Sen kvittering i tidiga toppmötet

Trots en missad straff och en första halvlek som lämnade mycket att önska blev det en pinne mot tippade topplaget Degerfors efter kvittering på stopptid av Albin Mörfelt, och coach Foyston känner att det var ett psykologiskt viktigt mål.
-  När du leder med 1-0 och förlorar kan det svida som en förlust och när du gör en sen kvittering som vi gjorde idag känns det nästan som en vinst.

Johansson, Lundahl Persson, Varmanen

62' Mörfelt (Rodic)
80' Söderberg (Ljung)
90+7 Hedlund (Seger)

Mer statistik på förbundets matchsida.

FOYSTON OM MATCHEN:

"Vad jag är mest nöjd med är att vi aldrig ger upp. När vi får straffen är det något vi förtjänat med en chans där vi kunde gjort mål. Vi har pratat mycket i gruppen om att vara motståndskraftiga, att inte låta oss slås ned av motgångar och vi såg det på hur vi jobbade på idag. När du leder med 1-0 och förlorar kan det svida som en förlust och när du gör en sen kvittering som vi gjorde idag känns det nästan som en vinst.

Vi vill förstås alltid vinna hemma men det var en viktig poäng mot ett bra lag. Vi vill alltid bli bättre och idag har vi mycket vi kan lära oss av från första halvlek och bli bättre på, men den här sortens matcher händer.

Publiken som stöttade och vägrade ge upp gav oss den energin vi behövde, och att se deras glädje när kvitteringen kom var fantastiskt, vi hoppas de vill komma tillbaka och fortsätta hjälpa oss.

Degerfors var mycket bättre i första halvlek, hade många omställningar. Vi bjöd dem på mycket med våra misstag men Robin räddade oss flera gånger. Andra halvlek var betydligt bättre, vi skapade mer och hade 6-5 i chanser totalt tror jag. De hade friläget som Robin gjorde det riktigt bra på, men annars tycker jag man såg oss i andra halvlek, som vi vill spela fotboll.

De har ett riktigt bra försvar och deras backar stänger inläggen bra, men vi började se luckor mot slutet. Killarna vi byter in är inte så mycket avbytare som avslutare och Niklas gjorde ett riktigt bra jobb på sin position och Albin gör ju målet. 1-1 känns ganska rättvist i slutändan."

Årets seriepremiär inleddes med en högklassig avtackning av förre lagkaptenen och Österlegendaren Månz Berg, som synbart rörd av det fina tifot tog emot blommor av klubbchefen Jens Magnusson före matchstart inför de drygt 4000 tappra som trotsat polarvindarna.

Sedan avtog firandet tyvärr ganska snabbt när Degerfors visade att man menar allvar med att vilja tillbaka till Allsvenskan direkt, och det var värmlänningarna som tog tag i taktpinnen från start. Bara dryga minuten hade gått när ett inlägg från vänsterkanten hittade lagkapten Bouzaiene i bra position precis utanför målområdet, och nicken fick bra fart men Robin Wallinder i Östers mål fick inleda säsongen med en bra räddning direkt från start.

Gästerna fortsatte vara ofina nog att utnyttja bjudningar från hemmalaget, och hade ett avslut av Ohlsson i ribbans ovansida och ett skott från Lindgren i stolpen som resultat av dessa bara första fem minuterna.

Östers första läge i sjunde minuten var en fin lyftning av Adam Herdonsson fram mot Daniel Ljung, som hade Alibek Aliev oc Adam Bergmark Wiberg med sig inne i mitten, men inte riktigt nådde den svåra nedtagningen och Degerfors målvakt kunde plocka bollen.

I åttonde minuten blev det sedan riktigt farligt i andravågen efter en hörna för Degerfors. Ohlsson lyfte en fin boll mot Wallin på bortre stolpen, som nog trodde han spräckt nollan med sin bra nick men Wallinder fick näven mellan. På returen fick sedan Wallinder ut vänsterbenet och hann blocka Lindgrens avslut från nära håll.

Efter en jobbig inledning började Öster ta sig in i matchen, men med två bortslagna frisparkar rakt på målvakten ur "Matte Pavic-läget" gjorde man sig själv inga tjänster. I 13e minuten kom så ett bra inlägg från vänsterkanten som nickskarvades i båge mot bortre av Daniel Ljung, men bollen var lite för brant för att Vladimir Rodic skulle nå den innan den stack över kortlinjen.

Ljung hade sedan en bra kombination med Rodic tre minuter senare som förtjänade ett bättre öde, men försvaret kunde rensa till inkast.

Matchen jämnade sedan ut sig och Öster tog över mer av spelet, men i 27e minuten kunde Degerfors göra det man inte klarade i den starka inledningen. Mammar slog ett flackt inlägg från vänsterkanten som Holmén kanske styrde, men i alla fall lyckades ställa Östers försvar så  Abdulla fick bra läge och kunde klippa in ledningsmålet.

