Ny tvånolla i ruskigt väder

På svårspelad plan i ösregnet gjorde Öster det som behövdes när man mot Umeå vann tredje raka matchen med 2-0 (femte raka segern totalt). Segern gör att marginalen ner till Akropolis (som förlorade mot Askebrands VSK idag) nu är åtta poäng.

Mortensen - Keene

46' Persson (Drott)
65' Petrovic (Pavic)
73' Henningsson (Johansson), Alexandersson (Keene)
Mer statistik på förbundets matchsida.

DENIS VELIC OM MATCHEN:

"Det är inte så mycket att säga, det är ingen jätteprestation. Jag tycker vi gör det okej men inte mer. Vi gjorde en jättefin match mot Degerfors och jag var lite rädd att det skulle komma en reaktion på den - inte för att vi på något sätt underskattar Umeå men det var en mental och fysisk urladdning mot Degerfors. Nu möter vi ett lag som ligger där de gör, är ganska desperata och som vi vet har man inget att förlora där, det är bara att köra.

En bra serve på första målet och ett bra anfall i första halvlek och vi gör mål på båda så det är klart vi är ganska effektiva.

I andra är det lite boll fram och tillbaka, ställningskrig men vi ligger bra i positionerna hela tiden och är ganska trygga med det. Sedan har vi ett omställningsläge och två bra lägen centralt där vi borde trycka in någon av de bollarna och stänga matchen.

Över lag ändå okej, det blev tre poäng och det var det vi var ute efter. Nu måste vi ladda om och samla trupperna och komma upp i en bättre nivå mot Örgryte på lördag."

Rimligtvis väl medvetna om skicket på gräsmattan inledde Öster ändå optimistiskt med ett försök till nätt kortpassningsspel som precis när tvåminutersstrecket passerats var nära att leda till ett bra läge för Calle Johansson, men på det svårkontrollerade underlaget stack bollen för fort och en reslig mittback kunde ställa sig tryggt i vägen.

Istället skulle gästerna stå för matchens första riktiga målchans när man i femte minuten lyfte in en frispark från vänsterkanten där Ismail smet genom Östers backlinje och var fri med Damir Mehic, som dock mött bollen så bra att avslutet bara kunde styras på honom vidare ut till hörna.

Denna kunde blivit rejält farlig när gästerna slog en låg variant som Raaholt nickskarvade stenhårt mot första stolpen, där Stefan Karlsson kom flygande och närmast hockeytacklade ut bollen till en ny, resultatlös, hörna.

Därefter bytte lagen halvchanser - där den bästa var Mattias Pavic frispark i 19e mot Nicolas Mortensen vid första stolpen - och spelet blev allt tuffare innan Pavic i 22a minuten åkte på en rejäl hopptackling som på något sätt bara resulterade i frispark.

Denna lyfte Billy Nordström mot bortre stolpen, över de mittbackar som Umeå fokuserade på, mot James Keene som tack vare en snygg screen av Jonathan Drott blev helt fri och kunde dunka bollen med pannan via gräset upp i högra krysset.

Efter målet tappade matchen fart och det tog dryga tio minuter innan lagen på kort tid kom till varsin chans. Först skickade Raaholt ett lågt lurigt skott strax utanför Mehics vänstra stolpe och i nästa spelsekvens bara flöt Calle Johansson fram förbi motståndarförsvaret innan han - istället för att spela en helt fri Mortensen - avslutade hårt via målvakten ut till hörna.

Fem minuter före paus bjöds vi på en helt bländande omställning som började med att Keene vann boll i höjd med egen straffpunkt, gjorde en spelare innan han passade Rochester som hittade en bra spelväg upp på Drott som slår en längre boll upp på Johansson och helt plötsligt kom Öster stormande med fyra spelare mot tre försvarare. Tyvärr täcktes Johanssons skott men Calle vann returen och spelade ut till Pavic vars stenhårda avslut gick på målvakten men styrdes precis förbi Mortensen (som dessutom hade hållt sig på rätt sida och kom ur onside mot returen).

Tre minuter senare kom så utdelningen för Öster. En snabb boll från Rochester ut på Stefan Karlsson mynnade ut i ett perfekt inlägg mellan mittbackarna på en exemplariskt placerad Pavic som även han nickade via marken men denna gång in i högra burgaveln.

Efter paus dröjde det innan vi fick se några rödblå initiativ - dessbättre släppte man knappt till något bakåt heller. Nio minuter efter paus drällde Österförsvaret lite med bollen och Umeå kunde anfalla men en oroväckande graciös spagat-tackling av Örnblom bromsade västerbottningarna tillräckligt för att de skulle ställas mot ett samlat försvar vilket blev för svårt.

Knappa kvarten in i halvleken började Öster ändå hitta uppåt. Först en snygg skarvning av Mortensen som försvaret tyvärr kunde täcka ut till hörna och i 62a minuten en riktigt farlig omställning där Johansson stal bollen på egen planhalva, drev bollen uppåt och spelade Mortensen som hade riktigt bra läge men fick bollen för långt ifrån sig och den ende hotande försvararen kunde bryta.

Resten av matchen bestod av att Umeå hade mycket boll strax utanför Östers straffområde men sällan hotade riktigt. Tolv minuter före full tid kunde Öster istället stängt matchen när Rochester vann boll tio meter in på egen planhalva och via Karlsson och Alexandersson hittade bollen ut till Henningsson som hade bra fart och tog med sig bollen in i straffområdet där han rullade den inåt på Petar Petrovic som i bra läge kom fel till bollen och skickade avslutet en bra bit över.

Bara minuten senare jobbade gästerna fram sitt sista läge att hota på allvar när Julian drog iväg ett skott som Mehic inte kunde hålla och på returen var Deprem framme först men lyckades inte få bollen alls mot mål.

Öster hade i sin tur en bra chans till att definitivt stänga matchen när Alexandersson i 84e minuten halvsnubblade sig genom straffområdet ner mot kortlinjen innan han levererade en bra boll till Rochester som inte fick träff och drog bollen över.