Stark upphämtning gav kryss på Grimsta

Två självmål och två straffmål gav delad pott mot Akropolis på Grimsta. På pluskontot räknar vi in ett upphämtat tvåmålsunderläge och att vi nu är obesegerade i en månad med bara två tappade poäng de senaste fem matcherna.

Foto: Skärmbild/DPlay

AKROPOLIS IF - ÖSTERS IF 2-2 (2-1)

1-0 26 Vasic (straff)
2-0 37 självmål
2-1 45+1 självmål
2-2 76 Petrovic (straff)

Öster startade med:
Mehic
Karlsson - Örnblom - Berg - Silverholt
Pavic - Drott - Rochester Sörensen - Petrovic
Alexandersson - Mortensen
Byten:
46' Henningsson (Pavic)
83' Nordström (Alexandersson)

Mer statistik på förbundets matchsida

 

Lagkapten Stefan Karlsson om matchen (via Dplay):

"Det är bra karaktär att vi kommer tillbaka. Jag får ta på mig att jag är inblandad i allt vid deras mål så det får jag ta på mig och be om ursäkt till grabbarna. Jag är stolt över oss att vi tar tillbaka poängen iallafall och försöker gå för tre poäng.

I slutet av första halvlek har vi bra tryck på dem och hela andra halvlek har vi all boll och alla chanser så det blir ju rättvist att vi iallafall får med oss en poäng. Sen är det klart att vi vill ha med oss mer men jag får ta på mig det att det inte blev mer idag."

 

FÖRSTA HALVLEK

Vi möttes av två lag som hade läst på sin läxa väl i fredagkvällens möte mellan tabellens nästan oskiljbara fyra och femma. Öster visade tydligt att man inte tänkte gå i Akropolis omställningsfälla och hemmalaget satte stundtals obegripligt hård (med tanke på hur lite bestraffning den resulterade i) markering på Östers poängbäste spelare Petar Petrovic.

Resultatet blev en inledningsvis ganska tillknäppt tillställning där Öster stod för några kvartschanser (bland annat en frispark ur arketypisk Petar Petrovic-position mot bortre där målvakten gick in i en våldsam utboxning, knockade Simon Alexandersson och som sig bör fick frispark med sig) innan hemmalaget i 14e minuten kunde komma med fart och lyfte ett högt inlägg nästan utifrån vänstra hörnflaggan förbi bortre stolpen där Cesar Weilid mötte men inte kunde styra det svåra volleyavslutet bättre än i burgavelns utsida.

Fyra minuter senare visade Öster att det går att tråckla sig genom Akropolis täta försvar när Mattias Pavic förde upp bollen från egen planhalva innan han spelade in till Alexandersson som  från 20 meter vände runt och skickade en hård, studsande boll som målvakten tvingades släpa retur på men hade lite flyt i att den gick i den vinkel där Nicolas Mortensen inte kom stormande, och en försvarare kunde rensa.

Med knappa halvleken spelad kom så matchens första riktigt heta målchans när hemmalaget slog en kort hörnvariant från vänster och den låga bollen in skarvades av vikarierande lagkapten Haglind Sangré mot den bortre burgaveln dit Damir Mehic aldrig hade nått, men med gott om rödblå på linjen fanns ett ben på plats för att rensa.

Bara minuten senare jobbade Öster fram sitt dittills bästa läge när Mortensen stack på en fin boll från Oliver Silverholt in bakom backlinjen och spelade Petrovic som närmare straffområdet inte fick lika många tjuvnyp över vaderna utan kunde köpa korv åt sin försvarare innan han skickade en låg boll in till Alexandersson på målområdeslinjen - varpå domaren resolut blåste av spelet och gav hemmalaget frispark.

Istället fick hemmalaget ordentlig fart och i 23e minuten var bara en nickrensning av Pavic ivägen för en farlig cykelspark. Akropolis höll kvar bollen runt Östers straffområde och mindre än halvminuten senare kände målkungen Vasic Stefan Karlssons händer i ryggen och vek sig som  av de klenare träden i stormen Gudrun - och såg på väg upp ut att be om ursäkt för att inte dra på sig kortet för filmning innan han insåg att domaren signalerat för straff.

Om förarbetet till straffen visade rutin visade själva straffen mer klass - otagbart upp i högra krysset.

I jakten på en kvittering gick Öster bort sig ordentligt i 37e minuten när man misslyckades fatalt med ett inkast på egen planhalva vilket resulterade i en galen rensning in på egen planhalva till Rubio (som satte matchens enda mål mellan lagen på Visma Arena), som fick mycket yta innan han spelade fram Bouvin, vars avslut såg ut att styra på armen på inte bara en utan två Österspelare innan det glidtacklades in i eget mål av en olycklig försvarare i ett försök att inte låta Vasic ta avslut framför öppet mål.

