Söderberg poängräddare i Jönköping

Öster fortsätter vända matcher

Trots halvtidsledning tvingades Österspelarna utföra en ny heroisk vändning i Smålandsderbyt mot Jönköping. Den här gången utfördes vändningen dessutom med en man mindre på plan efter att Mario Vasilj åkt på en målchansutvisning. Freddy Söderberg blev stor matchhjälte i rödblått efter två mål, båda på framspelningar från Stefan Karlsson.

85 Blomqvist-Zampi - Söderberg

De senaste tre åren har bjudit på ett par legendariska drabbningar mellan Öster och lillebror från Jönköping på Stadsparksvallen, och söndagens match sällade sig glatt i skaran av matcher vi sent ska glömma.
Inledningen på matchen var däremot långt ifrån oförglömlig. Det dröjde till fjärde minuten innan vi bjöds något som liknade en chans, och då var gamle jönköpingsbekanten Alexander Nadj med bra och norpade bollen innan Thelin hann fram. Även det andra läget som liknande en målchans tillföll hemmalaget, inte oväntat genom Branimir Hrgota som på egen hand jobbade fram ett skottläge i åttonde minuten.
Därnäst var det Östers tur. I trettonde minuten rev sig Henningsson genom och levererade en låg boll in mot Amuneke, som hemmamålvakten Helgesson tappade ut till (en resultatlös) hörna. Minuten senare var det dags igen, och denna gång med bättre resultat. Stefan Karlsson slog en sextiometerscross rakt på Freddy Söderberg, som visade precis den kyla som eftertraktas när han klippte in ledningsmålet bredvid Helgesson.
Några minuter senare var hemmalaget nära att utjämna. Efter en hörnvariant nickade Christer Persson tätt över samtidigt som Pär Cederquist ansåg sig blivit ruffad mot, men domaren höll inte med.
Lagen fortsatte byta chanser, och minuterna senare var det nära för Öster igen. Henningsson väggspelade med Söderberg men fick avslutet precis ovanför till höger. Något anfall senare var det åter hemmalagets tur efter en frispark - där Vidarsson av oklar anledning tilldömdes gult kort - men Hrgota skruvade frisparken bort fån mål och det blev aldrig riktigt nära.
Halvtimmen in i matchen var hela Stadsparksvallen säkra på att Öster utökat sin ledning efter att Velic och Henningsson nickat fram Vasilj till ett totalt friläge, men Helgesson gjorde en fantastisk räddning och lyckades styra ut bollen till en av många resultatlösa hörnor.
Tio minuter före paus ville Cederquist ånyo ha straff, när Vidarsson störde bort honom på en frispark från Hrgota, men än en gång gav domarteamet honom kalla handen. Minuten senare höll Henningssons kampvilja på att ge utdelning när han vann boll i en höjdduell mot Helgesson, men dessvärre fanns ingen Österspelare på plats för att utnyttja den förlupna boll som uppstod.
Öster skulle hinna med två chanser till innan visslan gick för halvtid. Minuten före paus klackade Bojent fram Vidarsson fint till vänster, men domaren tyckte bollen var över kortlinjen innan islänningens inlägg kom. Minuten senare vann Söderberg boll på mittplan, fick tillbaka den och klippte efter en stilenlig löpning bollen förbi Helgesson - men i burgavelns utsida.

Efter en händelserik avslutning på första halvlek inleddes andra i ett makligare tempo rent chansmässigt. En förändring kunde dock skönjas - hemmalaget pressade på allt mer och lät Öster hålla mindre och mindre boll. Framför allt högerkanten med Jesper Svensson - numera mer naturligt hårfärgad än sin tidigare solarieblonda kalufs - bakom Hrgota oroade i princip konstant. Halvlekens första läge dröjde ända fram till 53 minuten, men då blev det också riktigt farligt. Tegström spelade fram både Smylie och Cederquist, men den senare var - mycket korrekt - orolig för att han var offside och släppte bollen förbi sig, vilket gjorde att Nadj hann ut framför fötterna på Smylie.
Det skulle dröja nästan en kvart in i andra halvlek innan Öster kom till ett hyfsat avslut. Än en gång var det Henningsson som nick-frispelade Vasilj, men Super-Mario drog bollen skyhögt över. Det var istället hemmalaget som skulle lyckas placera bollen i nätmaskorna. Jesper Svensson lyfte in bollen efter ett snabbt inkast, och Tommy Thelin pricknickade in bollen mellan Nadj och bortre stolpen.
Medan Öster fortfarande undrade vad som hände passade hemmalaget på igen. Jesper Svensson ryckte på högerkanten och Cederquist fick inlägget helt fri framför mål och kunde inte missa.
Med en dryg fjärdedel kvar av matchen skapade först Hrgota ett bra läge där Vasilj först i sista ögonblicket kunde bryta klockrent. Bara sekunderna senare drällde samme Vasilj ytterst okarakteristiskt med bollen, och tappade den till Smylie, för att få en mycket hård målchansutvisning mot sig.
I det läget kändes det uppenbart att Jsödra också skulle sätta den följande frisparken, en känsla Jesper Svensson uppfyllde när han mycket vackert klippte upp frisparken i Nadj vänstra kryss.
0-1 tappat till 3-1, ridå? Möjligen för gamla Öster, men dagens variant har en helt annan glöd. Trots numerärt underläge började man så sakteliga jobba sig in i matchen mot ett Jönköping som blev lite nöjda med sin ledning.
Efter en stunds ställningskrig jobbade de rödblå fram en hörna i 77 minuten, där David Vidarsson var inne och störde så bra att de grönklädda stressade in reduceringen i eget mål.
Bara minuterna senare slog ledningsmålskombinationen Karlsson/Söderberg till igen. Med ett direkttillslag på ett Södrauppspel passade Karlsson från halvplan fram Söderberg, som den här gången använde högern men än en gång slog in bollen till höger om Helgesson.

Söderbergs 3-3 slinker in. Foto: Andreas Nilsson

Om Öster vant sig vid matcher som svänger verkade hemmalaget desto mer tagna och slog plötsligt bort de bollar som tidigare suttit på tåspetsen.
Istället var det Öster som skapade en bra chans med två minuter kvar, när Kalle Svensson sprang ner nyss inbytte Matteo Blomqvist-Zampi strax utanför hemmalagets straffområde. Den följande frisparken skruvade Denis Velic efter visst dividerande i ribbans översida. Trots fyra minuters övertid lyckades inget av lagen vaska fram några mer chanser.

Ännu en stark upphämtning, ur det kanske sämsta läget hittills, fortsätter visa på otrolig lagmoral. Att försöka bjuda hemmapubliken nästa måndag på en mer komfortabel resa kan nog tyvärr bli svårt, särskilt med Mario Vasilj avstängd (skönt att ha Lindblad att tillgå då) - och med tanke på att ex-Allsvenska Halmstad står för motståndet.