Nattfotbollen lockar många ungdomar!

Östers Nattfotboll har fått en succéstart på den nya säsongen. De två första tillfällena har lockat 247 fotbollsälskande ungdomar som tillsammans umgås och spelar fotboll mellan klockan 21-24 under fredagskvällarna – en tidpunkt då många av dem annars drivit runt i city.  
 
Säsongen pågår oktober – april med sammanlagt 27 fotbollskvällar. Fyra fredagskvällar är det uppehåll då Tipshallen är uthyrd för andra aktiviteter, under de kvällarna är tanken att Nattfotbolls-teamet istället kommer ut till stadsdelarna för att träffa ungdomarna – Nattfotboll on Tour.
 
– Att vi fått den här starten är enormt kul, och samtidigt en bekräftelse på att vår satsning med Nattfotboll är rätt. Under fjolårets säsong lärde vi oss enormt mycket om vad det innebär att driva ett så här tufft projekt och vad som krävs för att bygga en hållbar struktur för återkommande aktiviteter över många år. Det är härligt att se ungdomar från så många stadsdelar samlade på samma ställe en fredagskväll, och speciellt roligt att många nyanlända, ensamkommande ungdomar får träffa andra ungdomar och få en chans att skapa kontakter. Det här är integration på riktigt, säger Hans Anderzon, ansvarig för Öster i Samhället.
 
Nattfotbollen börjar med en samling för alla ungdomar ute på mittplan. Här förklaras förhållningssätten och värdegrunderna för Nattfotboll Växjö, vilket är viktigt. Hur kvällen sedan ser ut beror till stor del på de aktiva ungdomarna då ledarteamet vill skapa en miljö där deltagarna tillsammans med ledarna formar innehållet på ett organiserat, men spontant, sätt.
 
– Vi använder hela planen vilket innebär att den kan delas in i många olika och varierande aktivitetsytor. Vi är beredda på att vara anpassningsbara för de ungdomar som är på plats och är flexibla i att snabbt växla mellan olika aktiviteter, spelformer och ytor under kvällen. Vill några spela 5-manna får de göra det, medan några andra spelare 7-manna – viktigast är att de har kul och att så många som möjligt stannar hela kvällen, fortsätter Hans.
 
Speed Shooting blev den första av flera säsongstävlingar som vi valt att ha med från början. Det är en rolig aktivitet där bollens hastighet mäts och den som skjuter kan utmana sig själv eller andra. Nawaf Hajim från Araby är just nu regerande inofficiell Växjömästare och jag är säker på att han kommer vilja försvara sin titel framöver. I fredags hade vi även en tävling i vem som kunde kicka bollen flest gånger, "Kutte" vann med hela 336 kickar – vilka dessutom gjordes i ett par Converse, säger Hans.
 
Nattfotboll är en del av Öster i Samhället som verkar för att bygga ett socialt hållbart samhälle i Växjö kommun.