Än en gång bjöds vi dock på ett exempel på den viljestyrka som finns i det här laget när man inte föll samman utan  tog ett tydligt grepp om spelet och redan två minuter senare kunde reduceringen kommit när Petrovic hittade in med en låg boll som passerade allt framför mål men hittade Stefan Karlsson, som tog ett skott för styrning som inte riktigt fann Mortensen och när kapten Karlsson jagade returen åkte han på en smäll som definitivt var tuffare än den som orsakat straffen tidigare men nu var helt okej enligt domare Lindgren.

Öster fortsatte spela bra och i 42a minuten höll vi alla andan när Jonathan Drott nästan såg ut att halvmissa på straffområdeslinjen men skickade avslutet i kryssribban på halvvolley.

I första tilläggsminuten visade Mark Rochester Sörensen klass när han gjorde ett par spelare på väg in i straffområdet innan han sökte landsmannen Mortensen med en fin boll in framför mål, men Albornoz Inola hann mellan med foten och styrde bollen i en perfekt båge över målvakten in i nät.

 

ANDRA HALVLEK

I paus steg Mattias Pavic som fått en smäll fem minuter före paus) av och ersattes av Alexander Henningsson som hamnade i fokus direkt. I 47e minuten ställde Öster om snabbt med fyra spelare och Henningsson siktade noga innan han försökte nå Mortensen av de två rödblå han hade med sig inne i boxen men inlägget blev halvmetern kort och nickades undan av en mittback.

Därefter följde en period av total Österdominans vad gäller spelet, där man trillade boll väldigt fint runt hemmalagets straffområde men hade svårt att nå in genom den sjumannabacklinje som hemmalaget i försvar ställde upp. I 54e minuten borde Öster dock fått ut mer när Stefan K smekte en fin lyftning in på Alexandersson, som tyvärr inte lyckades med nedtagningen i ett riktigt fint läge och tappade bollen ut över kortlinjen.

Alla visste att Östers hårda jakt på kvittering skulle öppna för hemmalagets sylvassa omställningar, och i 58e minuten kom en boll från Pehrsson i backlinjen upp på en fint löpande Vasic som skapade ett jätteläge, men perfekt positionering i utrusningen av Mehic tvingade anfallaren att styra sin petning utanför högra stolpen.

Sju minuter senare bjöd Alle Henningsson på en klassiker som vi lite äldre minns många av från hans tidiga år i Öster - marockofinten. Dvs att peta bollen på ena sidan motståndarförsvararen och springa andra hållet. Denna gång förstärks svårighetsgraden av den nästan 270-gradiga båge Henningsson springer runt stackars Pehrsson och inlägget blir också bra, borde ha nått Mortensen om inte denna tryckts i backen av en försvarare.

Därefter var det Alexanderssons tur att vara nära - först nickade han en hörna tätt utanför vänstra stolpen i 67e och fem minuter senare fick han ett bra inlägg från Karlsson men en frenetiskt stretande hemmakapten kunde störa nog för att Simon inte skulle få riktig träff på bollen.

I 75e minuten kom så kvitteringen. Silverholt jobbade in bollen till Mortensen, som såg ut att få bollen lite för långt ifrån sig men åkte på en rejäl kapning över hälsenan - oavsett vad hemmaspelarna ville tro efter matchen åtminstone 3,6 ggr så bestraffningsbart som den knuff de själva fick straff för - och domaren pekade direkt på straffpunkten.

Fram stegade Petrovic och klippte stensäkert in bollen i vänstra burgaveln, så välplacerat att målvakten trots att han gick rätt inte riktigt var nära att nå den.

Utan att säga att Öster var nöjda här var man förstås väldigt ovilliga att offra den poäng man slitit så för att skrapa ihop, och man lät i riskminimeringens namn hemmalaget ha mer boll sista kvarten. Matchens två sista chanser tillföll ändå de rödblå. I 89e minuten vann man boll på egen planhalva och Petrovic slog en mycket bra boll fram längs marken genom backlinjen för Mortensen, som hann runt sin back men fick se hemmamålvakten göra en bra utrusning och glidtackla undan bollen framför danskens fötter. I tredje stopptidsminuten hann man så med en sista chans när Silverholt hittade in med bollen till Henningsson, som dessvärre inte fick till avslutet som stack i en båge i famnen på målvakten.

Mer om matchen:

FK: Höjdpunkter - Öster räddade kryss mot Akropolis

P4 Kronoberg: Öster tog poäng trots 2-0-underläge

MinBoll: Dan Magnusson: Moralstärkande upphämtning av Öster

 

Se höjdpunkter från matchen: