Skön avslutning på våren

Det utlovade åskovädret nådde aldrig Vångavallen men TFF-spelarna slapp inte bombardemang för det. Ett Öster som bestämt sig för att gå in i juli månads lillsemester på bästa möjliga sätt öste på från start, och det var underligt att det dröjde över en halvtimme innan första målet. Detta gjordes av dagens hattrickskytt, Daniel Ljung som nog får betraktas som en högoddsare att sätta tre bollar.

Rodic, Johansson, Lundahl Persson

52' Söderberg (Aliev)
82' Hedlund (Kricak), Thorisson (Varmanen), Rodic (Ljung), Johansson (Mörfelt)
Mer statistik på förbundets matchsida och fotbollplay.

Se matchen i efterhand på Max/Discovery+

FOYSTON OM MATCHEN:

"Jag har sett en del av Trelleborg och de är ett bra lag om man låter dem få till sitt spel. Vi nådde upp till den intensitet vi vill ha i spelet mot Helsingborg och det var superviktigt för oss att göra det idag igen och visa att det inte var en tillfällighet, att vi kan visa samma vilja och energi borta som vi gjort hemma.

Vi satte  den intensiteten tidigt och förtjänade att få spela vårt spel. Målet kom välförtjänt tycker jag.

Efter paus kommer de ut med mer energi och vi har lite tufft men målen kommer och ändrar matchen.

Jag är extremt stolt över gruppen, den gemenskap vi har och det sätt vi fått ut det de två senaste matcherna. I de matcherna ser vi en annan nivå, som lurat i skuggorna men inte visat sig helt men nu är den där. Vi tappar Manne (Kusu) sent och Rodic är inte helt frisk men vi går ut och fortsätter jobbet vi gjorde senast.

Det är inte lätt att gå ut med samma energi efter en sån match som vi gjorde mot Helsingborg på hemmaplan med en stor klack i ryggen men vi kände nästan samma stöd idag. Det är fantastiskt att se dem samlas utanför Visman på väg på bussarna, och varenda supporter gör skillnad. Särskilt att få fira med dem är fantastiskt.

Nu går vi in i sommaruppehållet på bästa vis. Nu förtjänar killarna lite vila."

Vädrets makter var med Öster under söndagen men på plan blev det tufft direkt, när Alibek Aliev fick en smäll över knät innan halvminuten hade spelats, och kunde spela vidare men hämmades uppenbart och fick gå ut strax efter halvtid (och hade svårt att gå efter matchen). Hemmalaget verkade ha insett vikten av en stark inledning och kom också till matchens första avslut efter tre minuter men Culum avslutade högt över på Godwins fina förarbete.

Därefter blev det i ärlighetens namn mest Öster. I fjärde minuten försökte Albin Mörfelt springa rakt genom en försvarare men fick åtminstone en hörna med sig. Denna kunde blivit riktigt farlig då den gick lite högt för målmand Beck Larsen men mittback Ogwuche var på plats och kunde nicka undan.

I sjätte minuten var Östers höga press nära att ge utdelning när Albin Mörfelt vann boll högt och spelade Adam Bergmark Wiberg varpå Öster kom med fem man mot tre. Tyvärr sprang Aliev, som annars hade bäst läge, offside och ABW fick söka en kort passning på Mörfelt som inte riktigt lyckades ta emot bollen.

Fyra minuter senare fick vi se en av årets bästa chanser när Tatu Varmanen slog en fantastisk boll upp på Bergmark Wiberg, som blir väldigt fri ute till höger men väljer att slå en fin passning mot bortre där en helt ren Aliev (som kan ha trott att han var offside, men var i linje med bollen när den slogs) som inte kan ha varit många centimeter från att få en tå på bollen.

Nu började skillnaden mellan lagen bli allt större och i 13e minuten borde nog första målet kommit. Adam Herdonsson bröt ett slarvigt uppspel på mittplan och spelade in på Aliev, som slog en delikat chip ut mot en Mörfelt som hade mycket yta men unnade sig att ta ner bollen och sedan tappade den i andraläget när målvakten hunnit ut. Öster hann dock med ett tungt avslut av David Seger som Ogwuche kunde täcka undan i samma sekvens.

Förutom en TFF-kontring i 22a minuten, där Mattis Adolfsson visade upp sin fina snabbhet och lätt avväpnade Bohman, var det Öster som dominerade spelet fram tills knappa halvtimmen hade spelats. Då jobbade hemmalaget ändå fram en hörna och jobbade sig kvar någon minut runt Östers straffområde.

