Målrikt klassikermöte i kylan

Jubileumsmatchen mot Helsingborg blev en match med många ansikten. Trots en spelmässigt bra första halvlek hade Öster bara med sig 1-1 i paus och efter tio ödesdigra minuter strax efter paus såg det mörkt ut. En fantastisk upphämtning sista tio gav dock ett oavgjort slutresultat.

Johansson - Kapcevic - Helg

71’   Pavic (Johansson), Johannesson (Ljungberg)
82’   Avdic (Helg)
Mer statistik på förbundets matchsida.Se höjdpunkter på TV4 Sport:

JÄRDLER TYCKER:

"Vi spelar en väldigt bra fotboll i första halvlek där vi anfallsmääsigt har en väldigt bra noggrannhet och bra struktur i vad vi vill. Bra variation, tidiga djupledslöp, mycket boll in på fötterna, inlägg och bra kombinationer. Vi gör  det jättebra och vår kvittering är väldigt rättvis.

Där gör vi det jättebra men ibland är det enklare att vara dålig i första halvlek för då kan man bestämma sig i paus för att "det här måste vi göra bättre". Vi visste att det sitter ett lag i andra änden som inte är nöjda med det här och besitter en mycket hög kvalitet.

Jag är jättebesviken över den perioden där HIF blir mycket bättre, men vi gör dem ännu bättre och de är  överlägsna i en kvart, tjugo minuter. Vi släpper in två mål på fasta situationer också vilket jag inte alls är nöjd med.

Sedan kommer Mattias fantastiskt fina 2-4 mål som nånstans ger oss en tro även om det är två mål upp. Därefter är jag otroligt nöjd med killarna att vi inte viker ner oss utan orkar fortsätta mala och när trean kommer är det otroligt energigivande.

Då är det fantastiskt roligt att få göra fyran också och faktiskt ta poäng så det inte stannar vid ett bra försök som det så ofta gör."

Öster inledde piggast i mötet mellan de rödblå lagen, men kom de första tio minuterna inte närmre än två avslut av Christian Ljungberg några meter utanför mål åt olika håll.

I tionde minuten såg det mer lovande ut när Liridon Silka fick bollen till höger och vände runt men avslutet täcktes ut till en hörna som nickades en bra bit utanför vänstra stolpen. I anfallet efter såg det riktigt lovande ut när Oliver Silverholt lyfte bollen mot bortre stolpen där Calle Johansson nickade ner framför mål mot Dragan Kapcevic, men en HIF-fot kunde rensa bollen precis innan den skulle nå fram.

Nu bjöd Öster på riktigt trevlig fotboll och i 16e minuten hängde målet i luften när Silverholt lättade fram bollen på Kapcevic, som kunde peta bollen över HIF-målvakten Kalle Joelsson men fick se en försvarare peta ut den över kortlinjen.

Det dröjde till 21a minuten innan gästerna hotade alls, men då kunde det blivit farligt när Bjarnason var på väg genom, men Filip Örnblom var följsam och täckte skottet så det studsade i famnen på Robin Malmkvist.

Efter en riktigt bra anfallsvåg till, där en farlig boll från Helg in bakom backlinjen förtjänade ett bättre öde än att passera halvmeter framför två anfallskollegor, tog sig gästerna större friheter och skaffade sig två hörnor där den andra skulle bli framgångsrik. Ett skott utifrån täcktes till en väldigt ren Abubakari som placerade in bollen tätt intill högra stolpen och gav sitt lag ledningen.

Målet fick igång gästerna och tre minuter senare var det nära igen. Holgersson tog sig runt till höger och fick bollen till Larsson som fick iväg ett bra, lågt avslut där Malmkvist lyckades få ut benet och göra en riktigt bra räddning.

Mot slutet av halvleken var initiativet åter tillbaka i rätt ägo och i 39e minuten var Kapcevic nära när han slet sig fri på ett inlägg och nickade bollen förbi Joelsson men metern utanför högra stolpen.

Till slut kom ändå kvitteringen, när det endast var sekunder kvar till paus. Kapcevic tog sig förbi sin försvarare men blev nedriven och fick straff med sig. Denna placerade Simon Helg utan att tveka in till 1-1.

Efter paus tog gästerna över det mesta av spelet och när Månz Karlsson rev ner Rasmus Jönsson i 51a minuten såg det farligt ut. Farhågorna slog också in när Bojanic lyfte in bollen och rutinerade Granqvist lyfte undan Örnblom innan han styrde in 1-2 med pannan.

Därefter kändes det som det bara rann på för Helsingborg. I 56e minuten tog man sig in från vänster och tvingade Malmkvist att göra en bra räddning när Dahlberg nickade från nära håll mot bortre burgaveln. Dessvärre kunde Dahlberg sno åt sig returen och lyfta mot bortre stolpen där Abubakari kunde stöta in 1-3.

Av bara farten kom sedan även fyran bara minuterna senare, när en bra låg boll in från vänster nådde Rasmus Jönsson som kallt kunde pricka in bollen bakom Malmkvist.

När det kändes som läge att bryta ihop fullständigt tog sig Österspelarna istället samman och började lyfta spelet igen. I 68e minuten tog sig Ljungberg in snyggt från höger och försökte knorra bollen runt målvakten i bortre burgaveln men Joelsson stod för en kvalificerad räddning när han tryckte ut bollen till hörna.

Med kvarten kvar ökade Öster tempot ytterligare i jakten på poäng. Inbytte David Johannesson fick en bra boll från Stefan Karlsson, vände runt långt ut i straffområdet och avslutade lågt men inte hårdare än att Joelsson hann ner. Tre minuter senare tog sig Helg runt på sin vänsterkant och slog en boll in mot mitten som tydligt stoppades av Granqvists arm, men domaren valde att inte blåsa. Knappa minuten senare blev glädjen bland Österspelare och supportrar knappast större när HIF-målvakten missbedömde ett inlägg och hoppade rakt in i Kapcevic men fick frispark med sig.

Fem minuter före full tid skulle hemmalagets hårda jobb så ge utdelning, när inbytte Emir Avdic spelade fram likaledes inbytte Mattias Pavic, som klippte till från 25 meter och satte bollen stenhårt via vänstra stolpen, otagbart för målvakten.

Nu var det bara full fart framåt som gällde och Öster gav verkligen allt. Knappa två minuter efter reduceringen lyfte Stefan K en fin boll in på Kapcevic som vred runt och placerade in 3-4 under Joelsson.

En minut in i stopptiden fick Pavic en rejäl smäll fem meter utanför straffområdet och fick frispark med sig. Öster ställde upp Silverholt - som var nära att placera in en frispark från ungefär samma läge i Degerfors - och Silka, och den sistnämnde slog en bra boll mot högra krysset som tvingade målvakten att släppa till en höra. Denna knoppade Silka in på huvudet på Månz Karlsson som med sitt första mål för året räddade en poäng och gav laget ett rejält självförtroendelyft i jakten på viktiga placeringar (varje plats uppåt från åttonde ger ytterligare någon hundratusenlapp i SEF-ersättning) i slutstriden.