Onödigt spännande trea mot Östersund

En riktigt bra första halvtimme, där vi följaktligen också tog ledningen efter ett mål av Adam Bergmark Wiberg på en stökig situation efter en hörna, följdes av en andra där vi föll tillbaka och bjöd gästerna på kvitteringen. Sista halvtimmen vann vi tillbaka mer av spelet och kunde också avgöra efter Bergmark Wibergs tionde mål för året.

Nilsson, Bonnah, Engqvist, Magnusson, Drott, Zahirovic, Gustafson

71'  Drott (Hauksson)
77' Zahirovic (Rodic)
83' Engqvist (Rochester)
Mer statistik på förbundets hemsida.

TÚFA OM MATCHEN:

"Vi visste innan matchen att det skulle bli svårt, och påpekade för killarna på matchgenomgången att det här är ett helt annat lag än det vi mötte för en ochen halv månad sedan. De har tagit flera segrar och tappat sent mot Brage och BP, Östersund är bättre än sin tabellplacering just nu.

Första 35 hade vi bra tempo på bollen och kontrollerade matchen, och kunde därmed undvika de farliga kontringar vi vet Östersund har. Det enda vi kunde önskat där är mer beslutsamhet för att få in ett andra mål.

Sista tio före paus blev vi passiva och vi vet nu att när vi blir det här hemma så blir vi snabbt bestraffade. Därför var jag inte så  orolig i omklädningsrummet (i halvtid) utan gick bara igenom hur vi borde göra i andra.

Vi inledde ändå inte andra särskilt bra utan de var bättre första halvan, men andra halvan tyckte jag vi tar över och får in ny energi med bytena.

Jag trodde vi skulle starta samma elva som senast, men på sista träningen fick Oliver (Silverholt) känning i en muskel och sedan ringde Kozica igårkväll och hade en låsning i ryggen och kunde inte röra sig ordentligt. Då får man steppa upp som tränare och hitta lösningaroch jag är jättenöjd med hur Marc (Rochester) tog sitt jobb och att Pavic gjorde det så bra på vänsterkanten fast det kanske inte är hans favoritplats.

Det är såna problem vi ställs för i fotbollen och idag löste vi det bra.

Det var viktigt för oss att vinna idag, dels för att vi har gett bort mycket poäng hemma men också för att få en andra seger i rad och börja bygga. Ska du hamna i topp måste du nästan ha en eller helst flera rader segrar. Vi har hittat en stabilitet nu som vi inte hade i början av säsongen och då trillar poängen också in. Men vi har nio matcher kvar, nio svåra matcher där nästan alla lag har allt att spela för.

Jag vill tacka för stödet från läktarna, särskilt i början av andra halvlek när vi inte var på topp men klacken jobbade och lyfte oss. Jag hoppas de stöttar oss hela vägen och vet hur mycket de hjälper oss.

(Om sin aktiva ledarstil) Det handlar om att hjälpa spelarna höja nivån, inte låta dem falla ner i nivå som vi gjorde före paus och minnas att när vi är bra är vi riktigt bra, och få mer sån tid varje match."

Öster började jaga högt och redan innan minuten hade gått petade Jesper Westermark loss bollen framför en ÖFK-försvarare strax utanför offensivt straffområde men Adam Bergmark Wiberg verkade för en gångs skull inte bekväm med att få bollen och spelade Rochester, varifrån bollen fortsatte vidare i en negativ spiral.

Öster fortsatte med att inte ge motståndarna en lugn sekund med bollen och i fjärde minuten var vi nog många som ansåg att Öster skulle haft frispark precis på straffområdeslinjen när två försvarare  klämde Manasse Kusu men domaren tyckte att de var på  boll.

Istället fick gästerna frispark i bra  läge efter en axeltryckning av Månz Berg bara minuten senare och detta var nära att ge utdelning när Amatkarijo slog till efter att frisparken gått i muren, men Victor Stulic hann ner och kunde styra ut till hörna.

