Målvakterna räddade nollan

 

I en match där båda lagen desperat behövde tre poäng fick de till bådas besvikelse varsin. De båda målvakterna  kan vara nöjda med sin insats, då de stod för varsin jätteräddning.Tommi Vaiho trippellurade Alexander Henningsson på ett mål i första halvlek, och Nadj stod för en bra parad med elva minuter kvar.

 

GAIS - Östers IF 0-0

 

Publik: 2509

 

Öster kastade om en del i startelvan inför klassikermötet:

Nadj
Wihlborg - Lindblad - Vasilj - Konate
Elvby - Velic - Hellgren
Bergholtz - Söderberg - Henningsson

 

Byten:

55 Eriksson (Hellgren)
59 Gero (Henningsson)
84 Birgersson (Söderberg)

 

Mer statistik finns på förbundets matchsida.

 

På artikelbilden räddar Tommy Vaiho Alle Henningssons trippelläge före paus, på den andra bryter Gero genom och tvingar fram en bra räddning i slutminuterna. Foto: Andreas Nilsson/bildena.it

 

 

Hemmalaget gick ut hårdast i solgasset på Gamla Ullevi och var kanske väl taggade - redan i andra minuten knuffade Petrit Zhubi omkull Alexander Henningsson tre gånger nere vid Östers kortlinje innan Österspelaren slutligen fick frispark med sig. I femte minuten skapade man också matchens första riktiga läge när Björn Andersson gick omkull strax utanför Nadjs straffområde och fick en frispark i farligt läge med sig. Mujcic slog denna rakt i muren, men lyckades bättre på returen där han tvingade Nadj att med en bra räddning pressa ut bollen till hörna. I tionde minuten var det åter farligt, när Andersson som så ofta nådde högst på ett inlägg, men hans försök att placera bollen över Nadj i bortre hörnet lyckades inte och Östermålvakten kunde utan besvär plocka ner bollen.

   Tolv minuter in i matchen skulle då Öster skapa sin första farlighet. Wihlborg lyfte in ett inlägg mot tre rödblå anfallare men fick se en grönsvart nicka undan bollen precis framför Freddy Söderberg. Istället kunde hemmalaget ställa om och komma tre mot tre men en bra brytning av Kalle Lindblad stoppade det läget. Minuterna senare var marginalerna inte på Östers sida när Velic spelade fram en helt fri Alexander Henningsson, som dessvärre hade hunnit någon decimeter offside när passningen kom och vinkades av.

   Ännu en minut därefter stack Bergholtz fram en bra boll på Wihlborg som hann få in ett lågt inlägg mot Söderberg och Henningsson, men i hastigheten fick det väl nära Vaiho i GAIS-målet som kunde klistra bollen. Sekvensen senare var det Bergholtz som fick två bra chanser. I 17e minuten vek Velic in en boll men Bergholtz lyckades inte runda sin försvarare som täckte avslutet, och i 18e skickade Wihlborg in ett inlägg som inte kan ha gått många centimeter framför Bergholtz panna men istället styrdes till hörna av en hemmaspelare när Henningsson var nära att nå bollen som andreman. På hörnan hade hemmalaget åter marginalerna på sin sida, när bollen damp ner mitt framför fötterna på en fri Mario Vasilj, och Mujcic satte in en tämligen hård tackling i ryggen på Österbacken som fick honom att missa bollen, något domare Cisic släppte helt utan anmärkning.

   I tjugonde minuten oroade hemmalagets mest lovande spelare, Malkolm Moënza, åter. Med lite tur fick han in en bra boll till Björn Andersson i farligt läge, men anfallaren skickade avslutet långt ut mot hörnflaggan. Men Öster fortsatte pressa och i 24e minuten blev det farligt igen, när Henningsson fick iväg ett inlägg på en boll som såg ut att hinna över kortlinjen och var ytterst nära att möta Bergholtz panna men Eliasson hann mellan och kunde nickrensa.

   Öster hann med ett hyfsat läge på en hörna som sånär nådde Lindblad innan matchens läge - eller snarare lägen - skulle komma i 28e minuten. Henningsson rann genom och tog ett bra avslut där Vaiho på något sätt hann få upp handen och stoppa, och när Österanfallaren nickade returen hade målvakten hunnit upp och nådde den också bara för att på Henningssons tredje avslut liggande blocka ut bollen till hörna. Två minuter senare var det hörna igen, och då bjöds vi på en bra variant. Wihlborg slog en låg hörna som Velic mötte och skarvade mot ett helt tomt bortre hörn där Henningsson var mycket nära att kunna trycka in bollen.

   Därefter hårdnade spelet till. Först skulle Asgeirsson haft ett gult kort efter en avsiktligt ful tackling där han dessutom lyfte benet i ett försök att träffa Wihlborg. I nästa spelmoment fick han det istället för en hård tryckare mot en hoppande Velic. Två minuter senare kom så nästa gula kort när Öster ställde om och Mujcic tvingades riva ner Henningsson för att inte tappa iväg honom mot mål.

   I halvlekens sista ordinarie minut tryckte Öster på igen, och efter ett snyggt baklängesinlägg från Velic drog Bergholtz till stenhårt på volley men lyckades inte hålla avslutet på mål.

 

I inledningen av andra halvlek återtog hemmalaget initiativet, men hade fortsatt svårt att komma till konkreta chanser. I 53e minuten såg det dock farligt ut när Lindblad stoppade Adam Erikssons inlägg men sedan spelade ut bollen till Zhubi, som dessbättre inte alls fick träff på bollen och skickade den långt till vänster om mål.

   Det dröjde nästan tjugo minuter innan Öster presterade en hyfsad chans. I 63e minuten hittade Velic ut till Söderberg med en direktskarv, denne tog en bra löpning och la in ett inlägg i midjehöjd som Gero dök mot, men Vaiho hann precis framför och på returen kunde en försvarare nesligt peta undan bollen precis framför Velic som också anlänt i straffområdet. Med dryga tjugo minuter kvar slet sig Bergholtz genom på mitten och spelade fram till Velic, som med en ny direktskarv levererade bollen fram till Wihlborg, vars avslut dessvärre inte direkt utmanade Vaiho. Minuterna senare hotade GAIS igen. Krasniqi fick bra träff på en frispark från långt håll, och när Nadj släppte retur var Björn Andersson nära att hinna på bollen.

   I 79e minuten var det så Nadjs tur att stå för en jätteräddning. Bollen hamnade efter en hörna hos Zhubi som fick klockren träff från strax bakom straffpunkten, men Nadj hann upp med handen och kunde styra ut skottet till en händelselös hörna.

   I anfallet efter borde det blivit farligare när Öster hade två anfallare inne i boxen på Bergholtz inlägg, men Gero kunde inte hålla sin nick på mål. Gero ville dock mer, och i 86e minuten tog han avslut utifrån, men lyckades inte hålla sitt hårda avslut på mål, utan bollen stack strax över. Minuten senare var det desto närmre när Gero - på ännu en lysande Velicpass - tråcklade med sig bollen snyggt genom backlinjen, men än en gång var Vaiho med bra och kunde plocka avslutet. Efter det försvarade sig hemmalaget effektivt, Öster kom inte till några mer chanser, och har nu fem raka matcher - en svit på över en månad - utan seger.

 

 

Gero är ytterst nära att nå först på inlägget i 63e minuten.

 

Se presskonferensen på GAIS-TV