Seger mot TFF efter straffräddning

Trots en lite darrig avslutning kunde vi mot Trelleborg räkna hem den sextonde poängen av de senaste arton möjliga, trots en lite svagare insats än de laget skämt bort oss med nyligen. Nicos mål och Damirs straffräddning var dock fotbollsgodis att ta med sig.

ÖSTERS IF - TRELLEBORGS FF 1-0 (1-0)

1-0 12 Mortensen

Mehic
Karlsson - Örnblom - Berg - Silverholt
Johansson - Drott - Rochester Sörensen - Petrovic
Mortensen - Keene

61' Johan Persson (Rochester Sörensen)
78' Henningsson (Johansson), Alexandersson (Mortensen)
83' Nordström (Keene)
Mer statistik på förbundets matchsida. Referat kommer under natten

DENIS VELIC OM MATCHEN:

"Jag är självklart jättenöjd med de tre poängen, men jag kan inte säga att jag är jättenöjd med prestationen om jag ska vara helt ärlig - och jag tror inte att nån av våra grabbar är det heller.

Vi känner att vi kan prestera bättre, men vissa dagar så stämmer det inte riktigt. Vi har en motståndare som gör det ganska bra och vi har inte riktigt orken och energin idag och får inte riktigt till spelet.

Samtidigt visar vi också att vi har kvalitet där framme och vi har en fantastisk kvalitet där bak.

Jag tycker att första halvlek är helt okej, men den böljar för mycket för att jag ska vara helt nöjd. Andra tycker jag inte vi är bra alls, egentligen. Vi har lite ströanfall som blir för korta, vi går alldeles för fort framåt och har nästan inga längre bollinnehav. Vi lever farligt i andra halvlek med straffen och allt.

Idag har vi tur... eller inte tur, Damir är en skicklig målvakt så det är ju skickligheten som hjälper, men en lite kämpig match så jag är otroligt nöjd att vi får med oss tre poäng.

Trelleborg är ett bra lag som hamnat i en svacka och är lite uddlösa framåt men de kommer att börja plocka poäng igen, det gäller bara för dem att få den där första segern.

Match på lördag igen, vi får hoppas på en bättre prestation då."

Matchen gällde mycket, inte minst för bortalaget, Trelleborg inledde matchen tufft när brofästesfostrade Hallberg d.y. redan i 45e sekunden satte en hoppspark i bröstet på Nicolas Mortensen - en satsning som garanterat gett kort tio minuter senare.

Om Öster var överoptimistiskt ska vi låta vara osagt men bara två minuter senare släppte försvaret till en rejäl chans när Safiu visade sin styrka och spurtade från Östers backlinje på en långboll, men valde att inte avsluta och sprang sig ur jätteläget för att istället slå ett inlägg som passerade allt och alla.

Öster tog sedan över utan att briljera, men i 7e minuten fick vi se en snygg framspelning från Stefan Karlsson som Calle Johansson gjorde ett bra jobb med att hinna upp, men sedan vinklade inlägget lite för mycket bakåt för att nå måltavlan Nicolas Mortensen och en mittback kunde rensa bollen.

I 11e minuten hittade Marc Rochester Sörensen fram till Petar Petrovic med en bra boll i steget och vänsteryttern tog sig in i straffområdet innan han sökte James Keene med en låg boll inåt, men engelsmannen hamnade fel i mottagningen och kunde inte ta avslut.

Minuten efter spelade Jonathan Drott fram Johansson som fick precis perfekt båge på sitt inlägg för att det skulle passera den försvarande mittbacken och nå Nicogol där bakom som resolut tryckte in 1-0 i vänstra burgaveln.

Gästerna stack ändå upp. I 16e minuten lyfte man in en frispark som droppade farligt men rensades av Filip Örnblom. Istället jobbade Öster två minuter senare fram en bra omställning (när såg vi senast så många bra löpbollar i steget på en ytter som idag?) där Petrovic efter en löpning över nästan hela plan rullade bollen mot bortre stolpen där James Keene var några decimeter från att nå den och få öppet mål

Keene var sedan inblandad i matchens kanske mest dramatiska incident i 24e minuten, när han jagade en missad hemåtnick och såg ut att vinna löpduellen mot backen Kalle Larsson när målvakten Hampus Nilsson kom ut och rensade stenhårt men kolliderade illa med Larsson, en krock som tvingade Nilsson att byta med misstänkt hjärnskakning.

Matchen tappade rejält i tempo i väntan på målvaktsbytet, men med dryga halvtimmen spelad jobbade Öster fram en bra chans när Calle Johansson gick själv från dryga halvplan genom ett utspritt TFF-försvar in i straffområdet innan han försökte ett lurigt lågt avslut som tyvärr fastnade på en kvardröjande försvararfot.

