Ny vändning gav trea i Skövde

Efter en blekare insats än vi på sistone vant oss vid före paus gick vi in i andra halvlek i underläge. Bättre spel direkt gav hopp och när Bergmark Wiberg petade in kvitteringen med en halvtimme kvar kändes det än bättre. Det skulle dock dröja till stopptid innan Aliev kunde rulla in det förlösande segermålet.

Ljung, Gabrielsson, Johansson, Varmanen

40' Varmanen (Thorisson)
46' Mörfelt (Söderberg)
87' Ljung (Herdonsson)
90+4 Starke Hedlund (Rodic)

Utvisning:
74' Schyberg (2 gula)
Mer statistik på förbundets matchsida och på fotbollplay. Se matchen i efterhand på Max eller D+

FOYSTON OM MATCHEN:

"Vi har gjort det gång på gång, de här killarna upphör aldrig att förundra mig. Vad är det nu, femte gången vi hämtar in ett underläge och visar att vi kan göra mål när som helst i matchen.

Vi hamnade i underläge på ett av de misstag som lite definierade första halvlek. Men vi kom ut i andra med en stark tro, vi vet att vi har gjort det förut och lär göra det igen. Lagen runt oss får lära sig att vi aldrig vet när vi är slagna.

Idag visar hela gruppen ansvar och håller sig lugna fast vi ligger under.

Skövde ska ha cred, de gör det bra och Túfa har verkligen maximerat deras utdelning på sin identitet. De straffar oss hårt i våra misstag och vi får verkligen jobba idag."

Vi fick se en avvaktande matchinledning på ett soldränkt Södermalms IP. Båda lagen verkade ha svårt att hantera de nylagda konstgräset (det här är ju bara Skövdes andra match på planen i år, men inledde med tre hemmamatcher i Borås) och flera bollar åt vardera hållet stack alldeles för långt.

I femte minuten tog sig i alla fall Öster fram på vänsterkanten när Lukas Bergquist fick lite yta och sökte Alibek Aliev vid första stolpen men Tellgren hann mellan och kunde nicka undan ut till hörna. Efter en kort hörnvariant avslutade Adam Bergmark Wiberg hårt mot högra burgaveln men bollen styrdes undan på ett försvarande ben.

Kvarten in i matchen var hemmalaget nära att jobba fram ett bra läge när Moro tog sig fram på en lång boll till vänster och rullade inåt mot Ljubicic (som var i Växjö och provspelade för snart fem år sedan) men Ivan Kricak tog det säkra före det osäkra och rensade till hörna.

Hörnan kunde Robin Wallinder plocka ner för att sedan visa kastkompetens när han skickade utkastet över halva plan på Bergmark Wiberg som tog sig fram och sedan inåt, men halkade i sista vrickningen och en försvarare kunde skicka ut bollen till inkast.

I 18e minuten fick Fröjd i Skövdes mål visa mod när Thorisson lyfte in en bra boll framför mål mot Aliev som sprungit sig fri från sin bevakning men Skövdekeepern dök ner och roffade åt sig bollen precis framför fötterna på anfallaren.

Halvvägs in i första började det hetta till även chansmässigt. I 22a minuten tog Mattis Adolfsson ett hårt skott från distans som täcktes undan och minuten senare spelade sig Skövde fram fint på högerkanten och Ljubicic hittade en fin boll in bakom backlinjen på Engström som smitit in och avslutade från nära håll men Adolfsson hann fram med en glidtackling och bröt ut till hörna.

I 25e minuten var det Östers tur att kombinera fint när Adam Herdonsson tog sig in, spelade Aliev som klackade fram Bergmark Wiberg vars stenhårda avslut fastnade i magen på en Skövdespelare som lär ha ett rejält blåmärke att visa upp imorgon.

Tre minuter senare såg det riktigt lovande ut. Kricak lyfte en lång boll upp över mittplan där två Skövdespelare var så fokuserade på att hindra Niklas Söderberg från att skarva bollen att båda gick på honom och bollen studsade vidare mot Rodic som fick mycket yta och avancerade innan han spelade Bergmark Wiberg, vars avslut dock gick en bra bit över.

Minuten senare blev det kalabalik i Östers försvar. Adolfsson gick in i en brottningsmatch med Ljubicic och tappade fokus på bollen, som studsade på en annan Österspelare innan Moro påpassligt kunde peta fram den och själv hinna före Wallinder till den, lyfta över målvakten och sedan springa in bollen i mål.

