Smakstart på (för)säsongen

Utan att dra för stora växlar på en försäsongsmatch i januari är det svårt att klaga på årets försäsongspremiär. Spelet satt fint från start och vi skapade en del även förutom Kozicas iskalla nedtagning och mål i inledningen. Frågetecknet hur vi skulle stå upp efter paus - efter att ha bytt nio man - rätades omedelbart ut och andra halvlek blev en utskåpning av gamla rivalerna HBK. Utan att överdriva kunde Öster gjort både två och tre mål till medan hemmalaget inte fick ihop en handfull avslut, varav inget direkt hotade "Preka" i mål.

Gustafson

64' Adolfsson (Starke Hedlund)
66' Herdonsson (Johansson)

TÚFA OM MATCHEN:

"Vi gör en bra match och får ett bra resultat. Vi börjar se det vi jobbat på de här två veckorna, en del av det fungerar bra och mycket måste vi jobba mer på. Vi hade stora problem med Halmstad i serien förra året så det var kul att kunna slå dem, jag tycker det går åt rätt håll.

Roligt att André gör två mål, han har förmågan att vara på rätt plats och har talangen, fortsätter han jobba så kommer han bar bli ännu bättre.

Adam är lite samma sak, en duktig kille från våra egna led, gör det riktigt bra på sin nya position, nu är det upp till mig som tränare att se till att vi får ut det mesta av honom."

I de inledande minuterna av årets första träningsmatch såg det ut ungefär som man kunde förvänta sig med tanke på förra året och att Halmstad numera är ett Allsvenskt lag. Hemmalaget i något ovant helsvart matchställ låg på högt och kunde kommit till ett bra läge redan i andra minuten när men bröt ett uppspel och Dahlström spelade in mot Allansson inne i straffområdet (lite otippat med tanke på att en av alla Granather stod bra placerad strax bakom straffpunkten). Mattis Adolfsson visade dock bra placeringsförmåga och bröt utan att lämna någon marginal för domslut.

Sedan visade Öster ett första exempel på det vi skulle få se mycket av under dagen, de snabba uppspelen. En snabb boll från Sebastian Starke Hedlund ut på Runar Sigurgeirsson, som efter ett par steg spelade uppåt på Isak Magnusson som hittade en riktigt vacker klackpassning som öppnade för adam Bergmark Wiberg. Öster såg ut att komma snabbt i fem mot fyra men omställningen slutade snöpligt när ABW sprang ihop med domare Klitte och det numera därför obligtoriska nedsläppet stoppade allt.

Istället tog sig Östr in framför HBK:s mål första gången i 4e minuten, efter att Manasse Kusu vunnit boll högt vid högra sidlinjen och rullat in den för Jesper Westermark att springa på, men hemmalagets mittbackar kunde med viss medstuds rensa undan.

Bara minuten senare kunde Halmstad skapat ett riktigt bra läge när nye östermålvakten Miloje Prekovic slog en boll väl snålt och Viktor Granath kunde få huvudet mellan och bryta, men Österförsvaret hann ner snabbt och var på något sätt två man mellan när passningen väl kom.

I matchens 6e minut bjöds vi sedan på ett bra bevis på vad dagens nya (för oss utomstående) högerkant kan bjuda på. Prekovic rullade ut bollen snabtt efter en HBK-hörna och Adam Herdonsson hittade en bra boll upp på Magnusson, som sökte Kozica med sitt inlägg men fick det någon meter för djupt och nog rent tekniskt sett därmed åstadkom matchens första skott på mål när Påhlsson i HBK-kassen tog ner bollen.

Nu hade Öster börjat ta mer grepp om amtchen och i 8e minuten gav det också utdelning. Westermark vann en nickduell i mittcirkeln och fick ner bollen till Bergmark Wiberg, som hittade ut till Herdonsson. Högerbacken avancerade tiotalet meter innan han lyfte en väl avvägd boll in framför mål, där försvaret släppt Dzenis Kozica alldeles för fri och han kunde kosta på sig en nedtagning innan han iskallt rullade in bollen i högra burgaveln.

I 18e minuten visade Herdonsson åter prov på varför det är vettigt att testa honom på högerbacken när han slet sig förbi sin motståndare och accelererade innan han rullade in bollen på Magnusson. Därifrån kome en direktskarv bakåt på Kozica, som lyfte in bollen i straffområdet där Bergmark Wiberg nickskarvade, men på Påhlsson.

Lite drygt halvvägs in i halvleken bjöds vi på ett isländskt samarbete på vänsterkanten. Alex Hauksson spelade fram Sigurgeirsson som tog sig runt och spelade in på Magnusson. Efter en touch på Kozica hamnade bollen tillbaka hos Sigurgeirsson, som försökte placera in en i bortre burgaveln men fick se sitt avslut styrt ut till hörna av gamle Österbekantingen Malkolm Nilsson Säfqvist, som fått hoppa in i mål efter att Påhlsson fått känning i benet.

