Rejäl lektion av Värnamo

Det säger en del när ett lag ligger under med tre mål i halvtid men målvakten varit deras bäste spelare. Så såg det ut mot Värnamo på Kungshall och det var Lundahl Persson som höll oss kvar i matchen första timmen. Mot slutet blev det till och med lite nerv i matchen när Aliev starkt jobbat in reduceringen, och det är just sista 30-40 minuterna Martin Foyston vill ta med från matchen.
- I första halvlek visar vi alldeles för mycket respekt, vi kämpar inte, springer inte våra sistapass är dåliga. Som ett resultat av det har vi inget självförtroende när vi väl har bollen.

Kricak, Herdonsson, Bergquist, Gabrielsson, Seger

46' Kusu (Bladh Pijaca)
61' Aliev (Söderberg), Kricak (Starke Hedlund), Bergquist (Johansson)
65' Seger (Mörfelt)
72' Thorrison (Varmanen), Adjei (Bergmark Wiberg)
80' Herdonsson (Ljung), Gabrielsson (Rodic)
Mer statistik på förbundets matchsida.

FOYSTON OM MATCHEN:

"Det är en kliché men det är verkligen en match med två ansikten. I första halvlek visar vi alldeles för mycket respekt, vi kämpar inte, springer inte våra sistapass är dåliga. Som ett resultat av det har vi inget självförtroende när vi väl har bollen.
I andra justerar vi lite men vi måste tro på oss själva mer, ha rätt mental inställning. Hur du tar löpningarna, hu du möter boll, grundläggande saker.
Hur vi gjorde det i andra halvlek är hur vi borde inlett matchen och jag är besviken på att vi inte gjorde det. Men de här matcherna är till för att lära sig och jag hoppas vi lär oss och tar med det här resten av året.
Nu börjar tävlingsmatcherna men för oss är det också fortfarande försäsong och vi måste ta med oss det vi gjorde i andra framåt. Resultatet är inte fokus men vi såg bra och dåliga saker vi kan ta med oss framåt.
"

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

FÖRSTA HALVLEK

Det sägs ju att ett dåligt genrep ger en bra premiär. Om det stämmer, och vi väljer att se matchen mot Värnamo som genrep för cuppremiären mot Malmö så får Henrik Rydström och kompani se upp. Första halvlek av träningsmatchen på Kungshall i Rydaholm var nämligen jobbig för oss med rödblå ögon att se.

Värnamo fick dominera och när vi väl lyckades bryta slogs bollen allt som oftast bort. Glädjeämnet var målvakten Carl Lundahl Persson som redan i trettonde minuten stod för en jätteräddning när gamle Österspelaren Calle Johansson snyggt spelade fram en fri Gustav Engvall men CLP stod för en riktigt bra räddning - och hade lite flyt när en helt ren Kalu i momentet efter avslutade över.

Glädjen blev dock kortvarig när samme Kalu bara minuten senare bjöds på  ett friläge när Österförsvaret i uppspelet slog bollen rakt på honom och nu kunde Lundahl Persson inget göra.

Kvarten in i matchen lyckades så Öster för första gången ta sig upp mot Värnamos mål och bita sig kvar lite. Förstavågen genom Adam Bergmark Wiberg och Theodor Johansson körde fast lite, men laget spelade runt bollen och halvminuten senare hann Vladimir Rodic först på en svår boll och fick den fram till Bergmark Wiberg som tvåfotade och rullade förbi sin back mot en rusande Niklas Söderberg, men bollen blev för brant och Rasheed i mål kunde norpa den.

Allsvenskarna fortsatte ha mest boll men nu stack Öster upp ibland. Nästan exakt halvvägs genom första halvlek svepte ABW ett fint inlägg från sin vänsterkant mot bortre stolpen, som Tatu Varmanen inte kan ha varit många centimeter från att få pannan på.

Just här såg Östers spel och press riktigt lovande ut och en snabb bollvinst och omställning senare hade man faktiskt en kvitteringsboll i nät efter att Rodic skickat en flack boll in mot Söderberg framför mål som Näsström styde in i eget mål, men linjedomaren vinkade helt korrekt av det för offside på Söderberg.

Tre minuter senare jobbade Calle Johansson, som såg rejält spelsugen ut efter vissa skadebesvär sen återkomsten till Sverige i somras, fram en straff när han lurade efternamnen Theodor att kapa honom precis innanför straffområdslinjen. Straffen förvaltade Engvall - trea i Allsvenskans skytteliga förra året - iskallt när han placerade in den i vänstra burgaveln.

