Positivt trots förlusten

Det blev förlust med 2-0 mot Svenska Mästarna Malmö FF i årets cuppremiär, men det fanns mycket positivt att ta med sig i bussen hem. Ett stort bortafölje, att vi ståt upp och länge hänger med ett lag som har ersurser på en helt annan nivå bådar gott.

Bänk:
Basic. Thórisson. Söderberg, Adjei, Herdonsson, Gabrielsson, Johansson, Bladh Pijaca

41' Herdonsson (Starke Hedlund)
71' Adjei (Rodic), Johansson (Seger)¨
81' Söderberg (Aliev)

Mer statistik på förbundets matchsida.

FOYSTON OM MATCHEN:

"Vi gav våra fans något att vara stolta över. Idag visade vi lagom respekt men gick ut och spelade på ett sätt som gör att Malmö var tvungna att respektera oss också.

Vi kom hit för att vinna och skapade chanser så vi kunde haft ledningen i halvtid, det kan inte alla lag säga.

Vi hade en plan för hur vi skulle såra Malmö och spelade efter den. Det är tidigt på säsongen men jag tycker vi visade glimtar av vad vi vill bli.

Framför allt tycker jag killarnas attityd och inställning var fantasttisk idag, kan vi vara såhär konsekvent så kommer det bli bra.

Jag måste tacka fansen för det fantastiska stödet, att så många kom och hördes så bra, det värmer."

Öster visade direkt i cuppremiären att det finns en annan nivå i laget än i inledningen av förra veckans träningsmatch och vågade spela runt bollen en hel del trots det minst sagt namnkunniga motståndet. Det var ändå hemmalaget Malmö som skapade matchens första farliga läge i tredje minuten och det blev riktigt farligt.

Nanasi skickade en frispark mot bortre stolpen där Jansson nickade via Cornelius på Sebastian Starke Hedlund så bollen tog en ruskig båge över Robin Wallinder i Österkassen, men målvakten fick en strålande inledning på sin första träningsmatch i Östertröjan och hann få upp näven och styra bollen via ribban varpå Kiese Thelins avslut styrdes över till hörna.

Efter mycket boll för hemmalaget började Öster hitta in i matchen och i nionde minuten kom en lång boll mot Vladimir Rodic som tog en bra löpning men MFF-målvakten Dahlin hann före och kunde rensa.

I tolfte minuten vann David Seger boll en bit utanför eget straffområde och lyfte en snabb boll upp på Adam Bergmark Wiberg till vänster, som hade mycket yta och Alibek Aliev med sig till höger, men saktade in och gick på ett eget skott som täcktes.

Kvarten in i matchen var Malmö nära när Berg spelade fram Busanello som rullade in en snabb boll från vänster in framför mål mot Thelin som kom rusande, men precis lagom tufft störande av Lukas Bergquist irriterade anfallaren nog för att han inte skulle nå bollen.

I 22a minuten tog sig Bergmark Wiberg åter fram bra till vänster och vek inåt innan han avlossade ett rappt lågt skott mot första stolpen, i hoppet om att en delvis skymd Dahlin inte skulle hinna ner. Målvakten tvingades släppa retur men hann själv slänga sig på den innan Seger hann fram.

I 25e minuten fick Robin Wallinder förtjäna smeknamnet "Wallander" igen, när Thelin tog med sig bollen misstänkt förbi Starke Hedlund och blev helt fri tre meter framför mål men Wallinder hann fram och täckte avslutet ut till hörna.

Gräsmattan på Eleda Stadion såg oförskämt fin ut från läktaren men var nog mer svårspelad än man kunde tro. Halvtimmen in i matchen såg vi två olyckliga exempel på detta, först när ABW skule svepa en lång passning upp på en fint löpande Rodic men halkade till och satte bollen någon meter för kort så en försvarare kunde ta det, och sedan minuten senare när Rodic stod för en bra brytning vid en Malmöhörna, petade bollen till ABW och sprang på den boll han visste skulle komma. Yttern var sedan när han fick den ensam med en försvarare men halkade och tappade kontrollen över bollen.

Fyra minuter senare fick Rodic en strålande boll från Bergmark Wiberg och hade fri lejd fram mot straffområdeslinjen där han avlossade ett stenhårt skott som Dahlin precis kunde styra över.

