Mattis poängräddare i comebacken

Vi gör på nytt en mindre bra första halvlek på bortaplan och när Västerås sedan kunde utöka sin ledning på straff sju minuter före full tid såg det mörkt ut. Sedan klev vårt nya anfallsvapen, Mattis Adolfsson som äntligen var tillbaka efter skada, in i bilden och stod för tre farliga avslut på mål. Det andra ledde till en retur som Manasse Kusu kunde hoppsparka in reduceringen på och med matchens sista nick dunkade Mattis sedan in kvitteringen efter fint förarbete av Silverholt.

Westermark

74' Bonnah (Kozica), Adolfsson (Eklund)
78' Hauksson (Rochester), Magnusson (Westermark)
83' Varmanen (Pavic)

Mer statistik på förbundets matchsida.

TÙFA OM MATCHEN:

"Jag är väldigt besviken på vår första halvlek, men tycker vi sedan gjorde mycket bra i andra.
Riktigt starkt att hämta oss efter det tuffa 2-0 och hämta upp till 2-2, en viktig poäng som kan betyda mycket.

(Om Mattis situation): Han var borta tre och en halv månad och har bara kunnat träna fullt med laget några veckor så det tar ett tag till han är 100 procent, men han gjorde ett riktigt bra inhopp idag."

MATTIS ADOLFSSON EFTER MATCHEN:

"Det känns fantastiskt skönt, jag har varit borta fyra-fem månader nu.
Jag fick instruktioner att jag skulle ta det lugnt, våga gå offensivt och vara het på fasta situationer.
Jag vet att Oliver har en fantastisk vänsterfot och de skriker på mig att jag ska in i boxen och när jag ser att bollen är på väg är det bara full fart och trycka dit den.
I första halvlek är de dominanta och vi är skakade. Vi vill ju bättre än detta.
Vi blev skärrade av deras bra start och det är något vi måste jobba på.
"

Öster såg ut att vilja få en bättre start än i senaste bortamatchen och spelade fram till ett hyfsat läge precis som klockan slog över till en minut, när Mattias Pavic spelade ut till Vladimir Rodic på högerkanten som slog en halvhög boll in framför mål där Dzenis Kozica kom smygande, men Västerås målvakt Fagerström hann först på bollen och vi fick se matchens första kollision när Kozica inte hann stanna.

Tämligen snart därefter föll vårt spel dock ihop och det mesta som hände var för hemmalaget. I 8e minuten drog pigge Burubwa upp ett anfall innan han spelade Prodell, vars låga boll in förtjänade ett bättre öde än det hål i luften Jajic sparkade innan en frenetiskt hemjobbande Adam Bergmark Wiberg kunde rensa.

Öster hamnade alldeles för djupt ner mot eget mål och i 17e minuten kunde hemmalaget utnyttja det. Dusan Jajic stod för vad som måste vara med i diskussionen om månadens mål när han ryckte sig fri och från 25 meter drog en stenhård men ändå skruvad boll upp i högra krysset.

Västerås jobbade sedan fram ett bra läge i 29e minuten när Burubwa tog sig runt till vänster och spelade inåt, men en väl placerad Casper Eklund kunde norpa bollen innan den nådde någon grönvit och rensa undan.

Det dröjde till 35e minuten innan Öster kom till ett riktigt läge. Pavic lyfte in en knorrad boll framför mål där Jesper Westermark var nära men en strategisk touch i ryggen från Västerås mittback gjorde det omöjligt för mittbacken att nå bollen och den förpassades ut till hörna.

Denna kunde blivit farlig när Bergmark Wiberg nickstyrde Rodics serve mot bortre stolpen där den dessvärre inte nådde Kusu men ändå studsade farligt på ett par hemmaspelare innan den nådde ut till Rochester, som skickade avslutet en bra bit över.

Bara två minuter senare kunde Västerås ha utökat sin ledning när Prodell nickade ner ett inlägg framför mål där Burubwa fick mycket yta och avslutade stenhårt på volley men Victor Stulic stod rätt i mål och kunde nästan retfullt enkelt plocka bollen.

Österförsvaret fick mycket matchning och i 40e minuten fick vi se Månz Berg nästan gå ner i spagat för att bryta Jajics fina boll in mot en annars helt fri Prodell, men Österkaptenens vighet räddade upp situationen och hemmalaget fick bara inkast.

Öster jobbade sedan fram en hörna i halvlekens näst sista minut efter bra samarbete mellan Westermark och Rodic, och den kunde gett utdelning. Rodic skruvade den hårt mot mål där Fagerström hade svårt att komma upp men precis kunde peta undan bollen.

