Många tuffa smällar mot Brage

Brages tränare Klebér Saarenpää hade utlovat "krig" i matchen mot Öster och underdrev inte. I en match med vilt varierande bedömningsnivåer från domartrion vann Borlängelaget och tvingade två Österspelare till sjukstugan, varav Nicolas Mortensen fick föras till sjukhus efter en spark i ansiktet där domaren missade solklar straff från fem meters avstånd.

Keene - Mortensen

45' Westermark (Mortensen)
56' Nordström (Silverholt)
69' Pavic  (Astvald), Engvist (Rochester)

DENIS VELIC OM MATCHEN:

"Jag är jättebesviken över resultatet förstås och starterna på båda halvlekarna. Första tjugo minuterna i första halvlek var kanske den sämsta instas vi gjort i år. Brage får ett tryck på oss och vi har svårt att komma ur det. Till slut blir vi straffade med 0-1 och då blir det ju uppförsbacke.

Jag tycker ändå vi äter oss in i den halvleken och avslutar första halvlek hyfsat.

Vi pratar om vikten av att dra igång andra halvlek på ett bra sätt och vara tydliga för att jobba oss in i det men starten på andra blir ju precis lika dålig som den var i första. Vi är inte på tårna och Brage kan sno en boll på vår planhalva och med skicklighet och lite tur - den tar ju på någon och ställer Victor - sätta tvåan och då är det en tuff resa.

Vi ändrar lite och försöker skapa lite tryck, jag tycker vi trycker ner Brage bra men borde skapat fler situationer. Nu får vi straffen med lite tid kvar men har tyvärr lite för få situationer i deras box för att  skapa ett må och få med oss en poäng."

Öster kom helt fel in i matchen och fick knappt låna bollen de första fem-sex minuterna. Gästerna skapade sin första hörna innan minuten spelats och Öster hade tur att ingen bortaspelare fanns på bortre stolpen där bollen damp ner.

I fjärde minuten tvingade man också Victor Stulic till en bra räddning när Robin Sellin klippte till mot högra krysset och Österkeepern fick sträcka ut rejält för att trycka ut bollen över ribban.

Gästerna hann med ett halvfarligt läge där Pllana drog bollen högt över innan Öster i åttonde minuten skapade sin första farlighet. Calle Johansson tog sig runt till höger och serverade en låg boll mot första stolpen fö James Keene att styra, men en dödsföraktande språngnick av en försvarare avväpnade situationen till hörna.

Därefter tog Öster över mer av spelet, men kom inte till lägen. Istället var det gästerna som i 16e minuten satte matchens första mål när Pllana drog nytta av sjabbel i Östers backlinje, kom fri med Stulic och kunde rulla in 0-1.

Efter målet föll tempot än mer och det dröjde till 33e minuten innan det hettade till igen efter en våldsam tackling mot Calle Johansson. Då fick vi se en av Oliver Silverholts fina frisparkar in framför mål där Månz Berg hann först, men fick en rejäl tryckare i ryggen av Makasi och styrde nicken strax utanför vänstra stolpen.

Öster fortsatte sätta press på Brage och i 42a minuten såg det definitivt ut som de rödblå skulle haft straff när Örnblom lyfte in en boll som Mortensen mötte med huvudet bara för att få en spark rakt över kinden som rev upp ett rejält sår. Dansken fick föras ut på bår för färd till lasarettet för undersökning, men verkar enligt uppgift klarat sig undan hjärnskakning. Domaren som bara stod fem meter bort såg dock inget fel och det hela resulterade blott i ett gult kort på Östers John Stenberg(!).

Med Östers facit efter paus i år var vi nog många som hoppades på en snabb kvittering men idag ville sig spelet inte alls. Istället kunde gästerna i 49e minuten vinna boll djupt på Östers planhalva och hade marginalerna med sig när Söderbergs skott styrde på Berg och helt bytte riktning innan det damp i en neslig båge in i högra burgaveln.

Det tog tio minuter för de rödblå att hämta sig, men då borde man fått bättre utdelning på Marc Rochesters fina förarbete där han jobbade sig föbi en handfull fösvarare på väg in från vänsterkanten innan han spelade Jesper Westermark i bra position inne i straffområdet. Denne valde tyvärr att inte ta avslut utan skickade vidare till Örnblom, vars inlägg så småningom hamnade hos Jonathan Drott men dennes skott fastnade på en försvarare.

I 67e minuten fick vi se snyggt samarbete på högerkanten när Örnblom chippade in bollen på Johansson, som bröstade vidar in mot mål där en försvarare precis kunde klippa ut till hörna. Några spelmoment senare var det desto närmre när Drott drog en tung halvvolley mot vänstra krysset men en försvarare kunde styra ut bollen till hörna.

Med kvarten kvar tog matchen än mer fart. Först skickade Anton Lundin en boll in bakom Östers backlinje där Sellin kom dykande men styrde bollen strax utanför högra stolpen. Två minuter senare var det nära åt andra hållet när Öster lyfte in en frispark mot bortre där Örnblom fanns och nickade ner bollen framför mål till Westermark men målvakten dök uppoffrande ner framför fötterna på anfallaren och kunde blockera bollen.

Nu var Östers press total och Drott hann med två avslut, ett strax utanför till höger och ett hårt som täcktes ut till hörna, och Pavic ett lågt som inte oroade målvakten för mycket innan jätteläget kom med fem minuter kvar. Nordström gjorde ett bra jobb när han tog sig runt Sellin trots massiv tröjryckning och spelade Drott, vars hårda avslut stoppades av en försvarares arm. Dennagång tvekade inte domaren utan pekade på straffpunkten och gav förövaren dennes andra gula kort för dagen.

Straffen satte Örnblom iskallt hårt upp i högra krysset.

Efter det jagade Öster men kom inte till något riktigt läge, och gästerna skapade istället matchens sista läge när Karlberg bjöds på ett friläge av backlinjen men Stulic gjorde sig stor och räddade.