Nytt kryss i Jämtland

Oavgjort har blivit Östers melodi efter uppehållet och vi fick se en ny 1-1 match på bortaplan mot Östersund. En första timme utan tydlig plan där ett par riktigt bra räddningar av Stulic höll oss kvar i matchen följdes av en bra sista halvtimme, där spetsen tyvärr saknades och Månz Bergs snygga kvittering med klacken ändå räddade med en poäng hem till Växjö.

Westermark

71' Varmanen (Pavic)
78' Bonnah (Rodic), Herdonsson (Engqvist)
Mer statistik på förbundets matchsida. Referat kommer senare.

TÚFA OM MATCHEN:

"Efter en besvikelse till insats i första halvlek hade vi inte heller förtjänat att vinna matchen.

En bra andra halvlek där vi har en hel del lägen räckte inte, och vi måste se till att spela så hela matcherna om poängen ska komma.

(Om Stulics insats och Herdonssons inhopp) De var några av ljuspunkterna idag och är klubbens framtid. De måste bara fortsätta jobba hårt och ta sina chhanser när de kommer."

Vi fick se en avvaktande inledning på årets tredje bortamatch mot ett annat lag på Ö. Sistaplacerade Östersund bjöd på en tidig hörna när målvakts-Keita tappade ut bollen över kortlinjen men Vladimir Rodics avslut/inlägg stack metern utanför högra krysset.

I åttone minuten var Adam Bergmark Wiberg nära att kunna dra nytta av ett dåligt hemåtspel och kunde stjäla bollen inne i straffområdet, men valde att avsluta själv trots att Jesper Westermark fanns i bra läge framför mål, och Keita kunde styra undan ABWs avslut.

Åt andra hållet fick vi se en helt annan effektivitet när Österholm drog igång ett snabbt anfall längs högerkanten i 10e minuten och lyfte en bra boll in framför mål. Grach satte en strategisk axel i ryggen på Månz Berg som därmed inte kunde nicka undan inlägget, och på bortre stolpen tryckte sig Amatkarijo skickligt in framför Pavic och styrde sedan inlägget retfullt via Österbacken in i mål.

Efter målet såg Öster precis som senast väldigt osäkra ut och hade svårt att ta grepp om matchen. I 19e minuten fick vi i alla fall se ett möjligen lite optimistiskt avslut från distans av Bergmark Wiberg, som ändå kunde blivit farligt då Keita släppte returen långt, men ingen rödblå fanns på plats och hemmaförsvaret kunde spela undan.

Bara minuten senare jobbade Östersund istället fram en hörna och försökte nog dra nytta av avsaknaden av rutin hos Österkeepern Victor Stulic när man packade in folk vid första stolpen och försökte hitta en lucka, men Stulic nådde upp med en arm och kunde peta bollen över ribban.

I 25e minuten var Öster nära ett riktigt bra kvitteringsläge när Westermark bröt i ÖFKs backlinje och rullade in bollen i straffområdet för Rodic, som var på väg att bli helt fri, men en jobbigt vältajmad brytning av Amoran stoppade det läget utan pardon.

Istället för den kvitteringsjakt vi hade hoppats få se lyckades hemmalaget alldeles för väl i sitt positionsspel och var konstant farliga när de ställde om. I 35e minuten jobbade de fram en hörna från höger som nickstyrdes från nära håll mot första stolpen, men Stulic stod för en klassräddning när han fick ner vänsterfoten och parerade.

Stulic var sedan med bra även i 42a minuten när Amatkarijo bröt in från vänster och försökte trä in bollen vid första stolpen men en ny fotparad hindrade detta.

Efter paus kunde vi mycket väl fått se en kvittering nästan omedelbart, när Dzenis Kozica med bara minuten spelad snodde bollen från en överarbetande Bellman och stack som en missil mot mål där han avslutade mot första krysset men Keita hann upp och kunde styra bollen över ribban.

