Ny seger mot Helsingborg

En extremt effektiv första halvlek öppnade för en andra där Öster kunde hitta mer öppningar men i nte spika igen matchen. Närmre än reducering kom dock inte skåningarna och vi kan räkna in andra raka hemmasegern mot topplag.

Lima

72' Westermark (Nordström)
82' Engqvist (Lima)

Utvisning:
86' van den Hurk

Mer statistik på förbundets matchsida. Referat kommer senare.

DENIS VELIC OM MATCHEN:

"Vi möter ett av seriens absolut bästa lag; ett lag som är bra, som är rutinerat, som är tungt, som är skickliga och har otroligt många duktiga fotbollsspelare. Så det är klart att vi på förhand visste att det skulle bli en tuff match - vi måste få en bra ingång i matchen och få saker att stämma.

Vi går väldigt tunnt på folk men får en bra start, lite turligt med 1-0 målet. HIF skapar chanser och utmanar med van den Hurk och det är en bra fotbollsspelare men Mathias är en duktig målvakt och jag tycker vi reder ut det.

Sedan efter en stund i matchen tycker jag det är ganska kontrollerat och vi får med oss 2-0, jag ska inte säga att det är rättvist men vi är väldigt nöjda i paus.

Mot ett så bra och skickligt lag nåste man hitta lite olika strategier och medvetet ville vi dra ner tempot och göra HIF frustrerat och visste att frustrationen skulle komma.

Jag tycker vår bästa period i matchen är första femton i andra, där vi är riktigt bra i både omställningsspelet och eget spel och har ett par halvlägen att kanske göra ytterligare mål. Men samtidigt lever vi farligt i ett par situationer där HIF gör det väldigt bra och vi räddas av både Mathias, stolpen och kanske ribban också. Det flytet har vi inte riktigt haft med oss tidigare i år.

Sedan är det klart det blir lite stressigt runt deras 2-1 mål, det är alltid lite halvkämpigt när man leder med ett mål, men jag tycker vi får med oss ett ganska bra slut på matchen. Vi kan döda ganska mycket tid och gå på omställningar, och det är klart det röda kortet gör det lättare för oss.

Jag är otroligt nöjd med tre poäng, det är poäng som vi behöver och kan studsa ifrån lite."

Efter en lite avvaktande inledning var det gästerna Helsingborg som i 6e minuten skapade en riktigt svettig målchans efter att Al Hamlawi gjort ett bra jobb på vänsterkanten men fick sitt skott täckt, varpå returen studsade till Kaied som från 20 meter fick bra träff men satte bollen klockrent i kryssribban.

Östers första chans kom på en hörna i 10e minuten som Mattis Adolfson mötte och nickskarvade men fick lite för mycket panna på bollen som seglade en bit över. Man hade även en bra omställning två minuter senare som kunde mynnat ut i mer än den vänsterhörna som Billy Nordströms avslut täcktes ut till.

Efter hörnan bet sig Öster kvar runt offensivt straffområde, men det dröjde till gästerna tog bollen i 13e minuten innan det hettade till. Marc Rochester Sörensen stal tillbaka bollen och spelade Isak Magnusson, som drev upp bollen in i straffområdet och såg ut att leta medspelare. När HIF-målvakten pga detta chansade och släppte sin vänstra stolpe för att skydda mitten av målet ställdes han av att Isaks boll styrde på en försvarare och slank in till 1-0 precis nere vid stolpen.

I 18e minuten började hemmapubliken hoppas igen när Manasse Kusu vann boll några meter in på offensiv planhalva och hade Lucas Lima med sig i mitten mot två utspridda försvarare, men blev avblåst för något vi i publiken inte kunde se.

Öster fortsatte spela bra i medvinden av sitt tidiga mål, och i 25e minuten försökte Magnusson igen, denna gång framspelad av Tatu Varmanen. Avslutet gick dock knappa halvmetern ovanför det bortre krysset.

Sedan samlade skåningarna sig och visade vilken kompetens man faktiskt besitter och bjöd på en rad riktigt vassa chanser. I 26e minuten visade van den Hurk att han inte bara är avslutare när han rutinerat tryckte omkull Adolfsson och skapade ett anfall, som Al Hamlawi avslutade med ett skott i vänstra stolpens utsida.

Två minuter senare pricksköt Loeper ett inlägg mot bortre stolpen, där van den Hurk kom dykande och inte var långt ifrån att kunna glidtackla in kvitteringen.

Halvtimmen in i matchen rullade Landgren bollen snett bakåt till Hendriksson som försökte pricka in bollen nere vid högra stolpen men Mathias Nilsson kunde, trots att han var skymd, hinna ner och stoppa skottet, och den farliga returen upp i luften rensade John Stenberg ända upp till bakersta stolsraden på övre etage.

I 34e minuten kom så nästa jätteräddning av Nilsson efter att Loeper lyft in bollen i straffområdet på van den Hurk som med en bra mottagning och vändning blev helt fri, men målvakten läste avslutet och hann ner vid stolpen och kunde få undan bollen.

Helsingborg fortsatte trycka på, men i 37e minuten vann Nicolas Mortensen boll halvvägs ner på egen planhalva, tog med hjälp av Rochester upp bollen en bra bit in på offensiv planhalva innan han spelade Mattias Pavic, som såg hur öppen Mortensen blev och spelade tillbaka efter att ha dragit på sig två försvarare. Mortensen tackade för förtroendet genom att från 30 meter stenhårt borra in bollen några maskor under det vänstra krysset till 2-0.

Efter paus visade Öster att man inte tänkte bli lika tillbakapressade igen, och hade väldigt mycket boll strax utanför gästernas straffområde första tio minuterna, även om sistapassen inte hittade fram. I 50e minuten stod Kusu för ett jättejobb när han tog sig runt sin försvarare och fick in en låg boll mot Mortensen som målvakten tvingades springa över kortlinjen med för att kunna hålla.

I 56e minuten stack skåningarna ändå upp och i efterdyningarna av en hörna kände Al Hamlawi att han hade Varmanen i ryggen och föll som en fura - en övning domaren genomskådade och vinkade bort men mycket väl kunde delat ut gult kort för.

Bara minuten senare skapade Öster istället ett bra läge att stänga matchen när Varmanen hittade in med en låg boll mot Mortensen som dock hade fullt upp i sin duell mot Tsouka och styrde avslutet på målvakten.

Nu pendlade spelet mycket och HIF hade ett stenhårt avslut rakt i ansiktet på Adolfsson - som efter en stund kunde spela vidare - innan nästa Österläge kom. Lucas Lima väggspelade sig fram med Mortensen och kom fri i höjd med straffpunkten, men rullade avslutet någon decimeter utanför högra stolpen.

Precis lika ologiskt som Östers 2-0 kom sedan gästernas reducering medan hammalaget stod för nästan allt konstruktivt spel. Öster tappade boll strax utanför HIF:s straffområde och sex snabba tillslag senare var van den Hurk fri med Mathias Nilsson, som inte riktigt hann ut och fick se bollen chippas över sig fram till nyss inbytte Karjalainen som kunde knäa in den i öppet mål.

Nu fick istället skåningarna energi och kvarten före full tid var det ytterst nära att resultera i en kvittering. Acquah  kunde ta sig in i straffområdet lite för enkelt och rullade bollen förbi Nilsson i högra stolpens insida. Returen studsade framför målet till vand den Hurk på bortre stolpen, som på något sätt lyckades slå bollen halvmetern utanför ett vidöppt mål till inspark.

I 78e minuten såg vi hur stark Kusu är när han vann bollen på egen planhalva, och trots att han såg dödstrött ut lyckades ta med sig den upp längs hela högerkanten och hålla undan två HIF-spelare innan han spelade en låg boll in till Mortensen, vars avslut  mot bortre täcktes av en försvarare till Lima som tyvärr inte hann få iväg något avslut innan en försvarare  hann emellan och kunde täcka.

När HIF sedan kunde få undan bollen skulle Isak Magnusson vinna tillbaka den men åkte på en våldsam tackling av Acquah, som mycket väl kunde fått syna det röda men istället kom undan med gult.

Öster höll nu i boll bra, men i 86e minuten tappade man boll och HIF såg ut att kunna komma till en riktigt farlig omställning. Denna kom dock av sig när van den Hurk tryckte upp armbågen i ansiktet på Pavic och fick gå raka vägen ner i omklädningsrummet.

Därifrån kom resten av HIF:s spel av sig, och Öster kunde disciplinerat spela av matchen och räkna hem tredje raka segern.