Seger i cup-genrepet

Måldags för Söderberg

Freddy Söderberg petar in 2-0 på Zlojutros fina inlägg.

Med dryga en månad kvar till den Allsvenska premiären spelade Öster på söndagen sin sista träningsmatch (åtminstone hemma) för denna försäsong. Ett fysiskt spelande Varberg avfärdades till slut med 3-1 i en match där målvakternas skicklighet (och i viss mån tur) höll nere siffrorna.

73 Bojanic (Bergholtz)
81 Wihlborg (S Karlsson), Henningsson (Pavey), Birgersson (Velic)
91 Johan Andersson (Elvby)

Öster ställde i försäsongens sista hemmaträningsmatch upp med en startelva som förmodligen var mycket lik den vi får se i Malmö om en vecka. Trots det lossnade spelet inte riktigt som man kunde hoppats mot ett hårt krigande Varberg - förrän möjligen i matchens sista fjärdedel.
Det var istället gästerna, som genom Växjöbekante Modou Barrow var ytterst nära att ta ledningen sju minuter in i matchen. Ur ingenting klippte gambianen till och träffade Nadjs vänstra stolpes insida stenhårt, men lyckligen fanns ingen hallänning framme för att hugga på returen.
Det skulle dröja till elfte minuten innan Öster skapade något som liknade en chans. Denis Velic kapades hårt strax utanför gästernas straffområde, men slog själv frisparken i höjd med Tipshallens nya blanka ventilationssystem.
Dryga fem minuter senare blev det desto farligare. Först rullade vänsterkanten upp ett fint anfall där bollen till slut hamnade inne hos Velic, och trots att hans passning mot Pavey bröts vann Öster tillbaka bollen och fick in den mot en helt fri Freddy Söderberg, men Varbergsmålvakten Dan Sadé hann precis ut och styrde undan bollen.
Velic fortsatte visa att han trivs bra i årets mer uttalat offensiva roll, och fick i 21 minuten än en gång bollen i bra läge i gästernas straffområde efter ett lågt inlägg från Pavey - men även detta avslut gick högt över.
25 minuter in i matchen hoppades publiken igen, när Söderberg fick bollen inne i straffområdet efter ett inlägg från Stefan Karlsson, men Freddy fick ingen riktig träff på volleyn utan den studsade retfullt i famn på Sadé.
Dryga minuten senare skulle hemmalaget ändå få in bollen. Zlojutro jobbade bra framme till vänster, och öppnade upp försvaret innan han spelade Elvby, vars skott täcktes av en försvarsrygg men slutligen hamnade hos Bergholtz, som kunde klippa in ledningsmålet diagonalt bakom Sadé.
Därefter följde en period av smågruffigt spel, där ingendera laget skapade några egentliga chanser. Mot slutet av halvleken tände Öster ändå till igen. Sex minuter före paus hann Pavey upp en boll längs sidlinjen och serverade Elvby, som tyvärr även han verkade tittat på ett avsnitt för mycket av Sikta mot stjärnorna. Minuten senare var det nära igen, när Velic lyfte fram bollen mot Söderberg som försökte älgkaratesparka in bollen, men missade den med någon decimeter. Ytterligare två minuter senare underhöll firma Bojent/Zlojutro med ett snyggt väggspel, där bollen till slut hamnade hos Pavey som tvingade Sadé till en bra räddning.

