Örnblom stor hjälte mot Dalkurd

I en match som (vilket varnats om från tränarhåll i förväg) blev jämnare än lagens tabellsituationer antyder blev de fasta situationerna helt avgörande. Samtliga mål kom efter hörnor, varav lyckligtvis två för Öster via Filip Örnblom.

Mortensen - Keene

25' Henningsson (Silverholt)
70' Persson (Keene)
78' Alexandersson (Rochester Sörensen)
Mer statistik på förbundets matchsida.

DENIS VELIC OM MATCHEN:

"Det är en svängig match överlag, tycker jag. Det är en ganska bra match i första, svänger mycket men mycket halvchanser åt båda håll och högt tempo i matchen.

1-0 ledningen kommer på en fin serve och en fin nick av Blomman. Fasta situationer är en viktig del av fotbollen och vi lägger ner ganska mycket tid på det så det är skömt att få betalt för det.

Sen tycker jag att vi efter målet lägger lite för mycket fokus på domslut och annat än spelet och tappar rytmen. Då gör Dalkurd det bra och sätter tryck på oss och skapar sin hörna och när vi inte får iväg bollen har vi 1-1.

Första halvlek är jämn, jag är glad att vi tar med oss en 2-1 ledning. Andra är tuff, Dalkurd är ett bra lag och trygga med boll. De spelar inte på chans fast de ligger under men flyttar fram mycket folk. Stundtals i andra halvlek löser vi det bra, stundtals har vi ganska mycket bekymmer att få fatt på dem.

Totalt sett, särskilt sista 10-15, tycker jag vi reder ut det ganska bra. Vi kunde till och med haft en straff där på slutet tycker jag. Vi jobbar hårt och spelar av det bra, vi är nöjda."

Öster skapade sin första farlighet mot Dalkurd med bara minuten spelad, när Oliver Silverholt lobbväggade sig fram med Mattias Pavic och sedan hade fri gata in i gästernas straffområde men kom ur balans och fick bollen in i mitten (där både James Keene och Calle Johansson fanns) för djupt och målvakten Anger kunde snappa upp den.

Gästerna ville inte vara sämre och det dröjde bara två minuter innan Finndell fick bollen precis utanför straffområdet efter en misslyckad Österrensning, men Djurgårdslånet gick på kraft och skickade bollen tryggt över ribban.

Fem minuter senare såg det desto svettigare ut när  Offia var stark och vände omkull Månz Berg i straffområdet och sånär skaffade sig ett friläge men Damir Mehic fortsatte skämma bort oss när han påpassligt hann ner och petade bollen utom räckhåll för nigerianen.

I tolfte minuten skickade Pavic en långboll mot en smart löpande Johansson, som var på väg genom men missade mottagningen lite och kom ur vinkel. Calle stannade dock kvar och stressade försvaret till att ge bort ett inkast.

Detta blev farligt när Keene snyggt vände runt sin försvarare och skickade en bra boll in på Nicolas Mortensen som  tagit sig fram och knäade bollen mot krysset där målvakten fick jobba hårt för att styra den över ribban ut till hörna.

På hörnan small det dock när Öster samlat mycket folk framför målvakten och Filip Örnblom fick bra träff med pannan via marken in i nät otagbart för målvakten.

Jublet kunde dock avtagit snabbt när Dalkurd redan minuten senare slog ett inlägg i djupled mot Offia som sånär hann på bollen men vikarierande högerback Oliver Silverholt kunde resolut skicka bollen ut till hörna. Offia låg också bakom en farlighet i 21a minuten nr han tog sig fram fint till höger och slog ett lurigt lågt inlägg som troligtvis nått Leach Holm framför mål om inte Örnblom fått upp klacken och styrt bollen förbi.

Örnblom var ivägen även tre minuter senare när Sjöberg sökte Offia på bortre med en hård låg boll men "Blomman" glidtäckte bollen högt upp på södra läktaren. I samma spelmoment tvingades Silverholt tyvärr utgå efter att ha haltat någon minut, och ersattes av Alexander Henningsson.

Hörnan kom också att bli kostsam. En nickrensning landade hos Sjöberg som avslutade stenhårt i högra stolpen, och returen landade hos Terzic, vars skott styrdes (annars vete katten om inte Mehic hade nått det) av Leach Holm otagbart in i högra burgavelns insida.

Efter en kvart av böljande spel utan större chanser jobbade Öster med fem minuter kvar till paus fram en när James Keene sprang sig fri, men en vältajmad petning av siste försvararen skickade bollen ut till vänsterhörna. Denna slogs av Pavic och såg ut att styra på en försvarare innan den nådde Örnblom som styrde in den i bortre burgaveln.

Efter paus tog det en stund innan matchen ville komma igång. I 50e minuten stod Öster i alla fall för fint spel när man kortpassade sig ur en situation nästan nere vid egen kortlinje och med en rad snabba pass var ytterst nära att sätta Calle Johansson fri längs vänsterkanten innan en försvarare fick foten mellan.

Fyra minuter senare bjöds vi sånär på dansk dynamit när Rochester vann boll en bit in på egen planhalva och snabbt avancerade, men passningen mot Mortensen blev metern för brant och en försvarare hann mellan.

Med halvtimmen kvar av matchen kände Calle Johansson att publiken saknade Petrovic, så han gjorde en av dennes närmast patenterade inbrytningar från vänsterkanten och skickade iväg ett rappt skott som målvakten endast med visst bekymmer kunde trycka ut till hörna.

Efter mycket spel på mittplan hettade matchen till sista tio. I 83e minuten rullade Dalkurd en boll in från vänster som borde varit farlig men nu kunde slinka ostört rakt genom straffområdet. Minuten senare lobbfintade sig Calle Johansson in i gästernas straffområde och såg ut att bli omkullriven av en försvarare men domaren lät spelet gå.

Bara minuten senare jobbade Öster fram en hörna som kunde resulterat i två olika straffbeslut. Först stannade bollen på väg in framför mål på nummer 3:s arm, och sedan rensades den ut till Johan Persson vars avslut styrdes upp å en försvarares arm och istället resulterade i en omställning.

Denna blev rejält farlig då inbytte Liridon Selmani hade mycket energi och sprang sig till ett bra läge, men placerade avslutet knappa metern utanför högra stolpen.

När matchen precis tickat över på stopptid sprang sig Billy Nordström till ett friläge som var så långt att alla inklusive han själv av vad det såg ut var säkra på att det skulle bli avvinkat för offside (i själva verket var han nästan två meter på rätt sida när bollen slogs, visar repriserna) och tyvärr tappade tillräckligt med fart för att en försvarare skulle kunna hugga tag i armen och störa honom så avslutet gick rakt på målvakten. Billy jagade sedan upp returen som snurrade på kortlinjen men lyftningen in mot Mortensen/Alexandersson täcktes ut till hörna.

Spänningen hölls vid liv in i det sista då gästerna fick hörna med några sekunder kvar som såg ut att bli riktigt farlig när den lyftes tillbaka in framför mål, men blåstes av för att ha varit över linjen och därmed var matchen slut.