Öster tappade i toppmötet

För första gången i år tappade Öster i toppmötet på ett regnigt Örjans Vall en klar ledning till förlust. Formstarka HBK kunde med hjälp av lite tur och mycket skicklighet vända 0-2 till seger med 3-2 efter att Öster än en gång dragit på sig en målchansutvisning.

81 Hellgren - Blomqvist-Zampi

Halmstad hade mest på spel i den här matchen, och visade det direkt. Innan två minuter hade gått hade hemmalaget vaskar fram två hörnor, men ingendera blev så farlig som Velic dubbla frisparkar minuterna efter. Den första kunde försvaret nicka undan, men den andra skruvade Velic in vid första stolpen otagbart för Jonsson.
I elfte minuten var Matteo Blomqvist-Zampi nära att skapa nästa bra läge, men Magyar täckte upp bra och lät bara en inspark komma av läget.
Öster fortsatte vara farliga på fasta situationer. Strax före tjugonde minuten knorrade Velic in en ny frispark framför mål, men en HBK-försvarare kunde nicka undan bollen i sista momentet.
I det tilltagande regnet började båda lagen chansa allt mer på långbollar, utan att för den skull nå högre upp i anfallen.
Med tio minuter kvar till paus var hemmalaget nära en kvittering när en lyftning nådde Steintorsson, men islänningen avslutade utanför.
Halmstad fortsatte ha mycket boll, och därför kom nästa händelse lite oväntat. Alexander Henningsson stal boll på mittfältet, såg att han hade fritt fram, klev in i banan och klippte in 0-2 i nättaket bakom Johnsson.
Målet sänkte inte Halmstad, som bara sekunderna senare skapade ett farligt anfall där Johan Blomberg inte kunde hålla ner avslutet utan sköt högt över.
Halvlekens sista chans fick Halmstad billigt nät Baldvinsson la sig istället för att försöka avsluta, och Järdler utnyttjade läget till fullo när han med hjälp av en offsidespringande kollega klippte in frisparksreturen till 1-2.

Andra halvlek fick sämsta möjliga start för Öster, när Rojas efter tre minuter fick snedträff på ett inlägg som slank in i krysset bakom Nadj.
Kvitteringen satte än mer fart på hemmalaget, och bara minuten senare skapade man en ny spelvändning, där Månz Karlsson inte såg någon annan utväg än att kapa Baldvinsson - med såväl straff som utvisning som given följd. Trots att Nadj var väl på bollen hade Rojas straff tillräcklig kraft för att fortsätta in i mål.
Tre minuter senare kunde hemmalaget förseglar vändningen. När Öster trots manfall pressade på för kvittering uppstod luckor, och Boman var mycket nära att kunna utnyttja en sådan, men Nadj läste spelet bra och glidtacklade undan bollen halvvägs ut på egen planhalva.
Trots att man var en man kort lät Öster inte hemmalaget ta över matchen, och i 62 minuten kunde kvitteringen kommit när inbytte Wihlborg lyfte in en boll mot nickspecialisten Matteo Blomqvist-Zampi, men en HBK-försvarare kunde rensa undan i sista ögonblicket.
Med kvarten kvar var Halmstads numerära övertag nära att ge utdelning, när Blomberg fick tid att lägga upp bollen för skott i bra läge inne i Nadj:s straffområde, men avslutet stack högt över.
Halmstad såg till att utnyttja sin extra spelare till att hålla mycket boll, men skapade få direkta chanser. I andra tilläggsminuten var Öster däremot nära, när Stefan Karlsson lyfte in ett inlägg men en HBK-försvarare kunde nicka ut till en resultatlös hörna - det sista av vikt som skulle hända i matchen.

Text: Support1930