Söderberg tvåmålsskytt

storseger mot Falkenberg

Öster fortsatte mot Falkenberg med propagandaspelet från i söndags, och även om gästerna höll oavgjort i halvtid kändes segersviten - nu nio raka segrar, tretton raka hemmasegrar och femton seriematcher utan förlust - aldrig riktigt hotad.

82 Nurkic - Hellgren

Förutom att Karl-Johan Lindblad fick vikariera på avstängde Mario Vasiljs plats såg Östers startelva ut som senast. Även självförtroendet verkade hängt med sen senast. Öster tog över såväl boll som initiativ i stort sett omedelbart, och satte full fart. Första bra chansen kom på ett Henningssoninlägg efter tre minuter, men Söderberg fick båda Stojan Lukic nävar i nacken och kunde inte få någon träff på bollen. Minuterna senare hann samme Henningsson upp en till synes alldeles för brant boll, och fick in ett hårt lågt inlägg som tvingade en gulklädd försvarare att rensa till - en dock resultatlös - hörna. I anfallet efter kom ett nytt inlägg som studsade runt farligt framför FFF-kassen, men bollen studsade till slut en gång för mycket och rakt upp i famnen på Lukic.
Efter en furiös inledning släppte hemmalaget så småningom av på trycket lite, och tio minuter in i matchen kunde Falkenberg för första gången spela runt bollen en stund på Östers planhalva, men utan att kunna jobba sig särdeles nära mål.
Kvarten in i matchen var det istället dags för kvällens första typiska Söderbergläge. På en låg genomskärare sprang sig Östers anfallare fri, men Lukic var ute bra och skar av skottvägarna, och avslutet gick rakt på målvakten. Strax därefter fick Marcus Översjö till gästernas första skott mot mål, men avslutet gick med viss marginal i burgaveln.
Söderberg fortsatte stressa med sina ständiga löpningar, och i 17 minuten fick Lukic bege sig långt ut för att rensa innan Söderberg kunde få ännu ett friläge.
Just som Falkenberg börjat jobba sig in alltmer i matchen lossande det för hemmalaget. Henningsson jobbade trots ett par tuffa smällar sig snett inåt framåt och passade Hellgren, som snabbt levererade bollen vidare till Söderberg. Denne vred snabbt runt och avslutade nere vid Lukic högra stolpe, och gick därmed åter upp i delad skytteligaledning.
Fem minuter senare var det nära att Hellgren själv kunde trycka dit den. En snabb skarvning av Velic gav en bra öppning, men än en gång var Lukic ute bra och knep bollen.
Istället var det gästerna som skulle passa på. Stefan Rodevåg tog skott utifrån, och returen gick rakt ut i straffområdet till en omarkerad Översjö, som utan bekymmer kunde slå in kvitteringen.
Hellgren fortsatte hålla sig framme, och tio minuter före pausvilan trodde nog de flesta, han själv inkluderad, att första Superettanmålet för Öster var ett faktum. Henningsson tog ännu en galen rusning på en lång boll ner mot kortlinjen, och höll nere inlägget som gick rakt in till en helt ren Hellgren, som dock lyckades slå avslutet över.
Öster fortsatte ösa på för att få in en boll före paus. Bara minuten senare bröt Söderberg på egen hand in från höger,och avslutade stenhårt via Lukic handskar i ribban - och ut till Vidarsson, som klippte till på volley men inte lyckades håla ner skottet.
Fem minuter före paus kunde Östers offensiv straffat sig när Falkenberg sånär kunde kontra efter en hörna, men Stefan K kunde medelst en stenhård rensning lämna sina medspelare tid att hinna tillbaka.

Öster inledde andra halvlek en smula lugnare än första, men tre minuter in smällde det ändå. Johan Persson såg ut att få snedträff på ett skott, men i bollens sneda bana såg Söderberg en framspelning, tog en tjurrusning och kunde från knappt ingen vinkel slå in bollen bakom Lukic. Tre minuter senare var han nära hattrick, när en lyftning in mot mål seglade över Lukic men tog i ribbans översida ut till inspark.
Minuten senare var Henningsson nära att trots tuff uppvaktning slita sig genom, den här gången mitt i banan, men fick ingen särskild träff på bollen, utan Lukic fick den nästan rakt i famnen.
Efter en stund av relativt lugn satte Öster strax före timmen var spelad fart igen. Patrik Bojent fick bollen och när backarna väntade sig hans patenterade ryck längs kanten gick han istället rakt mellan dem och skruvade bergsäkert in bollen i bortre burgaveln.
Med 25 minuter kvar var Söderberg än en gång nära att spä på sin skytteligaledning, men Lukic gick inte heller den här gången på avslutet, utan kunde avvärja.
Minuten senare var det dags för gästerna att sticka upp. Rodevåg fick med sig bollen förbi två försvarare, men på skottet var Lindblad i vägen och täckte. Strax därefter var Hellgren om möjligt ännu närmre än senast. På ett fint inlägg från Bojent ställdes han ännu en gång alldeles fri, men den här här gången slank bollen någon centimeter till höger om mål.
Med tio minuter kvar skulle Östers löpvilja än en gång löna sig. Bojent tog en löpning på en boll han inte borde haft en chans att hinna först på, vann bollen och tvingade fram en hörna. Denna slog Velic med stor precision på Alexander Henningssons huvud, och 4-1 var ett faktum, tillika matchen slutgiltigt punkterad.
Trots detta fortsatte Öster ligga på, och med tre minuter kvar kunde Stefan K sånär nå inbytte Matteo Blomqvist-Zampi efter en räd på högerkanten, men inlägget blev lite blygt och utmynnade bara i en resultatlös hörna.
På en minuts övertid bjöds publiken sånär på matchens delikatess. Vidarsson klackade fram Nurkic i bra läge i Falkenbergs straffområde, men Lukic var med bra på skottet, och returen slog Stefan K strax till höger om mål.

Om vi tidigare under säsongen kunde glädjas åt att resultaten gick Östers väg men undra lite var spelet de skämt bort oss med tidigare tagit vägen. Nu behöver ingen undra. De fem senaste halvlekarna har Öster visat upp ett spel fyllt av energi, lekfullhet och finess. Trots att effektiviteten inte riktigt är maximal uppnås resultat genom den enorma mängd chanser som skapas.
Positivt också att ingen Österspelare drog på sig någon varning, då man är ett gäng (Velic, Månz Karlsson, Henningsson, Nurkic och Amuneke) som nu står på två gula kort och därmed åker på en avstängning efter nästa.