Öster såg klart hetare ut efter paus och var nära ett bra läge i 47e minuten. En frisparksvariant där Rodic rullade kort till Pavic som lyfte in framför mål såg underlig ut men kunde gett resultat. Bergmark Wiberg nådde högre än alla bjässar i VSK-försvaret och nickskarvade mot bortre där Westermark var på väg men målvakten hann precis före.

Öster hade nu tagit över allt mer av spelet, men Västerås hotade bland annat genom ett skott strax utanför vänstra stolpen av Burubwa efter en hörna i 56e minuten. Två minuter därefter såg det däremot ut som att kvitteringen skulle komma när Bergmark Wiberg pricklyfte från vänsterkanten mot bortre stolpen där Rodic förvånansvärt enkelt tog sig förbi annars riktigt bra Daniel Ask och avslutade distinkt i vänstra stolpen insida men millimetrarna var inte på Östers sida och bollen studsade ut framför mål där en grönvit kunde rensa.

Förre Österspelaren Ask försökte sedan en lurig frispark mot första stolpen några minuter senare, men Stulic var med bra  och plockade detta.

I 62a minuten kom så ett nytt jätteläge för Öster, efter att Westermark tagit en jättelöpning och blivit omkullvräkt något onödigt av Rask precis nere vid kortlinjen och fått frispark. Drömläge för Rodic som försökte en låg boll mot första stolpen, där en hemmaspelare lyckades nicka den ner i backen och sedan imponerande högt in framför mål. Westermark fick till ett avslut som styrde på ett ben ut till Berg, vars avslut tydligt tog på Prodells arm ett par decimeter ut från kroppen, men domaren som bara stod ett par meter bort släppte detta.

Efter detta kom Östers jakt av sig lite men 20 minuter före full tid var det nära igen. Bergmark Wiberg vann boll högt och Öster kom med fyra man mot tre, men ABW fick passningen in till Kozica lite långt bak och denne tvingades stanna upp för att få med sig bollen varpå han skickade avslutet från bra position utanför vänstra stolpen.

Tio minuter före full tid drog inbytte Isak Magnusson upp ett anfall där han spelade ut på Pavic, vars låga inlägg mot Rodic (som flyttat över till vänsterkanten efter bytesrockader) på bortre stolpen stoppades av en försvarare men sedan styrde på en annan och bara precis undgick att gå mot eget mål.

I andravågen lyfte Silverholt en fin boll mot bortre där målvakten bara precis fick näven på den och styrde undan innan Bergmark Wiberg fick dit huvudet.

I 82a minuten kom sedan en riktig käftsmäll (särskilt med tanke på vår straffsituation tidigare) när Ribeiro får gå från sidlinjen in till precis utanför straffområdet, där Ahmed Bonnah rycker honom lite i tröjan men Ribeiro fortsätter ett par meter till innan han faller handlöst inne i straffområdet och domare pekar på straffpunkten.

Ribeiro gjorde det sedan bra själv på straffen när han lurade Stulic åt vänster innan han bara rullade in bollen till höger.

Är det en sak man inte kan beskylla årets upplaga av Öster för är det att ge upp i förtid och det visade man nu. Efter straffmålet släppte man alla förtöjningar och bjöd på en åktur resten av matchen. I 84e minuten hittade Silverholt in med en perfekt boll till Hauksson djupt inne i straffområdet men islänningen vågade inte gå på eget avslut utan sökte Bergmark Wiberg och en försvarare kunde bryta.

I 87e minuten var vi sedan ytterst nära en reducering när Bonnah tog sig runt bra och rullade in bollen framför mål där Mattis Adolfsson styrde från nära håll men Fagerström stod för en jätteräddning.

Öster bet sig kvar runt Västerås straffområde och minuten senare jobbade man fram en vänsterhörna som Rodic lyfte in i mitten där Adolfsson tryckte undan en motståndare med var arm innan han fick bra höjd och tryckte till med pannan men fick se Fagerström göra en ny jätteräddning. På returen var VSK-målvakten dock chanslös när Kusu halvcykelsparkade in reduceringen.

Nu var det tydligt att de rödblå kände vittring och två minuter in på stopptiden jobbade man fram en ny hörna. Återigen sökte man Adolfsson men denna gång fick man försöket avbrutet efter att Rask hoppat in i Östermittbacken och fått ont.

Tiden började dock rinna ut, och precis när klockan slagit över på den 4e av 5 stopptidsminuter lyfte Adolfsson en lång boll över till Silverholt på vänsterkanten. Mittbacken tog sedan en löpning medan Oliver lurade bort lite försvarare på kanten, och när Bergmark Wiberg dragit på sig bevakning fanns en öppning i mitten. Silverholt ryckte, lyfte och Mattis kom framstormande och tryckte dit sitt första Superettanmål otagbart för Fagerström, det sista som hände i matchen.