Snöplig förlust i hemmapremiären

Öster fick inte alls igång spelet i första halvlek och när Brage halvtimmen in i matchen kunde ta ledningen var det på intet sätt orättvist. Efter paus såg vi ett helt annat rödblått, som både kvitterade och nog borde tagit ledningen innan  Brage kunde återta ledningen med ett jätteskott från halvplan, för att sedan spela av matchen skickligt mot ett Öster där allt inte riktigt sitter i sistaläget ännu. Hela 2205 åskådare tog sig ut i kylan, vi tackar er och hoppas på fortsatt stöd. Tränare Srdjan Tufegdzic noterdade också detta efter matchen:
- Jag vill verkligen tacka publiken för bra stöd, roligt att så många kom. Jag kan bara lova att vi ska göra en ännu bättre insats i nästa match och jag hoppas ni kollar matchen mot Örgryte nästa måndag.
Och fortsätter:
- Det är en del jobb att få ett bra lag att även bli ett vinnande lag, det är två olika saker, men vi kommer att ta oss dit.

Bergmark Wiberg

46' Pavic (Varmanen), Bonnah (Magnusson)
68' Kozica (Rodic), Westermark (Hauksson)
88' Engqvist (Rochester)

Mer statistik på förbundets matchsida.

TÚFA OM MATCHEN:

"Jag är besviken på resultatet och besviken på insatsen i första halvlek. Hur vi kommer in i matchen, jag tycker det är därför vi förlorar den. Vi är inte där fullt och går du på 70-80% vinner du inga matcher i den här serien. När det ser ut så är det upp till tränaren att hitta vad man gjort fel i förberedelserna så vi kan inleda matcherna som vi gjorde i andra.

Andra halvlek börjar vi riktigt bra, kvitterar och har chanser att vända matchen. Sen kommer deras mål, vad ska man säga, ett otroligt mål, som sänker oss lite igen.

De sista 20 tar vi över igen, får in fräscha ben och skulle kunnat vända, men det sitter inte riktigt i sista träffen. Samtidigt gör Brage det bra i defensiven och tar varje chans att döda tid. Det är så ibland.

Jag vill verkligen tacka publiken för bra stöd, roligt att så många kom. Jag kan bara lova att vi ska göra en ännu bättre insats i nästa match och jag hoppas ni följer matchen mot Örgryte i Göteborg nästa måndag."

Förutom temperaturen var alla förutsättningar på plats för bra fotboll i hemmapremiären, men trots ganska fyndigt spel de första minuterna körde Öster ganska snart fast.

Redan i första minuten påmindes vi ändå om den potential som finns i laget, när Vladimir Rodic väggspelade med Marc Rochester Sørensen, gjorde tre försvarare i sin inbrytning från vänsterkanten och spelade Alex Hauksson, vars direktskarv för Isak Magnusson dock blev lite för djup och försvaret kunde rensa undan.

Därefter hamnade spelet ganska mycket på mittfältet, men med alldeles för mycket ytor för Brage att springa i. Såväl Söderberg som Tamimi jobbade till sig bra lägen även om de (i första fallet behjälpt av en klassbrytning av Månz Berg) inte förmådde utnyttja dem.

Öster såg så småningom ut att hitta rätt igen och i 26e minuten spelade man runt bollen väldigt fint på vänsterkanten innan Oliver Silverholt lyfte en bra boll över på Tatu Varmanen som hade fått mycket yta när försvaret lurades västerut, men högerbacken sparkade ett stort hål i luften på sitt bra volleyläge.

Halvtimmen in i matchen hände mycket. Först lyfte Rodic en bra boll från egen planhalva för Adam Bergmark Wiberg att springa på. Anfallaren tog sig runt sin försvarare och nådde först på bollen, men petningen förbi Bragemålvakten som nu var halvvägs ut på egen planhalva misslyckades precis och denne kunde peta undan bollen.

Istället drog gästerna upp en anfall som blev ett skolboksexempel i att byta kant. Vänsterbacken Redenstrand lyfte bollen  långt ut på högerkanten mot Tamimi som hann ikapp den nere vid hörnflaggan och lyfte in förbi mål där Redenstrand fortsatt och nu trots tappad balans kunde dunka in ledningsmålet.

Efter det lite överraskande målet gick luften ur matchen lite, och förutom en lite väl enkel chans för Karlberg i 35e minuten som Mathias Nilsson gjorde en bra räddning på, samt ett avslut av Alex Hauksson tätt utanför högra stolpen i 45e så hände inte mycket mer före paus.

Vi har nämnt Túfas halvtidssnack här förut och det var tydligt att instruktionerna var klara. Det tog inte tio sekunder från avspark efter paus förrän Öster hade skapat matchens bästa målchans. Ahmed Bonnah slet sig loss på högerkanten och slog ett perfekt inlägg mot Rodic som hittade in mellan mittbackarna och satte pannan till, men fick styrningen lite väl mitt på mål och målvakten hann dit och kunde precis få undan bollen.

Öster fortsatte spela bra och framför allt satte man den höga pressen bättre än i första halvlek. I 50e minuten gav detta utdelning, när Hauksson stressade bollförande försvarare och Bergmark Wiberg kom dykande från insidan, vann boll och stötte den på backens smalben i en oerhört olycklig (ur gästernas synvinkel) båge över målvakten in i bortre burgaveln.

Östers press fortsatte efter kvitteringen, men ingen kunde sett det som kom i 58e minuten. Brage vann boll några meter in på offensiv planhalva, veteranen Lundin kände medvinden i ryggen och skickade ett långt avslut över Nilsson in i mål till 1-2.

Öster fortsatte jobba och i 63e minuten nickade Bergmark Wiberg ner bollen till Rodic, som slog ett fint inlägg från vänsterkanten som Rochester inte kan ha varit många centimeter från att få pannan på.

Nu tvingades Öster jaga igen och öppnade sig för kontringar, och både Tamimi och Lundin kom till vad som borde varit jättelägen men bra hemarbete tvingade fram ett avslut långt utanför och ett som inte ens kom till avslut.

Öster bet sig fast runt offensivt straffområde och i 82 minuten var det nära, när man spelat runt bollen länge innan Rochester knorrade bollen mot bortre krysset men den gick precis utanför. Österspelarnas protester om att bollen styrt på en försvarare (som på repriserna såg rätt rimliga ut) lämnades därhän.

Minuten senare kunde Borlängelaget stängt matchen när slarv i Österförsvaret släppte till ett tre mot en-läge, men fantastiskt hemjobb av Mattias Pavic gjorde att de bara fick ut en hörna av det.

Nu hände det en hel del och efter gästernas distansskott i 85e efter en hörna gick det bara nio sekunder innan Pavic hittade Bonnah på straffområdeslinjen med en boll från egen planhalva, men yttern missade precis den svåra nedtagningen och Brages målvakt hann fram och kunde snappa åt sig bollen.

Öster låg nu på hårt men kom till för få avslut och de som kom fastnade i ett uppoffrande hockeytäck av bortalaget. Halvannan minut före ordinarie tids slut skapade man ändå en jättechans, när Bonnah metern in i straffområdet mötte en lång boll bakifrån och direktskarvade mot vänstra burgaveln, men missade med några decimeter.

Närmre än så kom inte Öster, ett par nickar i nättakets ovansida och ett skott av Kusu på stopptid oroade inte riktigt gästerna utan vi får räkna hem första förlusten i seriespel sedan siste augusti, och hoppas vi redan annandag påsk kan börja bygga på nästa förlustfria svit.