Österspelare besökte växjöskolorTänk att få möta allsvenska fotbollsspelare på rasten i skolan. Att få lägga en straff på Alexander Nadj eller få en passning från Josef Elvby. Det är precis vad eleverna på flera växjöskolor fick göra på tisdagen när Östers IF kom på besök.

Över 20 allsvenska spelare drog ut till 10 växjöskolor. Ett exempel var Bokelundsskolan i Växjö där eleverna fick möjligheten att spela fotboll och samla autografer från österspelarna Karl-Johan Lindblad, Alexander Nadj, Johan Andersson, Darijan Bojanic och Josef Elvby.

– Det här är väldigt viktigt. Det är viktigt att komma ut och visa upp sig och vi hoppas verkligen att de kommer vilja gå på Östers matcher framöver, säger backen Johan Andersson till Sveriges Radio, som var på plats för att rapportera om uppståndelsen. Johan berättar även om hur det var när han själv var liten och fick besök av allsvenska spelare i Bredaryd.

- Det är en väldigt liten insats från vår sida som ger så mycket. Jag har skrivkramp i armen, skrattade Vlado Zlojutro efter att ha besökt Gemla skola och Furutåskolan.

Österspelarna blev "överfallna" på flera ställen och fick både kramar och highfive i utbyte mot en autograf eller dribbling. På flera ställen beskrev spelarna det som "positivt kaos". Däremot blev det lite lugnare (som tur var) när österspelarna åt lunch med barnen.

- Helt fantastiskt att så många barn och ungdomar är sugna på att följa Östers IF. Förhoppningsvis blir de också stamgäster på Myresjöhus Arena, säger Stefan Karlsson och Denis Velic som besökte Gustavslundskolan och Högstorp skola.

Östers IF besök på 10 skolor i Växjö kommun är första halvan i satsningen på skolbesök. Den andra dagen som de allsvenska spelarna lägger på att sprida sina fotbollskunskaper är torsdagen 25 april då ytterligare 10 skolor får besök.

Läs gärna mer och se fler bilder från skolbesöken på Facebook, Twitter och Instagram.

Text: Marcus Sjöholm