Öster vann klart mot Skövde

Öster vann träningsmatchen mot Skövde AIK på Värendsvallens konstgräs med klara 3-0.

Efter en fin inledning från gästerna var det Öster för hela slanten i den första halvleken. Marc Rochester Sörensen spräckte nollan på straff innan Ahmed Bonnah kunde öka på ledningen med ett riktigt vackert fotbollsmål.

Hemmalaget fortsatte att dominera även den andra halvleken även om gästerna stack upp och skapade ett par reduceringschanser. Men istället kunde Isak Magnusson fastställa slutresultatet till 3-0 efter ett fint Österanfall.

Glädjande var också att se Jonathan Drott tillbaka på planen efter en längre skadefrånvaro.

Nu laddar vi om inför genrepet mot Helsingborgs IF nästa helg. Även den matchen kommer att spelas på Värendsvallens C-plan och avsparkstiden är satt till 13.00.

Fullständiga laguppställningar finns på förbundets matchsida.

Westermark

67'  Magnusson (Rodic), Pavic (Silverholt), Kozica (Bonnah), Engqvist (Kusu)
81' Drott (Hauksson), Brenner Toris (Westermark), Eklund (Varmanen), Zahirovic (Rochester)

Gästerna inledde piggast i solskenet på C-plan och hade ett hyfsat avslut redan dryga minuten in i matchen men Liljas hårda avslut stack metern över ribban. Västgötarna lät sig dock inte nedslås och jobbade fram två ett par helt okej lägen genom nye Fellrath som i 4e minuten stod för en bra nedtagning och försökte nå Mörk med en djupledsboll men Måna Berg läste spelet väl och screenade bort anfallaren så Mathias Nilsson i lugn och ro kunde plocka upp bollen.

Tre minuter senare snodde Fellrath bollen strax utanför Östers straffområde och spelade fram Granath som avslutade lågt mot vänstra stolpen men Nilsson kunde styra ut bollen till hörna.

Med dryga tio minuter spelade började Öster få igång mer av ett eget spel och i 13e minuten jobbade Ahmed Bonnah fram hemmalagets första hörna. Efter visst stök gick bollen i båge mot Bonnah som klippte till på voley men satte avslutet halvmetern utanför  vänstra stolpen.

Nu var det hemmalaget som tagit över det mesta och i 18e minuten var vi ytterst nära att få sen Bonnah spräcka målnollan när han blev fint framspelad av en lysande chip från Vladimir Rodic och avslutade mot första krysset, men målvakten gjorde en jätteräddning och kunde få bollen över ribban med en reflexräddning.

I efterdyningarna av den resulterande hörnan fick Öster frispark någon meter utanför straffområdet efter att Olivber Silverholts inlägg stoppats av en arm, och denna skulle bli en än farligare möjlighet. Försvraet kunde nicka undan bollen men i andraläget fick Manasse Kusu bra träff och skickade avslutet förbi målvakten men på linjen fanns en Skövdespelare som precis fick fram skallen och kunde nicka undan.

När gästerna väl fick kontroll över bollen efter att den slunkit ut till inspark ville det sig inte bättre än att Öster kunde göra om detta till en omställning. Stenberg långnickade upp till Westermark, som nickade ner till Rodic, vars direktskarv på volley förbi backlinjen gav en öppning för Westermark, som nog egentligen var ur vinkel men åkte på en rejäl satsning av en av Skövdes mittbackar och fick straff med sig. Denna rullades in iskallt av Rochester nere i högra hörnet.

Nu var Superettan-nykomlingarna skakde och bara två minuter efter ledningsmålet borde Öster nog utökat ledningen. Rochester tog sig förbi tre man innan han spelade Bonnah som stod i bra läge på straffområdeslinjen men väl osjälviskt valde att passa ut till Varmanen, vars låga inläggsavslut täcktes ut till hörna. Efter hörnan bet sig Öster kvar och var nära igen när Stenberg nickstyrde Rodics fina inlägg centimeter utanför vänstra stolpen.

Öster fortsatte kontrollera spelet totalt de kommande tio minuterna och bollen var knappt över på den norra planhalvan. Efter ett flertal halvlägen och täckta avslut kom sedan tvåan tio minuter före paus när ett inlägg nickades ner till Bonnah, som från straffområdeslinjen placerade in 2-0 otagbart i nättaket.

Efter all rödblå dominans kunde Skövde ändå skapa en chans i 41a minuten när Öster spelade lite slarvigt och tappade bollen precis utanför eget straffområde, men var snabbt på plats med tre man och störde så Fellraths avslut aldrig utmanade Nilsson riktigt.

Minuten senare kunde Skövde även fått en straff efter att Nilsson slagit en rensning på Granath och Stenberg tvingades gå in tufft på västgöten för att hindra honom från att ta avsut, men domaren valde att fria.

Efter paus inleddes spelet lite mer trevande igen och gästerna var faktiskt först att komma till ett läge, när Granath tog en bra löpning i mitten och fick ett lågt inspel, men Alex Hauksson hade sett tanken och följt med och kunde störa tillräckligt mycket för att Skövdeanfallaren inte skulle hinna utan Nilsson var först på bollen.

Matchen fortsatte bölja fram och tillbaka och i 54e minuten kunde Skövde ställa om och Mattsson såg ut att vara på väg genom, men Berg var snabbt på plats och stoppade den möjligheten. Desto närmre var det minuten senare när Fellrath nickstyrde ett inlägg i stolpen och returen gick ut till Mattsson som var helt fri men drog avslutet över.

Efterhand tog hemmalaget ändå över spelet allt mer och efter ett kvadrupelbyte i 67e minuten bjöds vi två minuter senare på ett tjusigt samarbete mellan tre av inhopparna. Mattias Pavic drog upp ett anfall och avancerade genom mittplan innan han spelade ut till Dzenis Kozica som nu höll högerkanten. Denne lyfte en fin boll in till Isak Magnussonm som nog egentligen inte fick till volleyavslutet men det gjorde bollbanan desto mer svårbedömd och försvaret kunde inte hindra 3-0 från att slinka in.

Medan Öster fortsatte spela sitt snabba kortpassningsspel hänföll gästerna än mer åt långa chansbollar ju längre matchen gick, och hoppades säkert på att jobba fram inkast för sina långkastare att skapa möjligheter med. Detta gav dock inte mycket - faktum är att Skövdes enda skott på mål sista halvtimmen var en lurig bakåtpass av Månz Berg - och det var Öster som skapade nästa farlighet i 84e minuten när inbytte Jonathan Drott spelt ut till Pavic vars boll vidare till Magnusson gav denne läge att avsluta lurigt men i ribban och på returen kunde försvaret nicka undan.

Samma trio låg bakom nästa bra läge två minuter före full tid när Drott med en lång boll fann Pavic som snabbt spelade vidare till Magnusson som snyggt tog sig in längs kortlinjen innan han spelade Teo Brenner Toris framför mål, som inte kunde få till något avslut men spelade Engqvist som tryckte iväg ett stenhårt avslut men det stack tyvärr en bit utanför högra stolpen.