Att skåningarna tilläts stiga upp hade dock sina plus. I 33e minuten vann Seger en nickduell på egen planhalva, Bergmark Wiberg spelade upp på högerkanten och Mörfelt lyckades peta bollen förbi en stenhårt satsande Ogwuche och skapa sig oceaner av yta på högerkanten, som han sedan utnyttjade på bästa vis. Hela Vångavallen trodde bollen skulle komma på en rusande Aliev framför mål men Mörfelt serverade en helt fri Daniel Ljung, för dagen i en ovant offensiv roll som vänsterytter i vad som bara kan beskrivas som ett 4-2-3-1. Ljung visade enorm kyla när han tog sig tid att ta emot bollen innan han placerade upp den i högra krysset utan mankemang.

Fem minuter senare visade Ljung att han trivs i anfallet, när han läckert lyfte bollen över Godwin för att sedan klacka ut den på Bergmark Wiberg som jobbade fram en vänsterhörna. Hörnan blev lång men jagades ikapp av Seger, som prickade in en riktigt bra boll mitt framför mål där Aliev fanns men fick nicken snett och bollen studsade undan.

Nu höll Öster i bollen bra och i 41a minuten spelade Ljung ut bollen fint till vänster på Seger, vars inlägg tydligt tog på Godwins utsträckta arm långt bakom kroppen men domare Melin lät spelet gå vidare. Öster malde ändå på och halvminuten senare jobbade Seger fram en hörna som Lukas Bergquist med sedvanlig precision prickade på skallen på Ljung som styrde in sitt andra mål för dagen i bortre burgaveln.

I den första av tre stopptidsminuter kunde det sedan blivit mer, när Mörfelt skickade ett rappt avslut från kanten som målvakten precis kunde parera, och returen strök strax förbi en helt fri Aliev vidare ut på plan.

Efter paus såg vi inledningsvis ett kanske väl bekvämt Öster, som inte alls jagade hemmalaget på samma sätt som i första halvlek. Trelleborg kunde också skapa sitt bästa läge dittills fem minuter in i andra när en konstig luftpastej studsade längs med linjen och Culum påpassligt snappade upp den och skapade ett jätteläge när han spelade in till Salamaa men uppoffrande blockeringar av först Bergquist och sedan Kricak avväpnade läget till en nedtagning av Wallinder.

I 58e minuten var det istället Öster som var nära att utöka när nyss inbytte Niklas Söderberg fick en bra boll från ABW och avslutade tätt utanför högra krysset.

Öster styrde sedan spelet men kom inte till några farliga lägen förrän i 68e minuten när Bergmark Wiberg slog en låg boll in på Ljung som försvaret tvingades styra ut till hörna. Denna lönade sig väl när Söderberg gick upp för nickstyrning vid första men inte nådde bollen, och en hemmaspelare styrde in 0-3 i nät.

Denna gång skulle hemmalagets replik dock komma tämligen omgående. I 72a minuten satte Godwin en lång boll upp mot Bohman, som satte en ganska brysk tackling på Adolfsson för att sedan ha fri lejd mot mål och kunde placera in reduceringen till vänster om Wallinder.

Trots reduceringen kändes det aldrig stressat bland de rödblå, utan spelarna fortsatte efter den modell man ställt upp och det skulle betala sig. Dryga tio minuter före full tid spelade de rödblå runt bollen precis runt offensivt straffområde nesligt länge och det mynnade till slut ut i ett riktigt tjusigt mål.

I 80e minuten spelade Varmanen ut bollen på Mörfelt som lyfte in den framför mål där ingen annan än Daniel Ljung satte pannan till och styrde in sitt tredje mål för dagen i bortre burgaveln.

Öster ville dock mer innan man går på kort sommarlov. Det var de rödblå som spelade runt i slutet och inte (bara) för att döda tid. Inbytte Theodor Johansson jagade ett par svåra långbollar och i 86e minuten var det nära ett femte mål när Bergmark Wiberg stal bollen fint från Ogwuche och avslutade centimeter utanför högra stolpen.

Därefter höll Öster mest i bollen och kunde fira in sommaruppehållet med att kullerbytta framför klacken, anförda av dagens hattrickskytt Ljung.