Gästerna hade dock tagit sig in i matchen och i 34e minuten tog sig Norrköpingslånet Björk snubblande in i straffområdet där han ville ha straff för en boll som förvisso såg ut att ta på armen på Örnblom, men i detta fall en arm som hölls stenhårt in mot kroppen och är svår att inte ha där.

Två minuter före paus kom en situation som borde gett mer, när Stefan Karlsson jobbade in bollen till Mortensen, som inte tyckte han hittade något läge utan spelade tillbaka ut på Johansson, vars inlägg blev lite för grunt så Keene fick räcka väldigt långt bakom tyngdpunkten och nicka med nästan bakhuvudet, ett avslut som  hade svårt att oroa TFF-målvakten.

Oroade många skåningar gjorde nog ändå inbytte mål-Larsen när han på en minuts stopptid gav sig ut femton meter utanför sitt straffområde för att nicka undan bollen framför Keene, och sedan var så kall att han stannade kvar där ute och även nickade undan returen innan han vände åter in i kassen.

Gästerna inledde piggast efter paus men deras offensiv höll på att straffa sig i 48e minuten när Calle Johansson drog upp en omställning längs vänsterkanten och hade rödblå med sig inne i mitten, men rutinerat försvarsspel av gästernas Tiderman gjorde att detta bara mynnade ut i en frispark.

Denna kunde dock blivit farlig när Petrovic klippte in bollen framför mål för styrning men när ingen Österpanna dök upp såg det bara ut som ett halvhyfsat skott målvakten inte lyckades hålla.

När Öster såg ut att ha återtagit greppet om matchen stack gästerna i 56e minuten upp och lyfte en boll in mot mitten som styrde olyckligt på en försvarares arm, och straffen var oundviklig. Fram klev skåningarnas bäste spelare Safiu, som hade revansch att utkräva på Mehic för dennes straffräddning i försäsongsmötet i Tipshallen i vintras. Mehic gick åt höger och Safiu såg ut att rulla bollen in i tom bur, men en magiskt kvarsläpande Mehicfot fanns inte bara på plats, utan hade kraft nog att styra bollen i en båge upp över ribban till hörna.

Med precis timmen spelad jobbade Mortensen fram en jättechans när han stal bollen vid mittlinjen och drog upp ett anfall, men trots snygga finter kunde till synes orättvist långe TFF-mittbacken Jönsson nå ut med en häl och täcka avslutet.

Öster var nära att utöka även i 67e minuten, när Petrovic lassade på ännu ett av sina tunga skott som målvakterna inte kan hålla, men Mortensen kom ur vinkel på returen och försökte istället spela bakåt mot Petrovic, en boll som bröts av TFF-försvaret.

Med 20 minuter kvar såg det oroande ut när Safiu var nära att ta sig genom Österförsvaret, men denna gång gick Ghananen för hårt fram i duellen mot Örnblom som fick frispark

72a minuten blev händelserik när Mortensen först gick omkull i TFF:s straffområde men fick frispark mot sig för hands. Blixtsnabbt drog skåningarna istället igång ett anfall som Österförsvaret tvingades täcka ut till hörna. Denna mynnade till slut ut i en imponerande bakhuvudsnick av inbytte dansken Köhler, som kunde blivit livsfarlig om Mehic inte stått precis rätt där han lugnt kunde plocka avslutet.

I 78e minuten gjorde Öster ett dubbelbyte som två minuter senare var nära att ge jackpott. Alexander Henningsson fick bollen på sin högerkant och rullade en boll in på foten för Simon Alexandersson, men återigen höll sig Tiderman framme och störde tillräckligt mycket för att anfallaren inte skulle kunna hålla avslutet på mål.

I sista ordinarie matchminuten borde Öster stäng matchen nr Henningsson stod för en fin boll fram till Karlsson och Öster var tre mot två strax utanför gästernas straffområde. Karlsson valde dock att inte spela Petrovic som tagit en bra löpning in i mitten utan spelade istället ut på Alexandersson, som kom steget för sent till bollen och fick springa ut ur vinkel och hämta bollen.

Öster kunde även skapat ett bra läge i andra stopptidsminuten när Petrovic nickskarvat fram en Henningsson som ångade på i full fart och hade Alexandersson i mitten, men en cynisk/smart nedsparkning (beroende på färgen på åskådarens tröja) från Erik Andersson satte stopp för detta sista Österanfall och satte lite oro i de rödblå, men trots en extra stopptidsminut kunde de blåtröjade inte utjämna utan Österspelarna fick för tredje hemmamatchen i rad slå segerkullerbytta mot ett imaginärt East Front på södra ståplatsläktaren.