Prestigefyllt pris instiftas 2013


I höst introducerar tv-kanalen C More och magasinet Offside Allsvenskans stora pris i samarbete med Svensk Elitfotboll – ett fotbollsevenemang med fullt fokus på Allsvenskan i fotboll. 
Med hjälp av en namnkunnig och noga utvald expertjury ska ett antal utmärkelser delas ut till stjärnorna i landets högsta fotbollsserie. 
Allsvenskans stora pris kommer att tv-sändas den 8 november på C Mores kanaler och fritt på C Sports, samt via ett antal andra plattformar.

Allsvenskans stora pris är ett samarbete mellan C More, Offside och Svensk Elitfotboll. C More äger tv-rättigheterna till Allsvenskan och har över 15 års erfarenhet av högkvalitativa tv-sändningar av svensk fotboll. 

Offside är Sveriges mest lästa fotbollsmagasin och samlar några av landets vassaste skribenter inom ämnet. Svensk Elitfotboll ansvarar för utveckling och genomförande av Allsvenskan och Superettan. 
I evenemanget hyllas spelare och ledare hos Sveriges ledande fotbollsklubbar. Pristagarna utses av en handplockad jury med stor expertis på området. 

C Mores Johan Cederqvist, exekutiv producent sport, har ansvaret för hur det hela kommer att se ut i tv-rutan. 
- Vi har sänt Allsvenskan sedan 1997 och har saknat ett tillfälle att hylla seriens bästa prestationer. Tillsammans med Offside, och med stöd av SEF, har vi därför skapat ett pris som vi tror att både klubbar och supportrar har längtat efter. Det blir inte blanka golv och bankett utan ett fullmatat studioprogram med olika gäster i en underhållande summering av säsongen. 

Offsides chefredaktör Johan Orrenius tycker att det är på tiden att Allsvenskan får en egen priskväll.
- Ingen fotbollsserie ligger oss närmare hjärtat. Allsvenskan är förmodligen det vanligaste samtalsämnet på Offsides redaktion. Den driver vårt magasin framåt och eftersom C More också sätter Allsvenskan i första rummet känns det både roligt och självklart att göra det här tillsammans. 

Pristagarna väljs ut av en handplockad jury som består av 16 lagkaptener, 16 tränare samt 32 speciellt utvalda journalister. Några av kategorierna är Bästa målvakt, back, mittfältare, forward och bästa tränare. Samt kvällens tyngsta pris som går till Allsvenskans mest värdefulla spelare. 

Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist hyllar initiativet och ser mycket fram mot att Allsvenskan nu får ett unikt evenemang skapat med två så starka samarbetspartners som C More och Offside.
- Vi arbetar hårt för att lyfta och profilera ligorna, spelarna och lagen. Detta är ett fantastiskt bra initiativ som kommer sätta välförtjänt fokus på den nationella eliten. Vi vet att det spelas oerhört mycket bra fotboll i Allsvenskan, nu får vi äntligen ett forum där vi får chansen att visa upp och belöna de bästa prestationerna. 

Även bland spelarna uppskattas Allsvenskan stora pris, Malmö FF:s Jiloan Hamad är en av dem som är med och tampas om utmärkelserna.
- Det låter riktigt stort, det har saknats ett evenemang som på ett skönt sätt behandlar Allsvenskan efter säsongen. Ju fler roliga saker som händer desto bättre. Huruvida jag själv skulle kunna vinna är inget jag tänker på, men det är klart att det skulle vara smickrande att få ett pris. Men det är bara att göra så bra ifrån sig på planen som möjligt så har man chansen. 

Allsvenskans stora pris kommer att sändas 8 november i C Mores kanaler samt fritt på C Sports, även för tittare utan abonnemang.