En stund efter målet fortsatte hemmalaget ha mycket boll (en statistik Öster annars vann med 67-33 i första och hela 77-23 i andra) och vi såg inte omedelbart den där frenesin som annars vänt så många matcher i år.

I 44e minuten jobbade Aliev fram ett läge när han fick bollen nickad till sig i Skövdes straffområde av en försvarare, men skickade det svåra volleyavslutet i bröstet på en back.

Efter paus dröjde det inte en minut innan första bra läget kom. Herdonsson drev fram bollen och spelade in till Bergmark Wiberg som fickmycket yta i mitten men skickade avslutet över.

I 50e minuten slog Varmanen ett rappt inlägg som Aliev klackstyrde på en försvarare ut till en hörna som kunde blivit farlig. Adolfsson nickskarvade Bergquists hörna mot bortre stolpen, där Aliev hade tänkt att vara men blev tämligen hårdhänt undanknuffad av Engström och blev befogat upprörd.

Sedan fastnade vi lite i ett mönster där Öster fick ha väldigt mycket boll men inte hittade mycket i chansväg. Skövde kunde istället hota i 58em minuten när Engström ställde om snabbt men Wallinder var bergsäker på det låga avslutet mot första stolpen.

Med knappa halvtimmen kvar skulle spelövertaget ge utdelning. Efter en lång period där Öster bollade runt, ofta inne i Skövdes straffområde, slet sig Varmanen loss till vänster och lyfte in bollen framför mål (till synes via en försvarares varm men domaren släppte desto bättre det) på Mörfelt som bara dämpade ner den till Bergmark Wiberg som iskallt kunde placera in kvitteringen nere vid högra stolproten.

Nu kom det mer chanser åt båda håll. Runt 70e minuten hade Bergmark Wiberg en nickskarv över ur bra läge, minuten senare tog Skövdes Engström sig in fint längs kortlinjen och gick omkull i duell med Kricak men domaren släppte det och i 71a minuten landade ett inlägg från höger framför Bergquist som dock inte fick till avslutet som stack en bit över.

Några minuter senare sprang Skövdes lagkapten i vägen när Wallinder skulle kasta ut bollen och fick - hårt, men korrekt då det ser ut som han verkligen gör sig större för att blocka - sitt andra gula för dagen, något som förstås fick stor effekt på resten av matchen.

Resultatet kunde kommit tämligen omgående(även om tre minuter hade gått på klockan hade vi spelat mindre än 30 sekunder sedan utvisningen) när Öster rullade upp hemmalaget. Herdonsson spelade in bollen på ABW som klackade fram till Rodic vid högra stolpen men Fröjd gjorde det bra och kunde styra ut avslutet till hörna.

Tio minuter före ull tid var det nära igen. Varmanen nickade in bollen i mitten mot Aliev men en försvarare slängde sig och fick undan den. Returen försökte Mörfelt placera in i bortre men en försvarare fick foten mellan ut till hörna.

Den här hörnan blev ännu farligare när Herdonsson smög sig fram på bortre stolpen men satte nicken tätt utanför.

Herdonsson jobbade sedan fram ett jätteläge minuten senare när han vände bort sin försvarare, tog sig in från vänster och rullade bollen förbi målvakten in framför mål där Aliev var helt fri men på något sätt inte lyckades nå den.

Öster fortsatte mala på men närmre än ett knorrat avslut av nyss inbytte Daniel Ljung i 88e minuten som smet strax över kom man inte på ordinarie tid.

Precis som klockan tickat in på de fyra stopptidsminuterna kom sedan läget. Kusu lyfte in bollen mot Aliev, som nickade ner den i mitten mot Bergmark Wiberg, men bollen fastnade på en arm och efter viss väntan pekade domare Sjöberg på straffpunkten.

Fram för att lägga den stegade Aliev, och placerade den lågt så nära högra stolpen att målvakten inte var riktigt nära att nå den fast han gick helt rätt. Hemmapubliken vädrade sedan högljutt sitt missnöje med Östers målfirande - trots att Öster var åtta sekunder snabbare tillbaka på egen planhalva än Skövde var efter sitt ledningsmål då ingen klagade.

Vi var sedan ytterst nära att få se ytterligare ett mål, när Öster i sista stopptidsminuten rullade runt väldigt bra. Mörfelt lindansade på kortlinjen inåt innan han spelade Aliev som tog emot och såg oceaner av yta i bortre delen och rullade en fin boll på Varmanen som nog var säker på att han spikat igen matchen när han placerade bollen förbi målvakten mot vänster burgavel men Tellgren hade läst spelet bra och lyckades kasta sig och få foten mellan några centimeter framför mållinjen.