Öster startade andra halvlek betydligt piggare än första, och redan i inledningsminuten stressade Söderberg Varbergsförsvaret men lyckades inte få med sig bollen. Minuten efter var det nära igen när Pavey prickade in ett inlägg mot Söderberg, som en Varbergsback dock kunde nicka undan med en hög rensning.
Ännu en minut senare bjöds vi på en riktig delikatess. Stefan K knorrade in en boll på Söderberg, som lurade ut försvararna mot kanten innan han klackade fram Kenny Pavey som klippte till stenhårt, men i lagom höjd för att Sadé skulle klara att styra ut den till - en resultatlös - högerhörna.
I 53 minuten skapade Elvby ett bra läge, när han stal en för kort passning i ett Varbergsuppspel och vips var Öster tre man - Söderberg, Velic, Elvby som fortsatt löpningen - mot två Varbergsförsvarare. Velic pressade Sadé med sitt avslut, men kunde nog övervägt att spela någon av medspelarna som kom i bra fart på varsin sida utanför.
Tio minuter in i andra kunde Varberg så bryta hemmalagets dominans. Först med en frispark som lyftes in från långt håll där Nsima Peter var framme och högg mot Nadj, och två minuter senare med en ny frispark från Tillman, som Nadj boxade lågt och även råkade få med sig Patrik Larsson som blev liggande en stund.
Freddy Söderberg hade fått smak för klackframspelningar, och i 63 minuten spelade han fram Zlojutro med en dylik, bara för att efter ett inlägg få tillbaka bollen via Velic. Denna gången fick Söderberg bättre träff på volleyn, men Sadé visade än en gång bra reflexer och räddade nere vid stolproten.
Två minuter senare uppstod stor förvirring när assisterande domaren signalerade offside efter att en Varbergsspelare rensat bollen mot Velic, som blev av med sitt friläge och mycket visuellt visade sitt missnöje med linjedomarens kapacitet. Istället fick Öster en hörna, som dock inte gav någon utdelning.
I den pånyttfödda matchen var det minuten senare gästernas tur. En hård Bergholtz-satsning resulterade i frispark, som så småningom renderade ett lågt inlägg tätt framför mål där Peter var nära att kunna stöta in bollen. Minuten senare kolliderade Özdenirok och Söderberg o Varbergs straffområde efter ett bra förarbete från Zlojutro, men domaren valde trots publikens missnöje att fria.
I slutet av matchens intensivaste period fick vi se ännu en bra Österchans. Pavey knoppade in ännu ett precist inlägg, som strök tätt framför pannan på Zlojutro ut till inspark.
Med dryga kvarten kvar kunde ingen protesterat om Varberg hade kvitterat. En låg vänsterhörna slutade i ett bra skott från inbytte före detta Österspelaren Oliver Nedanovski som Nadj precis lyckades rädda, och på returen slog Thommie Persson bollen perfekt i kryssribban och ut.
Minuterna senare vann Putte Bojent tillbaka bollen efter att ett Österanfall sett ut att rinna ut i sanden, spelade snabbt ut till Zlojutro som tog tid på sig innan han la bollen perfekt framför Söderberg som utan problem kunde stöta in sitt första mål för året.
När Öster pressade på för att utöka passade gästerna på att utnyttja luckorna bakåt. Bara minuter efter 2-0 slank Karl Söderström genom efter att Stefan K missat en bakåtnick, men avslutade rakt på Nadj - tur för hemmalaget att han inte fick in bollen till framstormande Peter istället.
Även Denis Velic skulle passa på att göra mål. Med tio minuter kvar fick han bollen efter att Sadé boxat undan ett inlägg framför näsan på Zlojutro, och kunde kallt lyfta in bollen över allt och alla i bortre burgaveln.
Nadj fick ändå ännu ett par lägen att värma upp inför årets första tävlingsmatch. Med sex minuter kvar av ordinarie tid slank Jakob Antonsson retfullt enkelt genom och avslutade lågt, men Östermålvakten fick ner en arm och kunde avstyra tillräckligt mycket för att Wihlborg skulle kunna rensa undan bollen.
Även inbytte Bojanic skulle hinna visa upp sig. Minuten efter Antonssons läge tråcklade den unge Österspelaren sånär sig genom Varbergs försvar, men avslutet han tog när han till slut fastnade nådde inte riktigt fram. Minuten senare spelade han, precis som i torsdags, fram Andreas Wihlborg men skåningen chippade bollen precis över ribban.
I sista ordinarie matchminuten var Henningsson även han nära att näta, när han efter ett par kliv in i banan skruvade bollen runt Sadé i stolpens insida. På returen hade Varbergsmålvakten tur som råkade få bollen upp i luften när han likaväl kunde råkat slå in den i eget mål.
Gästerna ville ändå få med sig ett mål hem till kurorten. På två minuters stopptid var Peter ånyo framme och högg farligt mot Nadj, denna gång efter ett misslyckat skott av Barrow. Minuten senare skulle de till slut lyckas, i matchens sista anfall. Karl Söderström fick rena autostradan på vänsterkanten, och rullade in bollen till Peter som kunde snubbla in den i ett helt öppet mål.

Glädjande att Söderberg fick näta, att Zlojutro fortsätter imponera och att Nadj stod för ett par riktigt kvalificerade räddningar.Oroväckande med Zlojutros rapporterade handskada och Elvby, som i slutminuterna haltade av plan.