Klassmål fällde Öster i sista matchen

Victor Stulic stod för ett antal bra räddningar i sin Superettan-debut. Foto: Skärmbild/DPlay

Det blev förlust i årets sista match borta mot Västerås, i en match utan många klara chanser. Öster spelade två unga spelare från start och testade ett nytt spelsystem, men ett klassmål av hemmalaget fällde avgörandet i en match där varsin poäng bättre hade speglat matchen.

Keene - Petrovic

76' Zahirovic (Keene), Pavic (Johansson), Persson (Drott)
83' Henningsson (Karlsson)
86' Örnblom (Rochester)
Mer statistik på förbundets matchsida.

DENIS VELIC OM MATCHEN:

"Första halvlek är inte jättebra från vår sida, det tar tid för oss att komma in i matchen och få grepp om positioner och hur vi vill spela. Jag tycker andra är jämn, det är en ganska jämn fotbollsmatch och två lag som tar ut varann ganska mycket.

Situationen med målet... vi ska ha en solklar frispark i sekvensen innan när Marc (Rochester) blir sparkad i hälarna och domaren låter det gå, sen kommer bollen till Simba och det där är ju svårt att försvara sig mot, det är en fantastisk individuell prestation och ett fint fotbollsmål. Men som sagt, jag tycker vi ska ha frispark innan det.

Vi forcerar i slutet och skapar någon halvchans och Petar (Petrovic) har ett jätteläge på tilläggstid och kunde med lite flyt fått med oss en poäng. Allt som allt är jag såklart inte nöjd med insatsen.

Vi hade inte så mycket att spela för i den här matchen och vill gärna testa oss fram och se hur vi hanterar vissa saker. För att utveckla oss vidare inför nästa år och framtiden, och det här var ett ypperligt tillfälle att gölra det, helt enkelt.

Det vore otroligt märkligt om någon tyckte något annat än att vi ska vara väldigt nöjda med den här säsongen. Vi slutar på fjärdeplats och gör det med ganska god marginal också. Levde med hoppet om Allsvenskt kval för bara någon omgång sedan och då kom vi från en säsong där vi fick kvala oss kvar så om någon inte är nöjd får det stå för dem.

Självklart otroligt surt att inte kunna få med oss ett bättre resultat här idag men när vi dricker glögg och äter lussekatter tror jag vi kommer vara ganska nöjda, sen får vi sikta mot nästa år.

Jag är inte överraskad (över tabellplaceringen), vi snackade om det innan matchen idag och vi är nog de enda som trott på detta. Jag tror inte någon annan runt omkring oss i fotbollssverige trott på att vi skulle hantera det och sluta såhär högt upp i tabellen. Säger man det nu i efterhand så ljuger man. Men den här truppen är fantastisk och har gjort fantastiska insatser. Surt att vi rundar av säsongen på det här sättet men vi ska vara nöjda och ta semester med gott samvete, och det kommer väldigt välbehövligt.

Vi har pratat hela året om att vi är ett starkt kollektiv och det har vi visat hela året men det är klart några har stuckit ut. Damir Mehic tror jag var ganska uträknad i svensk fotboll av många och har varit en av seriens absolut stabilaste målvakter. Filip Örnblom som gjort en fantastisk säsong och till och me blivit U21-landslagsman. Calle Johansson och Petar Petrovic har legat där framme och dragit men man får inte glömma spelare som James Keene och de här som slitit hela året för laget. Det är några som spetsar till det men kollektivet har varit vår stora styrka och det kommer det alltid att vara."

Öster testade en hel del i denna match, då tabellplaceringen redan var klar. En av dessa var målvaktslöftet som äntligen fick göra Superettan-debut och fick känna på nivån ganska omgående. I tredje minuten lyfte VSK in en boll som resulterade i en nick på mål av Sporrong, men en välplacerad Stulic behövde inte anstränga sig för att plocka bollen.

Tre minuter senare sattes den unge målvakten på tuffare prov när Tronét mötte ett bra inlägg från vänsterkanten och fick rejäl kraft bakom nicken upp mot vänstra krysset men Stulic kunde tryggt plocka även denna.

Efter mycket grönvitt i inledningen blev det sedan Östers tur. I 18e minutenväggade sig Calle Johansson fram i samarbete med Petar Petrovic och var på väg genom när en välplacerad tå från försvaret petade ut bollen över kortlinjen.

Öster hade även en omställning i 20e minuten som borde resulterat i mer innan man två minuter senare skapade sin bästa chans när  James Keene snappade upp en misslyckad nednickning på mittplan och lyfte bollen från distans i en fin båge över målvakten men någon meter till höger om målburen.

Sedan gick matchen över i knappa 20 minuter av duellspel på mittplan innan hemmalaget fem minuter före paus plockade fram sitt finaste klapp klapp-spel och rullade runt bollen i Östers straffområde innan Johansson skickade in bollen till en helt fri prodell framför mål, som bara kunde raka in ledningsmålet.

Öster ville inte vara sämre och tre minuter senare visade Jonathan Drott (för vilken gång i ordningen den här säsongen?) att han är så mycket mer än den mittfältskämpe vi kommit att älska honom för när han flöt genom VSK-försvaret, spelade ut mot Calle, fick tillbaka bollen och slog en låg boll in framför mål där Keene om han inte ryckts så hårt i axeln hade nått de sista entimetrarna för att peta in kvitteringen.

Engelsmannen fick ändå näta före paus när Billy Nordström med tio sekunder kvar på tilläggsminuten tog sig fram bra och skickade in billen parallellt med kortlinjen. Calle Johansson drog på sig bevakning framför första stolpen men släppte bollen och Keene kunde peta in kvitteringen i en vidöppen målbur.

Efter paus var spelet än mer tillknäppt men i 57e minuten jobbade Petrovic fram ett bra läge när han trots en rejäl smäll över benen tog sig vidare och lyfte bollen mot bortre stolpen, där den dessvärre var decimetern för hög för att Johansson skulle kunna nicka ner avslutet på mål.

När matchen inte gav mycket bjöds vi ändå på ett klassmål av hemmalagets Moonga Simba i 72a minuten. Ett mål som påminner mycket om Freddy Borgs legendariska 0-1 mot Qviding på Valhalla 2010. Skott några meter utanför straffområdet med vänstern som i första läget ser ut att gå flera meter brett, men skruvar sig in och ner under ribban otagbart för målvakterna.

Efter målet försvarade hemmalaget den seger som skulle innebära en sjundeplats och det var Öster som fick jaga. Riktigt farligt blev det dock inte förrän efter full tid. I tredje stopptidsminuten tog Petrovic ett avslut från distans som definitivt såg ut att stoppas av en VSK-arm inne i straffområdet, och med sekunder kvar kom ett jätteläge till kvittering.

Inbytte Alexander Henningsson slog ett fint högt inlägg från höger mot bortre stolpen där Mattis Adolfsson lurade iväg försvararen och Petrovic kunde ta ner bollen och avsluta hårt nere vid stolpen men målvakten stod för en jätteräddning och Vsk kunde säkra sin sjundeplats.