Nu kände Öster vittring och bara minuten senare kom ett nytt jätteläge när Daniel Ljung slog en perfekt boll från högerkanten fram på Aliev som var väldigt fri men försökte en svår nedtagning och lägga över bollen på högerfoten och fick den lite för långt ifrån sig och tyvärr inte kunde hålla avslutet på mål.

I 38e minuten bröts dock flytet. Bergquist slog en lång frispark som blåstes av för offside - udda då två Österspelare var offside men ingen av dem var nära att få bollen - och Starke Hedlund som tog emot bollen landade illa och tvingades bryta matchen.

Mot slutet av den långa stopptiden började Österspelarna krokna lite, och Malmö hade mycket boll, men Öster försvarade sig bra och släppte inte till mycket.

Två minuter efter paus kunde Öster ha skapat en riktigt bra farlighet, när Seger jobbade hårt och stal bollen från Peña högt upp i plan med Aliev framför sig, men peruanen valde rutinerat att riva ner Seger för att stoppa den möjligheten, och fick bara frispark mot sig.

Frisparken skickade Bergquist mot ABW vid bortre stolpen, men danske landslagsmannen Stryger Larsen kunde precis komma mellan och nicka upp bollen i luften för en medspelare att styra ut till hörna.

Öster fortsatte ligga högt. I 51a minuten tog man sig in snyggt från höger och Bergquist tog ett tungt avslut som Stryger Larsen uppoffrande kastade sig och täckte. Minuten senare jobbade Manasse Kusu bra mot Nanasi och fick bollen till Aliev som spelade in i straffområdet där Ljung tog emot bollen i bra läge och såg ut att bli nedtryckt av Johnsen men inte fick domslutet med sig.

Den första knappa kvarten av andra behöver man inte vara alltför rödblå för att tycka att Öster var det lag som var mest alert och på hugget. Problemet med motståndet är ju de stora individuella kapaciteter som finns där, och i 59e minuten fick vi se exempel på det när Nanasi på egen hand tråcklade sig genom Östers försvar, men valde att falla enkelt precis inne i straffområdet och kunde mycket väl ha belönats med ett gult kort för detta.

I 63e minuten fick vi se exempel på vad hemmalaget faktiskt kan, när man snabbt passade sig genom Östers försvar och fick in bollen till Årets Spelare i Allsvenskan förra året, Sebastian Nanasi i tuggigt bra läge framför mål. Skåningen försökte placera in bollen i höger burgavel men Tatu Varmanen fick ut foten och styrde ut skottet till hörna.

Den rödblå glädjen blev dock kortvarig när Nanasi skickade en hörna med hög båge som Peña visade bra spänst och nådde högst på och nickstyrde in tätt intill högra stolpen.

När Öster hade det lite tyngre slog Malmö till och i 68e minuten var det nära igen. De sand-marinfärgade hamnade på hälarna när hemmalaget oväntat fick ett inkast alla trodde skulle tillfalla Öster, och en snabb boll fram senare var Thelin i jätteläge men Wallinder stod för en ny högkaratig räddning och kunde med visst bekymmer klistra bollen.

I 71a minuten var vi nog många som blev oroliga när Thelin satte in en fruktansvärt tuff tackling med axeln mot huvudet på Adam Herdonsson, som blev liggande en stun men sedan lyckligtvis kunde återgå till spel.

Kvarten före full tid tog sig Bergmark Wiberg fram och tog en imponerande lång paus innan han lade en bra boll ut på Bergquist, som försökte nå nyss inbytte Raymond Adjei framför mål med en låg boll men Jansson kunde blockera ut det till hörna.

I 83e minuten fik vi se en ny bra insats av Bergquist, som trots många sprungna meter höll i bollen mot två himmelsblå som slet i honom och till slut fick vänsterbacken en frispark med sig.

Fyra minuter före full tid kom så en kvitteringschans som Öster borde kunnat göra mer av. Bergquist lyfte in en lång frispark som nickades ut av försvaret. Theodor Johansson mötte returen och fick in den till likaledes inbytte Niklas Söderberg i bra läge framför mål, men Söderberg fick ingen kraft i avslutet och Dahlin kunde slänga sig och ta det utan att svettas.

Två minuter in på stopptiden kom så situationen som definitivt spikade igen matchen. Kusu gav sig in på en dribblingsräd mot tre Malmöspelare, tappade bolen i farligt läge men kunde själv täcka ut avslutet som följde till en högerhörna. Denna blev dessvärre väldigt lik den som resulterade halvtimmen innan, men denna gång var det Stryger som nickade in bollen vackert i högra krysset.