framför Östers mål mot Yusuf som inte alls fick till nicken och inte ens lyckades trycka den över kortlinjen.

I anfallet efter tryckte Yusuf omkull Adolfsson och Öster fick frispark från vad som verkade som ofarligt avstånd, ute vid högra sidlinjen nära mittplan. Efter flera försök att slå den snabbt som nekades bytte Öster istället strategi, och Bergquist lyfte en lång skruvad boll mot bortre delen av straffområdet där Adam Herdonsson - som ju även satte ett viktigt mål med pannan mot Landskrona i höstas - mötte och med perfekt träff nicklobbade in bollen i högra burgaveln.

I 63e minuten var det sedan nära utökad ledning när Ljung lurade Sverrisson ändå bort till Håstensgrillen (som dessvärre har säsongsstängt) och skapade yta på kanten innan han piskade ett lågt inlägg in mot Aliev framför mål, som Dahlström bröt men styrde bara decimeter utanför egna högra stolpen.

20 minuter före full tid bjöds hemmalaget på en chans när Öster slarvade i uppspelet och Kurochkin kunde vinna boll och avsluta hårt från 20 meters håll, men Wallinder kunde stoppa bollen och sedn ta sin egen retur.

Sista kvarten tappade matchen sedan alltmer i intensitet men med fem minuter kvar hettade det till lite. Anton Kurochkin, som var på lån i Varberg från Göteborg i höstas men nu flyttat permanent, var nära att ställa alla när han räddade bollen kvar i spel nere på kortlinjen, och när all väntade sig en passning slog bollen hårt lågt mot mål, men Wallinder hann ner bra och kunde stoppa den.

Minuten senare fick samme spelare bollen precis innanför straffområdeslinjen och avslutade mot högra burgaveln och tvingade Wallinder att göra en ny bra räddning.

I 87e minuten var det sedan nära åt andra hållet när Mörfelt såg att det var mycket trafik framför mål och avslutade hårt mot vänstra stolpen, ett skott som den skymde Andersson inte haft en chans på, men bollen slank decimetern utanför vänstra stolpen.

Två minuter in på stopptiden kunde det blivit farligt när Varberg lyfte in en lång frispark som Wallinder gick upp för att boxa men blev helt sonika insprungen i av Lindner och missade helt bollen, men en samlad försvarslinje kunde obekymrat rensa och det enda som hände var att Wallinder fick ett gult kort för att han ifrågasatte korrektheten i den smäll han fick.

Istället kunde Öster stänga matchen helt minuten senare. Ljung petade fräckt undan bollen mellan fötterna på en hemmaspelare, Mörfelt förpassade den uppåt (och åkte på en rejäl propp i momentet efter) på inbytte Niklas Söderberg, som hade en frenetiskt löpande Bergmark Wiberg till höger men istället såg att Raymond Adjei tagit en otrolig löpning upp från eget straffområde och fick bollen i ett fint läge till vänster inne i straffområdet men vräktes omkull av en försvarare, varå domaren omedelbart pekade på straffpunkten.

Straffen placerade Bergmark Wiberg in via vänstra stolpens insida, varpå domaren snart blåste av och spelarna kunde firta segern ihop med den tillresta klacken.