Mortensen knäckte Örgrytespöket

Nicolas Mortensen bröt två trender när han kallt klippte in matchens enda mål med halvtimmen kvar av premiären: detta var Östers första bortaseger mot Örgryte sedan 2006 och första segern någonsin på Bravida Arena. Denis Velic var förstås nöjd efter segern.
- Jag tycker inte vi ska be om ursäkt, det är ganska välförtjänt. Vi skapar ganska många bra situationer och skulle kanske gjort något mål till.

ÖRGRYTE IS - ÖSTERS IF 0-1 (0-0)

0-1 59 Mortensen

Mehic
Varmanen - Berg - Stenberg - Silverholt
Pavic - Drott - Rochester - Johansson
Keene - Mortensen

62' Örnblom (Berg)
83' Brenner Toris (Pavic), Alexandersson (Keene)
88' Westermark (Mortensen)
Mer statistik på förbundets matchsida

DENIS VELIC OM MATCHEN:

"Vi har tagit kliv varje vecka som gått, sakta men säkert framåt. För några veckor sedan såg det inte alls bra ut efter coronautbrottet och Trelleborgsinsatsen men sedan har det gått framåt.

Jag är jättenöjd, tycker vi gör en stabil insats. Ett tufft tufft möte mot ÖIS som är bollskickliga och passar bollen bra och spelar fin fotboll. Vi har haft det historiskt svårt att vinna matcher borta mot dem, det var länge sedan så jag är jättenöjd med  grabbarnas insats.

Jag tycker inte heller vi ska be om ursäkt, det är ganska välförtjänt. Vi skapar ganska många bra situationer och skulle kanske gjort något mål till. Men vi får vara ödmjuka i detta och jobba vidare.

Jag sa till grabbarna att insatsen i Trelleborg var dålig och insatsen i Norrby var dålig men det är inte då det räknas, det är nu det gäller. Det är nu man måste leverera och det visar på den här gruppens enorma mentala styrka och kvalitet, att leverera när det handlar om poäng.

Nu njuter vi idag och laddar om imorgon, sedan är det fullt fokus mot Landskrona."

Matchbilden i inledningen såg ut ungefär som förväntat, Örgryte vill ha mycket boll men i inledningen höll Östers höga press kvar hemmalaget på deras egen planhalva större delen av tiden. Knappa tio minuter in i matchen började ÖIS dock hitta spelvägar upp genom Östers press och i åttonde minuten var lagets assistkungförra året, österbekante Anton Andreasson först att på allvar utnyttja det men hans låga boll in från vänster mot Pålsson rensades av Månz Berg ut till inkast.

Pålsson låg sedan bakom matchens första farlighet minuten senare när han tog sig in i straffområdet och sprang ihop med Berg - en situation där många domare nog hade blåst för straff men en välplacerad Richard Sundell slog ut med armarna och signalerade att spelarna skulle spela vidare.

För Östers del dröjde det - med undantag för en frispark som Mattias Pavic lyfte in framför mål i 14e minuten där det blåstes av för en tveksam offside - precis halva halvleken innan det hettade till, men då blev det å andra sidan riktigt farligt. Jonathan Drott - lysande idag - vann boll tio meter in på offensiv planhalva och tog med sig den upp till straffområdet innan han passade vidare ut till Calle Johansson som lade ett perfekt inlägg mot bortre stolpen där Nicolas Mortensen mötte med en språngnick som stack centimeter utanför ett halvöppet mål.

Resten av halvleken spenderades med mycket bollinnehav för hemmalaget men utan något som utmanade Damir Mehic, medan Öster stack upp längs kanterna och hade två riktigt bra lägen - i 39e minuten där Mortensen var fri men stod halvmetern offside när Silverholt lyfte in bollen och tre minuter senare när samma  spelare samarbetade men Mortensen gick omkull i närkamp med Lans och inte kunde nå bollen.

Örgrytes enda riktiga farlighet kom i sista minuten före paus när Östers mittlås för en gångs skull uppträdde osynkat och en hemåtpassning tvingade Mehic att halkande rensa ut till hörna.

Efter lite trevande start på andra halvlek blev det farligare i 50e minuten. Silverholt smekte en frispark diagonalt över nästan hela offensiv planhalva på Mortensen i bortre delen av straffområdet, som tog med sig bollen fint och ur nära nog ingen vinkel satte ett stenhårt avslut på målvakten som tvingades trycka ut bollen till hörna.

Örgrytes framtidshopp Kevin Ackerman må ha ett SM-guld i brottning på juniornivå, men i 52a minuten visade Browning Lagerfeldt att fler spelare i truppen skulle kunna utmana om alliansföreningen bjuder in till klubbmästerskap i grekisk-romersk. Efter att Marc Rochester nupit bollen på mittplan och var på väg att dra igång en farlig kontring bjöd Örgrytemittfältaren nämligen dansken på ett högkaratigt livtag med en given ostskiva som belöning.

Öster tog över mer av spelet och i svallvågorna av en hörna i 55e minuten bjöd Johansson på uppvisning när han lindansade sig förbi en försvarare på kortlinjen och tog sig in mot målområdet innan han skickade ett hårt avslut i burgavelns utsida.

Vänsterkanten stod för mycket idag och i 59e minuten lyfte Silverholt in bollen framför mål, där James Keene skarvade vidare. Mortensen såg först ut att ha kommit ur läge efter en knuff från Andreasson, men vände runt och klippte rappt in 0-1 med vänstern under målvakten.

Efter målet såg det ut som en viss oro smög sig på och hemmalaget fick ta över mer av spelet. I 66e minuten kunde det blivit riktigt farligt när Ackerman stack till höger och hade med sig nyss inbytte Said i mitten men Östers försvarslås stod väl placerat och istället kunde Öster momenten senare hota när Johansson efter ännu en fin insats fick över bollen till Pavic på högeranten som avslutade stenhårt men på målvakten.

Tjugo minuter före full tid fick Öster frispark metern utanför straffområdet på vänsterkanten efter en tuff satsning mot Silverholt. Pavic var ytterst nära att utnyttja denna på bästa sätt när han knorrade bollen mot bortre krysset men ÖIS-målvakten stod för en jätteräddning när han nådde upp med fingerspetsarna och kunde peta bollen över ribban.

De kommande minutrarna stod hemmalaget för sina två bästa chanser på en minut. Först lyfte Sjögrell en fin boll där både Ackerman och Saidi var på väg att springa sig fria, men en välplacerad Stenberg kunde nicka undan bollen. I efterdyningarna av samma anfall kom Ackerman till ett bra läge inne i straffområdet och petade bollen tätt utanför högra stolpen.

Sista kvarten kunde Öster återta kontrollen och hade mycket boll runt ÖIS straffområde. I 82a minuten var vi nog många som trodde tvåan skulle komma när Silverholt lyfte in bollen framför mål och både Keene och Mortensen kom stormande, den sistnämnde tog ett lågt avslut men ÖIS-målvakten gjorde en jätteräddning med foten.

Fyra minuter före full tid var inbytte Filip Örnblom nära att kunna stänga matchen när han var först till en Silverholt-macka mot bortre stolpen, men resolut försvarsspel av två ÖIS:are höll honom centimeter från att få pannan på bollen.

Detta kunde blivit viktigt då hemmalaget jagade kvittering frenetiskt på de fem stopptidsminuterna och ett skott i 95:e som styrde i en båge sånär ställde Mehic, som tvingades tippa bollen över ribban till hörna.