Storsegern räckte inte

Säsongens sista match på Visma Arena blev väldigt speciell. Det stod tidigt klart att ett välspelande Öster inte skulle ha några problem att städa av ett omotiverat Sundsvall, och stora delar av läktarnas uppmärksamhet vändes därför mot matchen på Gamla Ullevi. Tyvärr lyckades GAIS inte, trots frenetisk jakt på slutet, få in någon kvittering där och därmed faller våra spelares fina avslutande match i lite skugga.

Bänk:
Prekovic, Berg, Hauksson, Söderberg, Magnusson, Ljung, Johansson, Yakoub, Varmanen

73' Hauksson (Herdonsson)
79' Berg (Starke Hedlund), Söderberg (Kozica), Ljung (Mörfelt)
86' Johansson (Bergquist)

Mer statistik på förbundets matchsida. Se matchen i efterhand på Discovery+.

TÚFA OM MATCHEN:

"En ganska typisk match i sista omgången, där det ena laget har allt att spela för och det andra säkrade sin plats i förra omgången. Det var klart att vi hade motivationen de saknade.

Vi inleder matchen väldigt bra, gör ett mål och kunde gjort både ett och två till. Sedan tappar vi lite före paus, men utan att släppa till några riktiga lägen.

Sedan pratar vi inför andra om vad vi ska göra och stänga matchen så fort som möjligt så vi har gjort vårt ochd et tycker jag vi följde precis. Vi har avslutat riktigt bra men tyvärr räckte det inte riktigt ända fram.

Vi tog bara en poäng mot de lag som slutade topp tre, det räcker inte och därför når vi inte ända fram. Vi hade chansen med ett par matcher kvar att sätta oss själva i en sits där vi styr situationen men tog den inte.

Jag tycker vi har blivit bättre på alla sätt sen förra året och att inte nå topp tre då är en stor besvikelse.

Det går inte att sätta sig i en sits där man är beroende av andra lag i slutet, men nu blev det så. Vi låg tio poäng bakom, vi låg sex poäng bakom med tre matcher kvar men fortsatte kämpa, dessvärre räckte det inte i år.

Nu tar vi några dagar ledigt efter den här smällen, det var väldigt känslomässigt, men sedan börjar vi träna igen och siktar vidare."

Förutsättningarna inför sista omgången var klara, och Öster satte full fart direkt mot eyy i ärlighetens namn stark roterande Sundsvall, där snittåldern låg precis över 21. I andra minuten var Adam Bergmark Wiberg nära att slita sig till ett friläge på en hög boll, men Oppong kunde precis hålla undan Österspelaren.

Minuten senare var Bergmark Wiberg på väg genom när han fick en klumpig tryckare i ryggen av Carrick men domaren valde att nöja sig med att dela ut en hörna.

I fjärde minuten var det åter nära när Albin Mörfelt tog sig fram till vänster och slog en lurig låg boll in genom backlinjen som inte kan ha varit många decimeter framför fötterna på Jesper Westermark framför mål.

Öster fortsatte dominera stort, och i tolfte minuten var det nära att ge utdelning. Dzenis Kozica tog sig in från vänster och skickade ett rappt skott mot högra burgaveln, som målvakt Jäger Röding precis kunde styra undan. Returen snappades upp av Thorisson som via Kozica fick bollen till Mörfelt. Dennes inbrytning såg ut att stoppas av en försvarande arm, men Öster fick med sig en hörna ur situationen.

Denna slogs av Lukas Bergquist mot första stolpen där Bergmark Wiberg mötte och nickskarvade in framför mål där Manasse Kusu kunde trycka in ledningsmålet med pannan.

Efter lite mer avvaktande spel kunde tvåan mycket väl kommit i 21 minuten när Bergquist piskade in en låg boll framför mål som Westermark var nära att styra vidare, men en bra brytning av Svanberg tog bort det läget.

Fem minuter senare jobbade Bergquist fram en vänsterhörna, som lyftes av Bergmark Wiberg mot första stolpen där den nickskarvades av Westermark förbi bortre, men Adam Herdonsson hann fram och returnerade den in framför mål där Kusu bara var centimeter från att bli tvåmålsskytt men Jäger Röding precis hann före på bollen.

I 27e minuten kom så Giffarna till sitt första riktigt organiserade anfallsförsök, men Bengtsson avslutade rakt på täckande Thorisson och Öster kunde spela undan. Två minuter senare spelade Bergquist fram Herdonsson fint, men den nyblivne U20-landslagsmannen tacklades tufft av Carrick och fick inte avslutet på mål.

Halvtimmen in i matchen kunde kvitteringen lite otippat kommit när Pichkah slog en chansboll uppåt som styrde på Starke Hedlund och blev en perfekt framspelning till Engblom, som dessbättre lite otypiskt rullade avslutet en bra bit utanför högra stolpen.

Den avslutande kvarten av första halvlek blev sedan betydligt händelsefattigare. Ett hyfsat avslut av Bengtsson (efter en ny bra framspelning av Pichkah) som tvingade Carl Lundahl Persson att styra ut till matchens första Sundsvallhörna  36e minuten och ett halvhårt avslut av ABW på Jäger Röding fyra minuter före paus var egentligen det enda som hände runt målen.

Efter paus såg det ut som att tränare Tufegdzic tagit ett allvarligt snack med spelarna och vi fick se en helt annan glöd igen. I 47e minuten ensade norrlänningarna ett inlägg till en vänsterhörna som Bergmark Wiberg levererade mot Starke Hedlund på bortre men nickavslutet fastnade på en försvarare.  Något läge senare la Kricak upp bollen fint till sig själv på straffområdeslinjen, snurrade runt och skickade en hård halvvolley precis över högra krysset.

Fem minuter in i andra fick vi se en riktig drömträff av Bergmark Wiberg när han tog sig in från vänster och satte ett hårt utåtskruvat avslut upp i högra krysset.

ABW kunde sedan blivit tvåmålsskytt bara tre minuter senare när Stojanovic Fredin slog en vansinnig felpass in framför eget mål rakt till Österspelaren, men Jäger Röding gjorde ett jättejobb som hann ta sig in i mål igen och få knät på bollen.

Strax därefter kom matchen av sig lite när en planstormare sprang in med en Palestinsk flagga, men stormaren försökte inte närma sig några spelare och kunde relativt smidigt föras iväg av vakter.

När matchen hade gått i stå kom sedan nästa mål i stort sett ur tomma intet. Kozica vann boll en bit utanför straffområdet, sprang själv genom tre försvarare och avslutade via bortre stolpen till 3-0.

I 72a minuten fick vi sedan se en delikatess när Bergmark Wiberg först stod för en spektakulär nedtagning på en lång boll och sedan tog sig fram innan han rullade bollen över till Mörfelt som tog sig inåt i straffområdet innan han avslutade lågt men en back kunde styra skottet - som nog hade varit svårt för målvakten att hinna på ut - till hörna.

Två minuter före full tid kom så ytterligare ett mål, när Ljung spelade in bollen från höger mot Theodor Johansson som bara varit på plan i två minuter men fick stenhård träff och satte kvällens fjärde mål.

När de tre stopptidsminuterna spelats av uppstod sedan en besynnerlig situation, då det återstod minst fem minuter av matchen i Göteborg. Ett antal av spelarna sökte sig bort till hemmaklacken och följde slutet av den matchen på telefoner tillsammans med supportrarna och det ohades nästan mer över GAIS många lägen mot slutet än det gjort under den egna matchen.

Till slut gick slutsignalen även på Gamla Ullevi och ett besviket lock lade sig när det stod klart att säsongen nu är över.