Kryss på Grimsta i omstarten

Oavgjort har varit ett gångbart resultat mellan Öster och BP på senare år, och när serien startade om efter det rekordtidiga uppehållet bjöds vi på ett nytt dylikt. Matchen slutade 1-1 efter ett kontringsmål av Vasic för BP och ett riktigt vackert kvitteringsmål när Marc Rochester Sørensen efter bara några minuter på plan knorrade in bollen i bortre krysset. Vid det laget hade Öster tagit över det mesta av spelat efter att under matchens första timme sett både lite ängsliga ut och bjudit på många bortslagna passningar.

Westermark

66' Rochester Sørensen (Kozica), Bonnah (Westermark)
82' Drott (Engqvist), Magnusson (Rodic)
90+1 Eklund (Pavic)

Mer statistik på förbundets matchsida. Referat kommer senare.

TÚFA OM MATCHEN:

"En på förhand svår match mot ett bra lag, särskilt på hemmaplan. Jag tycker vi gör mycket ganska bra och har ett par riktigt bra chanser att ta ledningen vid 0-0.

Sedan tycker jag vi visar mental styrka när vi hämtar oss och kvitterar efter deras 1-0.

I slutändan kan vi inte vara alltför missnöjda med en poäng med oss från Grimsta, men nu jobbar vi direkt på att förbereda oss för matchen (mot Skövde) på lördag."

Öster hade länge svårt att få till spelet mot BP - förvisso ett av seriens bästa hemmalag - och slog bort många bollar på vad som såg ut att vara en väldigt välvattnad konstgräsplan. Istället skapade hemmalaget en farlighet redan i andra minuten när man lyfte in en frispark från distans varpå både Emil Engqvist och BP:s Nicola Vasic gick i backen efter en smärre brottningsmatch, men domaren Hansson valde rimligt nog att se båda som lika goda kålsupare och låta spelet gå.

Hemmalaget fortsatte trivas bäst och i 6e minuten tog sig Krusnell runt till vänster och rullade in bollen mot alltid farlige Vasic på första stolpen, men Mathias Nilsson var alert och dök först på bollen och kunde hugga den.

I 8e minuten utmanade ändå Öster när John Stenberg lyfte en lång boll upp på en för dagen vänsterkantspringande Tatu Varmanen, som hann ikapp den precis på linjen men inte kunde få tillräcklig kraft för att få in den framför mål där tre Österspelare kom rusande utan bollen stack i burgavelns utsida.

Fem minuter senare jobbade Öster fram sin första hörna i matchen när Alex Hauksson lyfte bollen mot Vladimir Rodic som diagonallöpt in bakom backlinjen, men mittbacken - med det för alla rödblå rysningsframkallande efternamet Frej - kunde precis nickskarva bollen över Österspelaren ut till hörna.

Hörnan blev en kort variant där Rodic fick tillbaka bollen och skickade en hård låg boll in mot första stolpen där Olsson i BP:s mål fick jobba ordentligt för att mota undan den.

Nu hände det lite mer i matchen, även om nästa läge var en riktig bjudning. Öster slog bort bollen på mittplan och hemmalaget kunde ställa om med tre man mot två. Cosic gjorde det mesta rätt och spelade Leach Holm som hade mycket yta men avslutade lite väl rakt på Mathias som inte hade några problem att styra ut skottet över kortlinjen.

I 19e minuten skapade Öster så en riktigt bra chans när Rodic lyfte in en frispark från "Matte Pavic"-läget - dryga tio meter in på offensiv planhalva - mot bortre stolpen mot Engqvist som avslutade på volley men fick se bollen styras ut till hörna. Beslutet upprörde båda lagens spelare då de rödsvarta ville ha offside på Emil (vilket reprisen visar att det inte var) och de för dagen helvitklädda Österspelarna ville ha hands på försvararen som täckte avslutet, något vi nog var många som trodde i ögonblicket men på repriserna ser man att han håller armen tätt intill kroppen och knappast kan klandras.

Hörnan kunde mycket väl gett utdelning då Rodic skruvade den mot bortre burgaveln, men ofint nog fanns en hemmaspelare på plats och kunde nicka undan den.

Öster jobbade sedan fram ett dubbelläge i 23e minuten när Pavic lyfte bollen mot Westermark på bortre stolpen, vars nick blockerades av en axel och i nästa läge täckte en BPspelare Haukssons hårda avslut med ansiktet, dessbättre utan några värre påföljder.

Efter det mycket välbehövliga cooling breaket några minuter senare hade matchen sedan svårt att ta fart igen. Lagen hade varsitt halvläge innan BP i 42a minuten jobbade fram ett bra läge när Cosic precis höll sig på rätt sida offside och fick jättemycket utrymme, men valde att gå på eget avslut istället för att spela Vasic i mitten och placerade bollen bit utanför högra stolpen.

BP hade sedan en boll i nät på stopptid, men blev avvinkade för offside.

Direkt efter paus tog Öster grepp om spelet och bosatte sig runt BPs straffområde. I 48e minuten hade man lite oflyt när Rodic vände bort en spelare och Öster var på väg att bli fyra mot tre framför mål, men domaren blåste frispark för en smäll Pavic åkt på i momentet innan. Dock ska nämnas till domarens försvar att (a) han bad om ursäkt omedelbart och (b) INGEN rimligen kunde tro att Rodic skulle få med sig bollen förbi försvararen som han gjorde.

I efterdyningarna efter frisparken kom så ändå en riktigt bra målchans när Berg lyfte fram bollen på Kozica som med visst flyt tråcklade fram den till Westermark, som fri men ur svår vinkel fick lite fel träff på bollen och rullade den förbi bortre stolpen.

Öster fortsatte pressa och hade bland annat ett täckt skott av Rodic i 50e minuten och ett läge i 52a där Bergmark Wiberg gick själv och avslutade stenhårt bara centimeter utanför högra stolpen.

Tyvärr blev Öster lite övermodiga i sin jakt på ett ledningsmål och tio minuter in i andra fick man betala för det. Frej lyfte en lång boll upp på en (mycket) misstänkt offsidespringande Pettersson, som gjorde det riktigt bra när han hann upp bollen och slog den in i mitten där Vasic som oftast fanns och stötte in 1-0.

Efter målet gick luften ur Öster lite, men med dryga 20 minuter kvar tog man över matchen igen. I 69e minuten stod Varmanen för en riktigt bra frambrytning och var nära att nå ABW med sin låga boll in men Frej kunde volleyrensa.

Minuten senare spelade Varmanen fram Rodic, vars skott täcktes men returen snappades upp av nyss inbytte Marc rochester Sørensen som lurade bort en försvarare innan han tittade upp och placerade in bollen i bortre krysset med ett riktigt drömavslut.

Efter att matchen pendlat lite satte Öster rejäl fart mot slutet och i 83e minuten är det frågan om inte Bergmark Wiberg borde fått straff när han tog sig genom men såg ut att bli omkullvält av både Sögaard och mål-Olsson i avslutsmomentet men domaren valde att fria.

Tre minuter senare var vi nära att få se en ny riktig delikatess, när ett fint anfall slutade med att Rochester chippade fram bollen till en fri Isak Magnusson men inhopparen avslutade tätt över på volley.

Hemmalaget hann sedan med en riktigt bra chans i fjärde stopptidsminuten, efter slarv i Östers backlinje kunde man anfalla snabbt men Defrem skickade dessbättre sitt hårda avslut metern över ribban och matchen slutade med delad pott.