Kryss i den tuffa vinden

Det blev precis som förra försäsongen oavgjort mot Falkenberg på Sportfältet. Denna gång hade vi bättre koll på spelet, ledde med 2-1 efter mål av Seger och Bergmark Wibergoch kontrolleraade spelet fram till precis före de planerade bytena med halvtimmen kvar. Då fick Kricak rött kort och Östers spel kom av sig alldeles. Gästrna skapade mest och kvitteringen kom inte orättvist två minuter före full tid.

Adjei, Radojcic, Roström, Gustafson, Mörfelt, Berndt

64' Hedlund (Johansson), Söderberg (Aliev), Mörfelt (Seger), Adjei (Bergmark Wiberg)
70' Radojcic (Varmanen)
76' Gustafson (Rodic)
81' Berndt (Ljung)

Röda kort:
59' Kricak

Mer statistik på förbundets matchsida.

FOYSTON OM MATCHEN:

"En typisk försäsongsmatch, men med extrema förutsättningar med vinden. I första halvlek lyckades vi spela vårt spel med press, vi gav dem i stort sett ingenting. Själva skapade vi bra chanser och gjorde två snygga mål. Då tycker jag vi visade det vi vill göra.

I andra halvlek tycker jag vi gjorde det bra i början, vi visste hur spelet skulle bli och eliminerade deras press. Vi justerade en hel del i halvtid eftersom vi visste hur det skulle se ut.

Sen blir vi av med en man och då ändras ju förutsättningarna. Jag tycker spelarna löste det bra , det är inte lätt i en sån situation. Det visar mig att killarna är smarta, de kan anpassa sig snabbt efter läget. Spelarna som kom in satte sin egon åt sidan och gjorde det som behövdes för laget. De vill förstås visa upp sig men nu anpassade de sig och spelade på det sättet som behövdes.

På det stora hela är jag nöjd med insatserna."

Öster inledde försäsongsmatchen mot Söderettan-laget  Falkenberg med kraftig fysisk medvind, då dagens ovanligt kraftiga blåst var direkt västlig. Trots detta var det halläningarna som kom till matchens första avslut i mandra minuten när Shahin fick bollen efter ettsnabbt uppspel längs högerkanten, men avslutade en bra bit till vänster om målet.

Det märktes att Österspelarna inte riktigt vant sig vid det nya spelsystemet, en hel del bollar kom i inledningen på fel ställen. Det som däremot såg lovande ut var hur hårt spelarna jobbade i pressen - Falkenbergarna fick ingen tid att vila med bollen i uppspelsfasn utan hade ständigt två-tre marinsandiga (eller vad vi nu kallar de rödblå i försäsongsstället) i ahsorna.

Just en sån situation ledde i sjunde minuten till Östers första chans. Vladimir Rodic och Tatu Varmanen drog upp bollen till höger innan Rodic hittade en av sina patenterade instick genom backlinjen fram på Daniel Ljung (som verkar funnit sig tillrätta väldigt väl i det nya spelsättet) som nog borde gått på eget avslut men slog en låg boll tvärs över straffområdet som Theodor Johansson drog till på men fick skottet blockerat av en back innan målvakten kunde plocka bollen.

Bara minuten senare var Adam Bergmark Wiberg nära att ta sig in från vänster men krokade ihop med en försvarare och gick omkull, en situation som domaren nog gjorde  rätt i att bara släppa.

I tionde minuten kom så matchens första mål. Ljung tog en bra löpning ner mot kortlinjen och lyfte in bollen framför mål mot Alibek Aliv. Målvakten Anton Andersson kunde boxa undan bollen precis innan Aliev nådde den men inte längre än till straffområdeslinjen där Hannes Bladh Pijaca mötte och petade fram den till David Seger som kunde placera in den nere vid vänstra stolpen.

Tre minuter senare blev det lite väl spännande när nye Östermålvakten Robin Wallinder fick en snål passning, höll i bollen lite väl länge och Aguda pressade högt så Wallinders rensning gick via anfallaren ut till inspark.

Kvarten in i matchen började Öster ta över allt mer och bisatte sig långa stunder runt Falkenbergs straffområde, men  blev väl omständiga och kom till få avslut.