I 53e minuten fick vi se vad som kunde blivit ett lovande läge när Rodic tog  ner en lång boll till Westermark, som hamnade felvänd och spelade Bergmark Wiberg men nu hade osäkerheten bitit sig fast i de rödblå och avslutet dröjde de tiondelar för länge som innebar att en försvarare hann fram med foten och kunde täcka.

Bergmark Wiberg lät sig dock inte nedslås och bara halvannan minut senare skickade han iväg ett rappt skott från 25 meter som stack halvmetern utanför vänstra stolpen.

Nu såg vi en helt annan vilja från de rödblå än i första halvlek och i 62a minuten sprang sig Westermark sånär fri på en fin boll från Silverholt, men tappade den svåra nedtagningen halvmetern från sig och lyfte avslutet över mål mot en utrusande Keita.

Östers jakt tillsammans med hög felpassningsprocent från båda lagen på ett till synes ytterst välvattnat konstgräs öppnade för kontringar och i 63e minuten såg det riktigt farligt ut. Östersund kom stormande tre mot två och Simon Kroon, som nätade mot Öster redan 2013 som inhoppare i MFF, fick ett jätteläge men mötte sin överman när man försökte tunnla Stulic som knep ihop hårt och höll bollen.

Efter ett par mindre lyckade frisparksvarianter vände vi i 69e minuten tillbaka till klassikern Pavic lyfter mot bortre stolpen och fick bra utdelning. Westermark hade bra läge men valde att istället nicka ner bollen framför mål där Månz Berg klackade in bollen förbi en chanslös Keita.

Det rådde ingen tvekan om vilket lag som var mest hungriga på tre poäng och bara två minuter efter kvitteringen kunde Öster ha vänt när Engqvist vann boll högt och spelade Rodic, som försökte sig på ett lurigt avslut från distans men bollen stack några decimeter över högra krysset.

Östersund stack ändå upp och i 74e minuten slog man en ny högerhörna för nickstyrning, men en välplacerad Stulic kunde plocka bollen utan att ens oroa oss.

I 81a minuten visade inbytte Adam Herdonsson bra nerver när han höll på att tappa bollen i farligt läge men jobbade tillbaka den och kunde starta ett anfall där Varmanen fick bollen från Bonnah, spelade tillbaka in och Bonnah avslutade i bra läge men skruvade bollen halvmetern utanför vänstra stolpen.

Två minuter senare hittade vi så fram till ett jätteläge som kan diskuteras länge. Varmanen knorrade ett kort inlägg mot bortre stolpen där Westermark fick bra fart på bollen med sin nick men skickade den på Keita. På returen hade Jeppe sedan öppet mål men vräktes omkull av Weilid så han landade på målvakten. Situationen mynnade slutligen ut i att Mensiro blev varnad för en nätt knuff mot Westermark när denne låg inne i målburen men många rödblå hade nog både önskat och förväntat sig ett annat domslut i den situationen.

I 86e minuten spelade Varmanen fram Bonnah som ur ingen vinkel fick iväg en hård boll som tvingade målvakten att släppa retur men denna studsade åt fel håll för att Westermark som gått mot första stolpen skulle kunna nå den.

När klockan precis passerat full tid och börjat räkna ner de sju stopptidsminuterna var vi nära att få se Herdonsson lyckas med en drömdebut. Den unge mittfältaren vann boll precis utanför Östersunds straffområde och tog sig förbi en försvarare innan han spelade Bonnah som stod i jätteläge och avslutade mot bortre burgaveln men en försvarare lyckades kasta sig och hinna mellan - och hade flytet att bollen stydsade vidare till Keita.

Vi var sedan nära att jobba fram en sista chans i sjunde stopptidsminuten efter att Bergmark Wiberg spelat Bonnah, som tog med sig bollen uppåt i banan innan han försökte nå Westermark, men Sivertsen kunde få fotn mellan i sista läget och bollen nådde aldrig anfallaren.