Även om matchen sedan tappade lite i tempo kontrollerade Öster det mesta och det märktes att halmstad saknar spelare på ett par nyckelpositioner. Knappa halvtimmen in i matchen glimrade det till när Kozica trots en rejäl tröjdragning slet sig loss från unge hemmaspelaren Karlsson och spelade ut på Magnusson som sökte en snabb låg boll in framför mål, där Westermark var nära men målvakten han precis före på bollen.

Minuten senare skapade hemmalaget vad som nog var deras bästa chans i matchen när Viktor Granath på en långboll lyckades riva omkull Adolfsson, men i det jobbet tappade så mycket fart att Prekovic utan besvär hann först till bollen och kunde få undan den.

I 41a minuten såg vi ett nytt snyggt samarbete på högerkanten, där vi i år ser ut att sikta mer på att variera inläg med inspel längs marken, närHerdonsson spelade fram Magnusson som hittade en kort boll inåt bakåt på Kozica som lyfte in framför mål där Westermark precis fick vika sig mot bjässen Johansson.

Innan paus han vi se en dribblingsräd av Sigurgeirsson som inte tog slut förrän han fastnade på siste utespelaren, och minuten före paus ett riktigt vasst läge där Magnusson först blev nedtryckt rätt rejält framför mål och bollen sedan slank ut till Bergmark Wiberg som försökte lyfta bollen förbi målvakten in i bortre men fick se Nilsson Säfqvist göra en jätteräddning när han sträckte ut och petade bollen över ribban.

Vi som hade oroat oss för att Östers övertag före paus berodde på att man spelade en mer startbetonad elva medan Halmstad spelade varsin jämn elva per halvlek fick svar på tal tämligen omgående när nio nya spelare ("Preka" och Starke Hedlund kvar på plan) gick in och satte tonen direkt efter paus.

Två minuter in skapade Öster ett bra läge efter att ett snabbt uppspel gett inkast och Vladimir Rodic spelade fram André Gustafson inne i straffområdet. Gustafson var dock lite väl ödmjuk och försökte spela fram Daniel Ljung istället för att vända och gå på eget avslut, vilket resulterade i en offsideavvinkning.

Östers mittfält vann dock tillbaka bollen direkt på den långa insparken och nu kom man istälet med fart. Ljung spelade Niklas Söderberg som höll i den innan han petade vidare ut på Gustafson. Den unge anfallaren såg ut att hålla i bollen alldeles för länge, men visste uppenbarligen precis vad han väntade på innan han dunkade in bollen i vänstra burgaveln bakom Nilsson Säfqvist.

HBK kunde ändå reducerat ganska omgående, när Dahlström stod för bra förarbete och sökte en väldigt öppen Villiam Granath framför mål, men Theo Johansson läste spelet bra och bröt och kunde rensa.

Istället bjöds vi två minuter senare på en riktig delikatess, när Bladh-Pijaca spelade Rodic, som tog ett par meter inåt i banan innan han satte en magiskt yttersida med högerfoten runt en HBK-försvarare in via stolpen i bortre burgaveln.

Nu var Öster på lekhumör och i 58e minuten var det nära 0-4, efter att rutinerade Halmstadbacken Olsson totalmissat en rensning och Varmanen bjudits på ett friläge, men Nilsson Säfqvist hann ut bra och täckte av skottbanan.

Även om Halmstad lyfte spelet lite handlade det fortfarande mest om ett lag, och i 71a minuten var det nära igen. Öster kortpassade sig in från vänster och hade fyra man runt HBK:s box innan Gustafson avslutade lågt och målvakten fick göra en ny bra räddning.

I 77e målet kom så till slut ett fjärde mål. Heronsson, nu inhoppad på vänsterbacken efter att Theo Johansson klivit av, lyfte en lång boll upp på Rodic som hann ikapp den precis före kortlinjen och slog en låg boll in fgramför mål där Gustafson tryckte in sitt andra mål för dagen.

Öster var inte riktigt nöjda ändå. I 82a minuten bjöds vi på ett mönsteranfall längs vänsterkanten, där Prekovic kastade ut till Herdonsson, denne väggspelade sig fram med Bonnah och rundade Wallentin innan han spelade inåt. Gustafson tog emot och direktskarvade till Bonnah, som spelade vidare till Söderberg. Denne petade bollen förbi en försvarare men blev lite väl ivrig, och gick på eget avslut fast Rodic hade öppet mål och fick se målvakten få en fot på bollen innan försvaret kunde rensa undan.

De sista minuterna tog hemmalaget tag i sitt spel lite mer och i 90e minuten kunde det blivit riktigt farligt när Mehmeti sökte Johansson, men Månz Berg stod för en vältajmad glidtackling och avstyrde ut till hörna. Hörnan ledde sedan till ett av få avslut på mål från hemmalaget, men Wallentins nickskarv gick tämligen rakt på och oroade knappast Prekovic.