Efter en period med bättre fokus i uppspelen föll nu Öster tillbaka i gamla synder och slog bort det mesta i uppspelen vilket öppnade stora ytor för Värnamos snabba omställningsspel. I 32a minuten misslyckades man flera gånger med att spela sig bort från eget straffområde och vi fick se nästa mål när Engvall sökte sig ner mot kortlinjen innan han skickade en flack boll in framför mål på Berg som styrde in trean.

Engvall borde nog blivit tvåmålsskytt fem minuter före paus, när Calle Johansson fick in en bra boll som skyttekungen mötte vid första stolpen och styrde mot krysset, men Lundahl Persson stod för en jätteräddning och hemmalaget fick bara hörna för besväret.

ANDRA HALVLEK

Efter paus såg vi en helt annan matchbild. Värnamo hade något tidigt skott som styrdes till hörna men halvlekens första riktigt bra chans kom i 54e minuten när Söderberg sökt sig ut på vänsterkanten och rullade en hård boll in genom straffområdet till Daniel Ljung som smugit sig upp och var väldigt öppen, men placerade avslutet i högra stolpens utsida.

Med halvtimmen kvar fick vi sen ny bra reduceringschans när Rodic fick bollen av Varmanen och lyfte en fin boll mot bortre stolpen där Bergmark Wiberg hade bra nickläge men nog blev lite störd av en försvarare som kom flygande och inte fick mer kraft i avslutet än att Rasheed kunde plocka det.

Nu var Öster mycket hetare och i 63e minuten var det nära igen. Värnamoförsvaret slarvade med en rensning precis framför eget mål som Mörfelt kunde sno åt sig och tvinga Rasheed till en bra räddning men i andraläget spelade man runt bollen lite för mycket och kunde inte komma till avslut trots tre man inne i boxen.

I 68e minuten såg det sedan riktigt lovande ut när Ljung skarvade bollen till Rodic som klackade ut den mot sidlinjen till Ljung som kom i full fart och hade både ABW och Söderberg med sig i bra lägen inne i mitten, men då valde domaren - förvisso helt korrekt men väldigt tondövt - att blåsa för Kalus hårda satsning mot Mattis Adolfsson två spelmoment tidigare.

Fyra minuter senare kunde Värnamo istället utökat sin ledning när en ny jättetabbe i Österförsvaret sånär ställde Kalu fri igen, men Lundahl Persson inte bara hann först utan tvåfotade sig också snyggt förbi den framstormande anfallaren och avvärjde.

Kvarten före full tid visade flera av inhopparna upp sig. Alibek Aliev använde sin storlek och styrka som bollmottagare på mittplan och hittade en bra boll upp på Raymond Adjei som hoppat in på vänsterytterpositionen. Adjei flikade vidare på Lukas Bergquist som satt fart utanför och slog ett flackt inlägg in framför mål som Aliev var ytterst nära att hinna på efter en snabb rush upp i banan.

Två spelare som verkar trivas tillsammans i Foystons system är Ljung och Rodic. I 78e minuten låg de bakom en ny farlighet när Ljung spelade ut bollen och sedan fick en snabb lobbad yttersida tillbaka precis i den lucka han pekat på och hade mycket utrymme men valde att rulla bollen inåt istället för att ta eget avslut och skottet togs istället av Seger som inte alls fick till träffen.

En snabb bollvinst av Öster senare spelade Ljung fram Rodic som lyfte en hög boll in framför mål där det var helt öppet men tyvärr inga sandmarinblå utan veteranen Winsth kunde brösta ut bollen till hörna precis innan Adjei hann dit.

Sju minuter före full tid kom sedan ändå reduceringen när en Österspelare (Seger?) stal en boll halvvägs ner på egen planhalva och snabbt lyfte en låg boll upp på Aliev, som tog en bra löpning men såg ut att hamna ur vinkel, men sedan snyggt rullade bollen förbi Rasheed in i bortre burgaveln.

I 86e minuten var det nära ännu en reducering när Bergquist slog en bra låg boll in mot första stolpen som Adjei styrde och tvingade Rasheed att göra en riktigt bra räddning som han sedan fullbordade med att suga in returen precis innan Aliev nådde fram.

Öster jagade sedan men kom inte närmre ytterligare en reducering än i sista odinarie minuten när Oskar Gabrielsson fick en lång boll från Seger och nickade ner framför mål, men både hans nick och Alievs försök på returen fastnade på försvarande utespelare som kunde rensa