Sedan kom årtiondets åskskur (?) och ställde till förutsättningarna för konstruktiv fotboll lite, men i 10e minuten skickade Alex Hauksson ett stenhårt avslut från 20 meter som Keita med stort besvär precis fick upp en hand på och på returen var Weilid bara en modig rensning före Westermark på bollen.

När solen sedan tittade fram igen följde också Östers spel, och i 19e minuten spelade man sigin riktigt fint från vänster innan Rochesters skott täcktes till hörna. Denna prickades perfekt av Vladimir Rodic på Månz Berg som fick bra fart på sin nick men Keita kunde rädda.

På returen dök Kusu upp men fick inte iväg något skott, men i andraläget kunde Bergmark Wiberg trycka in ledningsmålet.

I 27e minuten kunde det blivit farligt när Östersund ställde om efter en Österfrispark högt uppe i plan, men en iskall hemlöpning och bollpetning av Rodic stoppade Amatkarijo.

Tio minuter före paus hittade Vamanen in med en låg boll mot Westermark, som inte fick till förstatouchen och sedan i sin jakt på bolen hamnade i en smärre brottningsmatch med ÖFK-försvararen Jablinski som utan att ha någon avsikt att gå på bollen först satte axeln i ansiktet på Jeppe och sedan på uppstuds gick på en rejäl bröstvärmare men domaren valde att släppa helt.

När Öster sedan tappade fokus minuterna före paus blev det farligt direkt. Efter en hörna i 41a minuten klippte Jablinski till och faktum  är att bollen nog gått in om en medspelare inte styrt den precis utanför vänstra stolpen.

Precis när klockan slog över till 43 spelade  minuter kom också kvitteringen. Ett väl uppbyggt anfall som började med att Adjoumani vann bollen nere vid egen kortlinje slutade med vad som såg ut som ett alldeles för långt inlägg från högerkanten som Stolt snyggt räddade på plan innan han vände bort Berg och ur ingen vinkel rullade in 1-1.

Efter paus fick vi inte alls se den intensitet vi hade hoppats på från hemmalaget. Istället var gästerna länge hungrigast och hotade i 52a när Amatkarijo var på väg genom men Varmanen stod för en klassbrytning och stoppade det.

I 58e minuten var Öster nära att återta ledningen när Bergmark Wiberg slog en smart boll fram på Rodic men ytterns avslut stoppades av Keita. Sedan låste Öster kvar bollen i offensivt straffområde och försökte flera avslut men samtliga fastnade innan de nådde mål.

Nu började hemmalaget ta över igen och i 63e minuten kunde det blivit riktigt farligt när Rochester sökte Bergmark Wiberg med en rullare men en back precis kunde bryta, och fast Rodic hann ikapp bollen på kortlinjen kunde Öster inte dra nytta av obalansen i ÖFKs försvarslinje.

Tjugo minuter före full tid kunde vi fått se ett av de snyggaste målen på länge när Hauksson lyfte bollen från mittplan mot Westermark som timade sin löpning perfekt och nicklobbade bollen förbi en chanslös målvakt, men i ribban.

Tre minuter senare borde Öster nog återtagit ledningen när Varmanen lyfte in bollen från högerkanten förbi mål, Westermark mötte och nickade tillbaka in framför mål där Rochester hade väldigt mycket yta men skickade avslutet över.

I 78e minuten kom så ledningsmålet. Nyss inbytte Alen Zahirovic försökte ta sig genom til vänster, och när hans försök bröts snappade Jonathan Drott upp bollen och knoppade in den perfekt på ABW som iskallt nickstyrde in den i bortre burgaveln.

Fyra minuter före full tid jobbade gästerna fram ett par chanser. Först ett lurigt styrt avslut mot första stolpen som Stulic kunde styra ut till hörna, och några moment senare ett läge där Weilid gick omkull i Östers straffområde men domaren inte föll för det.

Öster jobbade istället fram en bra chans strax senare när Westermark stressade Östersunds målvakt, som förvisso lyckades dra Jeppe men sedan rullade bollen mot Zahirovic, och kunde bara genom en jätteutrusning hinna ut och bryta dennes avslut.