Klar seger bröt trista sviten

Efter en rad matcher där grus gått i maskineriet släppte det äntligen mot IFK Göteborg. Efter en jämn - och rekordlång -  första halvlek var Öster klart vassare i andra och kunde ta en förlösande seger efter mål av Mario Vasilj (bilden) och Vlado Zlojutro.

Östers IF - IFK GÖTEBORG 2-0 (0-0)
62' 1-0 Vasilj
73' 2-0 Zlojutro

Publik: 6112

Öster ställde upp med en väntad men tyvärr något decimerad elva efter att Johan Persson tvingats lämna återbud.

88 Andersson (Söderberg)

Fredagsmatch på Myresjöhus Arena ska vara fest, och kvällens match mot IFK Göteborg bjöd på spektakulär underhållning i överflöd - behöver man nämna mer än rekordlånga sex(!) minuters tillägg i första halvlek?

Det syntes med en gång att detta var två lag som nyligen stött på varandra. Östers försvarslinje var förberedd på blåvitts speciella spelstil på ett helt annat sätt än man var i det olycksaliga cupmötet för nästan precis en månad sedan. Trots det kunde mardrömsstarten blivit ett faktum när Tobias Hysén redan innan minuten passerat vände runt strax utanför Östers straffområde, men lyckligen hade han inte hunnit skjuta in sig och skottet stack halvannan meter till höger om mål. Öster återgäldade missen någon minut senare, när blivande huvudrollsinnehavaren Darijan Bojanic lossade bössan i liknande läge och träffade ungefär lika nära mål.

Därefter tätade spelet till sig, vilket också märktes på blåvitts skadefrekvens. I tionde minuten drabbades man av ett tungt bortfall när Mattias Bjärsmyr gick i backen och tvingades byta, och bara minuten senare var det Hysén som tvingades linka av banan. Den sistnämnde kunde dock dansa tillbaka in i spel efter lite ompyssling vid bänken.

Gästerna fortsatte ändå hota, och kvarten in såg snabbe David Moberg Karlsson ut att ställa till det på vänsterkanten, men på något sätt hann Månz Karlsson ikapp i ett andraläge och slog till med en klockren brytning som han brukade skämma bort oss med i Superettan. Minuterna senare såg Söderberg ut att komma i bra läge på en bra passning från Bojanic, men Alvbåge kunde rensa ut till inkast varefter bollen studsade ett håglöst varv runt blåvitts försvarslinje utan att egentligen hota.

Lagen fortsatte byta chanser. I tjugonde minuten såg det ut att bli farligt för gästerna men Nadj hade inget problem med det halvhjärtade volleyavslutet. Två minuter senare var det Zlojutro som stötte högt på en genomskärare och drog på sig fiskarnas vrede när han kanske gick in lite tufft i närkampen mot Alvbåge. Ytterligare två minuter senare var det Zlojutro som försökte leverera passningen, men hans inlägg passerade optimistiskt över straffområdet.

Göteborgs bästa chans så långt i matchen kom i 27e minuten, när gästerna fick en enkel frispark strax utanför Nadjs straffområde. Stora delar av publiken suckade också djupt när Hyséns skott trasslade in sig i nätmaskorna - för att pusta ut när man insåg att det var på utsidan av burgaveln.

Fem minuter senare var det istället dags för hemmalagets dittills bästa läge, när konstant jobbande Pavey skickade in bollen på fötterna på Velic, som styrde vidare sånär förbi Alvbåge, som ändå lyckades bromsa bollen så en försvarare kunde hinna ikapp den och rensa.