I 25e minute kom sedan en dråplig situation när en FFF-spelare slog en väl hård boll hem mot målvakten, som fick jaga ikapp och rädda ut den bredvid stolpen, och därmed orsaka indirekt frispark för hemåtspel till målvakten. Denna slogs på bästa sätt när Rodic petade till Bergmark Wiberg som precisionssköt in 2-0 via den högra stolpen.

Med halvtimmen spelad kunde det blivit mer. Rodic hitatde fram med ännu en boll förbi backlinjen på Varmanen som skickade in den mot första stolpen där Aliev fanns, men en FFF:are lyckades slänga sig på bollen och mota ut den till hörna.

Just hörnorna var ett eget kapitel i den hårda vinden, de slank ofta både hit och dit och ville inte ens ligga stilla på hörn-kvartscirkeln. Men i 33e minuten och framåt lyckades Öster få till ett par på rad med ökande farlighet. Seger prickade en från vänster mot bortre hörnet som målvakten precis kunde peta över och Johansson satte en från andra kanten som tvingade Andersson till en tuff räddning innan han satte nästa i ribban.

Om Öster sedan slappnade av lite mot halvtid kan vi låta vara osagt men mot slutet av halvleken hade först Aguda ett avslut ur bra läge som han satte högt över,men i 41a minuten kom ändå reduceringen. Nygförvärvet Shears fick en tå på ett svårt inlägg, styrde den i en båge över Adolfsson i nacken på en medspelare som lyckades styra ner den framför Shears som väldigt påpassligt dök fram och stötte in 2-1.

Tre minuter före paus stod Varmanen för fint förarbete näär han rundade sin back och spelade bakåt till Ljung, vars låga skott styrdes på lagkapten Stålhedens fot upp på armen på en medspelare, men domaren tyckte den var mot koppen och lät spelet gå.

Efter paus inledde gästerna med mycket boll, stöttade av vinden i ryggen, men kom inte till några direkta lägen.

Istället var det Öster som kom till ett bra läge när Bladh Pijaca i 53e minuten satte fart inåt från högerkanten och kapades två meter utanför offensivt straffområde. I den hårda motvinden försökte sig Rodic på en låg variant men träffade muren och undan.

I 58e minuten fick vi sen snyggt samspel på vänsterkanten när Johansson tog sig inåt och rullade bollen förbi sin försvarare på Aliev, som tog sig fram bra och klippte till medvänstern men satte avslutet en bit utanför vänstra krysset.

Minuten senare kom sedan händelsen som skulle påverka utseenet på resten av matchen. Shahin sprang ner Kricak som blev väldigt upprörd och konfronterade FFF-spelaren, och fick ett rött kort för sin kraftiga reaktion.

Utvisningen kom precis före de byten som hade planerats göras med halvtimmen kvar, och det blev stökigt i Östers defensiv. Redan i 61a minuten satte gästerna ett avslut i västra stolpens utsida.

Därefter fick vi se ett Öster som hade väldigt svårt att få sina uppspel att fungera, man fastnade oftast en bit in på offensiv planhalva utan att komma till några farligheter.

Med kvarten kvar började hallänningarna dra allt mer nytta av sitt numerära övertag. De flesta avsluten kom dock utifrån och stack över eller hade svårt att hota Wallinder.

Elva minuter före full tid spelade Falkenberg sig ändå genom och Aguda kom till avslut från nära håll och satte det mot vänstra stolpen, men Wallinder var med bra och kunde plocka det.

I 87e minuten fick Wallinder sedan göra en riktigt svettig räddning. Sibelius tog sig in i straffområdet och rullade bollen över åt vänster till Grgic som klippte till direkt men Östermålvakten hann ner och tog avslutet.

Tyvärr tappade Öster bollen i uppspelet direkt efter, och Grgic tog sig fram till vänster, skottfintade men rullade istället bollen fram till Shahin som blev väldigt ren och kunde klippa in kvitteringen.

Falkenberg kunde sedan fullbordat vändningen sekunder före full tid när lagkapten Stålheden nådde högst på en hörna, men nickstyrningen gick nog längre utanför högra stolpen än det först såg ut.