Målkalas i publikfesten

De över 10000 i publiken på årets Fotboll för alla-match bjöds på en mycket bra första halvtimme, en mer blandad andra och en väldigt svängig sista halvtimme. I ett Österlag där alla stod upp bra mot Utsiktens fysiska spelsätt är det ändå omöjligt att inte nämna Adam Bergmark Wiberg, som med två mål och två assist var fantastisk.

Adjei, Rodic, Johansson, Hoel Andersen

71' Hoel Andersen (Aliev)
82' Mörfelt (Söderberg), Rodic (Ljung)
90+1 Adjei (Varmanen), Johansson (Bergquist)

FOYSTON OM MATCHEN:

"Vi börjar matchen bra, vår första halvtimme tycker jag vi håller bra tempo, visar oss på varje boll. Den halvtimmen hade vi gjort det väldigt svårt för alla lag, spelet klickade och alla tog löpningarna.

Sedan gjorde de en modig förändring (Boskos kvadrupelbyte i 33e minuten) som gav utdelning i form av mer kamp, vi fick kämpa mycket hårdare för att vinna andrabollarna. Vi fick ta ett snack i halvtid och sen tycker jag vi löste det bra.

Fem gjorda mål mot vilket lag som helst är ett bra jobb, men idag måste vi nämna Wiberg. Jobbet han gör och att sedan välja passningen fast han har chans att sätta ett hattrick visar hur bra sammanhållningen är i den här gruppen.

Utsikten är alltid tuffa så jag är jättenöjd med den här segern. Det är inte så att vi går ut för att spela kontringsfotboll, men vi vill spela snabbt och försöker hitta balansen mellan att bara kontrollera spelet och ställa om. När vi kontrar måste det vara helhjärtat och idag var det så, det sista målet av Rodic var verkligen grädde på moset.

Jag vill tacka alla i klacken idag och hoppas vi visade idag den fotboll vi vill stå för. Det är bara två hemmamatcher kvar nu så kom, stötta och hjälp laget - för det gör du när du är på plats.

Vi hade en hel del bra individuella insatser men som grupp kör vi över dem idag."

Mer statistik på förbundets matchsida och fotbollplay/superettan.se.

Se matchen i efterhand på Max/Discovery+

Se höjdpunkter från matchen:

Efter en lite trevande inledning hettade hemmamötet möt Utsikten till efter tre minuter, när Kikens Bohm fick in en bra boll framför Östers mål där det blev lite stökigt innan Mattis Adolfsson hann rensa. Bara sekunder senare vann Alibek Aliev tillbaka bollen med en väldigt påtaglig satsning och kunde med en snabb boll uppåt starta vad som kunde blivit ett jätteläge när Adam Bergmark Wiberg kom till höger och hade Daniel Ljung i full fart i mitten med sig mot två utsatta försvarare. En olycklig tuva kom dock i vägen och ABW tappade styrseln och Utsikten kunde fria sitt defensiva område så länge.

Med den chansen kom dock Östers självförtroende och nu var det full fart. Minuten senare var vi nära ett ledningsmål när Niklas Söderberg bröt in från högerkanten och rullade en fin boll på första stolpen som Aliev hann först på och styrde men Utsiktenmålvakten Hadaya han få upp vänsterhandsken och styra undan.

Sedan fick vi se en bra stund av riktigt fint spel från hemmalaget, där man tyvärr fastnade lite i det överarbetande vi ofta ser när spelet funkar "för bra". Det tas allt som oftast en extra pass istället för att klippa till.

I tolfte minuten borde nog Öster sedan fått en straff, när David seger lyfte en hörna från vänster mot bortre stolpen där Kevin Höög Jansson blev nedbrottad av Zurmati men domaren lät spelet gå.

Kvarten in i matchen kom så ett jätteläge när Bergmark Wiberg vann boll en bit in på offensiv planhalva och styrde till Söderberg som hittade en riktigt fin lyftning i djupled mot Ljung som sprungit sig helt fri mot Kikens bredbenta mittförsvar och var ytterst nära ett riktigt fint friläge men tappade bollen i den svåra mottagningen och Hadaya hann mellan.

Öster hade sedan ett par hyfsade avslut, ett av Aliev strax till vänster och ett hårt skott av Ljung tätt utanför högra stolpen innan ledningsmålet så kom i 21a minuten. Söderberg vann boll bra strax utanför eget straffområde och spelade Ljung, som tog med sig bollen uppåt innan han slog en bra boll fram på Seger. När Seger sedan blev nedsprungen strax utanför straffområdet visade domaren bra spelsinne och släppte fördel, varpå Aliev rusade fram och petade in bollen framför mål där Bergmark Wiberg kunde peta in kvällens första mål.

Vi hade knappt hunnit sluta jubla innan nästa mål kom. Robin Wallinder slog en lång utspark på ABW, som efter en spektakulär nedtagning slog en fin boll fram på Aliev, som såg ut att ha lite dålig vinkel men utan att tveka klippte in 2-0 i bortre burgaveln förbi Hadaya.

Precis som klockan passerade en spelad halvtimme kunde vi mycket väl fått se även trean sitta när Lukas Bergquist piskade in ett lågt inlägg som Ljung skarvade en bit utanför högra stolpen men en tiondels tidigare träff så hade den suttit otagbart i högra krysset.