Mot slutet av halvleken skulle allt ta fart. Först skruvade Bojanic en hård frispark i bra läge åt totalt fel håll och minuten senare var Hysén än en gång framme och avslutade, denna gång rakt på Nadj. Men det var ändå den följande sekvensen som skulle uppröra och förbrylla publiken. Fem minuter före paus gick Bojanic in i en tackling som Adam Johansson så småningom sprang in i och lyckades få Darijans sula på knät. I sekvensen efter kom Haglund in och provocerade, för att falla omkull när Bojanic satte upp armarna. Domare Lerjéus skickade snabbt upp varsitt gult kort till Bojanic och Haglund för tjafset och ytterligare ett gult till Bojanic för tacklingen, förstås till Bojanics stora besvikelse. Därefter såg spelet ut att dra igång igen, bara för att - när publiken som trodde Alvbåge maskade började tappa tålamodet ordentligt - få se domaren kalla upp Bojanic från omklädningsrummet och fördela om hans andra gula kort till Zlojutro.

Trots ett (förmodligen) rekordlångt tillägg på sex minuter hann ingendera laget få igång något organiserat spel innan paus efter detta tumult, och det enda av intresse som hände var ett gult kort till Elvby efter en taktisk men väldigt mild tröjryckning på tre minuters stopptid.

Väl inne i en försenad andra halvlek var det aldrig någon tvekan om vilket lag som ville vinna mest. Redan i andra minuten kunde Öster tagit ledningen efter att Bojent spelat fram Zlojutro, som trots hård press fick till ett avslut som Alvbåge tvingades styra ut till hörna. Minuten senare nådde Velic från en position på vänsterkanten sånär Pavey med ett lågt inlägg men Alvbåge hann precis före ut på bollen.

Knappa tio minuter in i andra hettade spelet till. Först visade Bojanic sin klass när han i en enda svepande rörelse passerade sin försvarare, skaffade sig en lucka och lyfte in en tyvärr lite för hög boll mot Velic. Anfallet efter såg Östers förhoppningar om en bruten förlustsvit ut att grusas när bollen seglade in i nätet bakom Nadj, men efter några ögonblock byttes förtvivlan mot hopp när Lerjéus instämde i assisterandes höjda offsideflagga.

Med knappa halvtimmen kvar gjordes Bojanic ner på väg genom blåvittförsvaret, och den följande frisparken ledde vidare till en Zlojutrohörna från höger. Just som publiken skulle börja beklaga sig över ännu en för lång hörna nickade Denis Velic ner bollen rakt på foten på Mario Vasilj, som utan att tveka stötte upp bollen i nättaket. Glädjen hos Vasilj, som är en av de verkliga trotjänarna i truppen, efter målet kändes ända upp på långsidan (se artikelbild).

Även nästa läge skulle tillfalla hemmalaget. När Göteborg såg ut att få läge till omställning vann Zlojutro istället tillbaka bollen och spelade fram Bojanic, som inte bara pressade Alvbåge med sitt skott utan även försökte skruva den resulterande hörnan direkt i mål, ett försök som dessvärre bara landade bollen i nättaket.

Med dryga kvarten kvar skulle gästerna få smaka på sin egen medicin. I en snabb omställning passerade bollen från Söderberg via Velic ut till Zlojutro, som visade att siktet fortfarande finns där när han pricksköt in 2-0 nere vid bortre stolproten.

Minuterna senare blev hemmapubliken orolig när Bojanic gick omkull och tog sig mot knät. Den unge mittfältaren fick hålla sig kvar i spel haltande några minuter tills Piñones-Arce fått spelboken itutad sig, men verkade ändå efter matchen vara i gott skick.

Med mindre än tio minuter kvar trappade gästerna upp tempot o jakten på reduceringsmål, men när Öster kunde spela samlat försvarsspel hittade man inte många luckor. I 82 minuten vände sig Moberg Karlsson snyggt förbi sin försvarare, men då var Nadj bra ute och täckte av skottvinkeln fullständigt. I matchens sista ordinarie minut blossade känslorna upp igen. PPA kom fri och valde trots en (väldigt snäv) offsideavvinkning att rulla in bollen bakom Alvbåge, som brann till rejält och skällde ut inhopparen efter noter. Efter detta spelade Öster effektivt av matchen, och kunde till stort jubel fira in första poängen på 44 dagar (eller sju omgångar).