I 34e minuten kom sedan ett läge som kan diskuteras, när Bergmark Wiberg jagade en lång boll och en Degerforsförsvarare slog bollen hemåt, förvisso så okontrollerat att han nästan ställde målvakten men ändå en hemåtpass med fötterna men domare Oppong lät det passera.

Två minuter senare gjorde Mattis Adolfsson ett bra jobb när gästerna lyfte in bollen från vänsterkanten mot en i stort sett fri Lindgren, men Östersmittbacken hann ner och styrde tryggt ut bollen till en resultatlös hörna istället för ett jätteläge.

På stopptid stod sedan Öster för en riktigt bra kvitteringschans. Bergquist lyfte in en frispark från långt håll, och när bollen nickades tillbaka ut stod han för bra jobb och vann den innan han lyfte in den framför mål där David Seger nådde högst och fick bra kraft i nicken, men målvakten kunde ta avslutet.

Inledningen av andra halvlek präglades av mycket slarv från båda sidor, åt båda håll. Det bjöds på chanser som sedan inte drogs nytta av, som i 54e minuten när Östers försvar gav bort bollen i ett uppspel och Degerfors fick ett bra läge men Holmén i sistaläget klackade bollen till ingen.

Minuten senare lyfte Herdonsson ändå in en bra boll från höger som gick precis över Aliev innan försvaret kunde rensa ut till hörna. På denna höll det på att sluta illa när bollen rensades till Lindgren som sprang sig helt fri, men Wallinder väntade ut anfallaren och räddade till synes enkelt avslutet.

I 58e minuten hettade det till åt andra hållet. Rodic lyfte in bollen på Aliev som nickskarvade mot en helt fri Bergmark Wiberg som revs ner av Bouzaiene och fick en solklar straff. Straffen togs av ABW själv som inte alls fick till den utan slog bollen rakt i magen på Jakobsson som hade gått åt rätt håll.

Nu hade Öster ändå tagit över spelet helt och i 61a minuten kunde kvitteringen mycket väl kommit när Ljung tog ett av de där avsluten från 20 meter vi så ofta saknar, och skickade bollen hårt men halvmetern över högra krysset.

Två minuter senare fick vi se ett av många bra inlägg för dagen av Bergquist när han jagade upp en svår boll och piskade in den framför mål där Ljung fick lurig båge på nicken och tvingade målvakten att styra ut bollen till hörna.

I 68e minuten såg vi en situation mellan långa män, när nyss inbytte Fisic stal bollen och var ytterst nära att hitta in till en helt fri "Pang" Abdulla, men Adolfsson läste spelet väl och hann mellan med foten och avstyrde innan det blev farligt.

I 73e minuten bjöds vi på en bländande insats av Manasse Kusu, som annars blandat i sina insatser under kvällen.  Innermittfältaren tog boll precis utanför eget straffområde och tog den 50 meter upp i plan, medan han lurade bort flera värmlänningar innan han spelade ut bollen till höger. Även om anfallet inte resulterade i mer än ett fint inlägg från Seger som sånär nådde Aliev och ett täckt skott av Herdonsson var det en detalj som förtjänas att minnas.

Tolv minuter före full tid fick vi se ett bra exempel på moral när Adam Bergmark Wiberg tappade bollen till Fisic på mittplan, men tog en jättelöpning hemåt och avväpnade anfallaren precis utanför eget straffområde.

I 85e minuten kunde kvitteringen sedan kommit när Bergmark Wiberg lyfte in bollen mot Aliev, som nådde högst men inte fick mer kraft i nicken än att Jakobsson kunde ta den.

Nu visste Öster att det var nära och spelade runt bollen bra, och i 86e minuten var det ytterst nära att ge utdelning. Snabbt kortpassningsspel runt degens straffområde ledde till en öppning där Herdonsson spelade in på Söderberg som rullade savslutet hårt men centimeter utanför vänstra stolpen.

När klockan sedan tickade över 90 och in på de fyra stopptidsminuterna började det se mörkt ut, men klacken körde på och laget verkade ha fortsatt ork i benen. I tredje tillägsminuten jagade ABW och stressade fram ett inkast som han själv kastade snabbt till Kricak. Mittbacken skickade tillbaka till yttern som vände bot sin försvarare och slog ett av de där inläggen vi älskar. Detta passerade förvisso precis över Aliev men vad gjorde det när Mörfelt fanns precis bakom och kunde trycka in kvitteringen mot sitt tidigare lag.

Slutsekunderna på förlängningen blev sedan minuter när  bjässarna Fisic och Adolfsson kolliderade direkt på gästernas långa boll efter avspark och blev liggande, varpå viss förvirring uppstod kring vilka som skulle tillåtas komma tillbaka in i spel. Till slut slog Degerfors ändå bort sin frispark och tiden rann ut, och vi kunde räkna in en ganska rättvis delad poäng i premiären.