Efter att Öster fortsatt mala på och jobbat fram ett par lägen till visade Utsiktens tränare Bosko Orovic i 33e minuten mod, när han gjorde vad som rimligen är elitfotbollens tidigaste kvadrupelbyte. Orovic förklarade efter matchen att "hade vi inte gjort nånting där så hade det ju stått 8-0 i halvlek" och draget var åtminstone temporärt effektivt då Östers stormoffensiv kom av sig och det lilla som hände före paus var från gästerna.

I 38e minuten var inbytte Djurgårdslånet Jawla nära att ta sig genom, men precis lagom hårt motjobb av Adolfsson bromsade anfallaren så Wallinder hann först på bollen. Senare samma minut kom så gästernas bästa chans denna halvlek, när Österbekante Lima stack på en löst slagen bakåtpass och Wallinder fick gå in hårt i duell för att få undan bollen.

Tre minuter före paus stack en boll från mittplan lite väl enkelt fram på en i stort sett fri Jawla, som stack rakt på mål men då visade Kricak vem som är kapten på den här båten och satte en sådär underbart resolut glidtacklingsbrytning utan att riskera att dra på sig en straff varpå Wallinder enkelt kunde snappa upp inlägget som följde.

Stärkta av en bra avslutning på första kom Utsikten ut starkt bara minuten in i andra när Book klackade fram Moenza som hade bra läge men dålig vinkel från vänster och sökte pass inåt och då fanns Adolfsson där med ett långt ben och kunde få undan bollen.

Utsikten stod sedan mot bra och var betydligt mer runt Östers mål än i samma period i första. Det dröjde faktiskt till 56e minuten innan Öster hotade på allvar, då Bergquist skickade ett tungt skott som Hadaya tvingades släppa retur på, men hann dyka och ta precis innan Aliev hann till bollen.

I 61a minuten var vi sedan många som blev upprörda. Höög Jansson bröt och spelade upp på Ljung, som rullade framåt på en fri Aliev som blev hårt nedsprungen av lillebror Westermark. Utsiktenspelaren fick bara gult för sitt tilltag och i efterhand var det nog korrekt hur ful satsningen än var, Lagerlund hade kanske hunnit in och störa som sisteman så Aliev var kanske inte helt fri.

Den oundvikliga frisparken var ändå nära att ge utdelning när Öster lurades lite och ställde upp Bergmark Wiberg men lät Höög Jansson dra den stenhårt mot vänstra krysset där Hadaya med viss möda kunde styra undan den.

I 68e minuten var vi sedan nära att få se en repris från senast i Sundsvall, när Bergmark Wiberg slog en ny fin boll in bakom backlinjen där både Aliev och Ljung sprang sig fria men ingen fick riktig träff på bollen som stack strax utanför vänstra stolpen.

Om Bosko fick bra utväxling på sina byten kan detsamma minst sägas om Foystons första byte. Martin Hoel Andersen hade bara hunnit vara på plan en minut när han (med sina två första bolltouch?) spelade fram en helt fri ABW som live såg misstänkt offside ut men i själva verket var dryga metern på rätt sida när passningen gick men rann helt fri och placerade in trean.

Bara anfallet efter kom sedan en av få plumpar i kvällens protokoll. Gästerna fick en frispark från halvvägs upp i offensiv planhalva på vänsterkanten som Moenza lyfte in och både Westermark och Pekalski tilläts hinna först på, varav den sistnämnde styrde in reduceringen med huvudet.

För första gången i matchen visade Göteborgarna nu lite vilja att snabbt få igång spelet efter ett avbrott, men det hjälpte inte mycket för nu var rock'n rollfotbollen igång. Fyra minuter senare var Hoel Andersen ytterst nära att få sätta sitt första mål i rödblått när han tog emot Varmanens inlägg, vände runt sin försvarare och rullade bollen förbi Hadaya... men i stolpen. Dessbättre höll sig Ljung framme och dunkade in returen.

Bara två minuter senare reducerade Utsikten igen, efter att Kembel Westermark vräkt omkull Seger så denne slog en ofrivillig kullerbytta och sedan via ett ben och stolpen lyckats rulla in 4-2.

I 81a minuten fick vi sedan se att gästerna inte skulle göra bort sig nästgårds i VIDA Arena, när Rodeblad satte in en hoppande axeltackling som inte skämts för sig i SHL mot en kontrande Bergmark Wiberg - något som bara gynnar jagande Helsingborg då såväl han som Kembel Westermark blir avstängda mot skåningarna i nästa omgång.

I 87e minuten fick vi se två fina sidor av Bergmark Wiberg. Först en lyftning fram som Hoel Andersen var nära att hinna före Hadaya på men tappade ut över kortlinjen och sedan på gästernas uppspel en tokrusning för att kasta sig och bryta bollen ut till inkast.

Göteborgarna byggde sedan upp ett sista riktigt bra anfall minuten senare men när Lima fick in bollen till Jawla fanns två man där. Adolfsson fick undan bollen till Seger, som rullade uppåt. Nyss inbytte Mörfelt såg en bra längre boll och lyfte upp några meter in på offensiv planhalva mot Hoel Andersen som visste vad som fanns utanför och bara nickskarvade vidare framåt.

Där mötte Adam Bergmark Wiberg bollen och hade fri väg mot mål, men valde metern in i straffområdet att rulla bollen över till vänster på Rodic, som tagit en jättelöpning och kunde placera in 5-1 innan han signalerade ett hjärta mot ABW och alla spelare mötte upp i ett kramkalas.

Roligt var att många på långsidorna sedan stannade kvar efter slutsignalen och hjälpte klacken tacka laget för segern under den traditionsenliga kullerbyttan framför södra.